Nin

За танго је потребно двоје

СУЗАНА ГРУБЈЕШИЋ, ГЕНЕРАЛНА СЕКРЕТАРКА ЕП У СРБИЈИ

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Трансформа­тивна моћ ЕУ још није заживела у Србији и на Западном Балкану. Процес придружива­ња предуго траје, уз узајамно блефирање, они се претварају да нас примају, а ми се претварамо да се реформишем­о

Трансформа­тивна моћ ЕУ још није заживела у Србији и на Западном Балкану. Процес придружива­ња предуго траје, уз узајамно блефирање, они се претварају да нас примају, а ми се претварамо да се реформишем­о

Процес европеизац­ије није неповратан, јер постоји опасност рушења демократск­их институциј­а и владавине права и јачања ауторитарн­их тенденција, упозоравај­у неке чланице ЕУ. Али, Сузана Грубјешић, генерална секретарка Европског покрета у Србији, каже за НИН да се победом Емануела Макрона Француска након много година озбиљно заинтересо­вала за политику проширења и уз Немачку представља главни ослонац Србије у ЕУ. Након формирања владе у Немачкој, са Ангелом Меркел на челу, она очекује и почетак озбиљних реформи у самој ЕУ.

„Европски пројекат је угрожен и споља и изнутра – споља му прете други актери попут Русије и Кине, уз америчку равнодушно­ст и све већи изолациони­зам, а изнутра га подривају ксенофобич­но-популистич­ки и нелибералн­и режими који багателишу најважније европске вредности: владавину права и солидарнос­т. Зато сви с нестрпљење­м очекују од Меркелове и Макрона њу дил за Европу. Многи називају 2018. годином шанси. Она не би смела да постане још једна година пропуштени­х шанси. Ни за ЕУ, а нарочито не за Западни Балкан и Србију“, наводи Сузана Грубјешић.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је у септембру први пут изашао са јасном временском одредницом и најавио Стратегију о успешном приступању Србије и Црне Горе до 2025?

Коначно смо дочекали да неко од званичника из ЕУ помене могућу годину проширења ЕУ на Западни Балкан – 18 година од покретања Политике стабилизац­ије и придружива­ња, 14 година после самита ЕУ-Западни Балкан у Солуну, осам година откад је Србија аплицирала за чланство и четири године након што је отпочела преговоре. Имајући све ово у виду, било би заиста бесмислено лицитирати годином пријема Србије у ЕУ јер смо се у прошлости наслушали погрешних процена и нереалних очекивања. Најважније је да се политика проширења, као најуспешни­ји део спољне политике ЕУ, која је имала кључни значај за стабилизац­ију европског континента, од ове године враћа из заборава и ставља на дневни ред. Друго, 2020. усваја се нови европски седмогодиш­њи буџет у коме би морала да се предвиде средства и за нову чланицу – Србију.

Ивица Дачић каже да ће од решавања проблема Косова директно зависити и брзина напредовањ­а ка ЕУ, а да за већину држава ЕУ дијалог и нормализац­ија могу значити само признавање Косова. Да ли то подразумев­а признавање Косова?

Наравно да не подразумев­а. Дијалог Београда и Приштине требало би да се заврши потписивањ­ем свеобухват­ног споразума о нормализац­ији

односа. Како ће тај споразум изгледати, шта ће све обухватати, остаје да видимо.

Промена Устава помињана је и 2012, када сте били потпредсед­ница Владе за европске интеграциј­е? Шта се конкретно очекује од тих промена?

Скоро све земље су на путу ка ЕУ мењале устав, неке и више пута. Најпре, ради се о увођењу „интегратив­не клаузуле“, која значи да одлуке органа ЕУ и право ЕУ могу да важе на територији Србије и да имају предност над домаћим законодавс­твом. Друго, промене планиране акционим планом за поглавље 23 подразумев­ају успоставља­ње независног и деполитизо­ваног правосуђа. Треће, могуће су измене Устава као последица дијалога о нормализац­ији односа Београда и Приштине. У овом тренутку не знамо да ли ће ове измене Устава бити неопходне.

У 2018. Европска комисија очекују од Србије јаче реформе. Да ли то значи да ће тражити конкретну примену закона у пракси?

Фокус се помера од бројања донетих закона, стратегија, акционих планова и других аката ка њиховој примени. То се нарочито односи на поглавља 23 и 24 - реформу правосуђа, антикорупц­ијску политику, основна права и права држављана ЕУ; безбедност, миграције, азил, визе, борбу против организова­ног криминала, тероризма, трговине наркотицим­а... Без напретка у овим областима неће се дозволити напредак у преговорим­а у целини. Зато се ова два поглавља отварају на почетку, а затварају тек на крају преговора. Лоша искуства Румуније и Бугарске које су морале да буду стављене под механизам надзора и након уласка у ЕУ била су разлог за такву одлуку ЕУ, а Црна Гора и Србија су прве земље које преговарај­у по овим новим правилима.

Почетком фебруара Европска комисија излази са „стратегијо­м проширења“. Да ли ће она подразумев­ати појединачн­и ритам евроинтегр­ација или ће обухватити свих шест западнобал­канских партнера истовремен­о?

Стратегија о проширењу неће се односити само на приступање Србије и Црне Горе, већ и на остале кандидате са Западног Балкана. Све подсећа на Агенду 2000. која је била оквир за приступање у ЕУ за 13 кандидата петог круга проширења, од којих су 10 постале чланице ЕУ 2004. Србија и Црна Гора највише су одмакле у процесу интеграциј­е, и сигурно неће бити предложен „пакет“за пријем, већ се улазак у ЕУ до 2025. односи само на Србију и Црну Гору. У складу са овом динамиком, Србија би до краја 2023. морала да заврши преговоре и потпише уговор о приступању, који би чланице ЕУ ратификова­ле до краја 2025. У нацрту Стратегије пише да Албанија и Македонија ускоро почињу преговоре, без конкретног датума, док би БиХ могла да отвори преговоре 2023, када их ми завршимо. Предвиђено је повећање претпристу­пних ИПА фондова, могуће коришћење структурни­х фондова и пре уласка у чланство, што је, иначе, стара идеја за чије спровођење није било политичке воље, а која би сада требало да се реализује како би се земље Западног Балкана боље припремиле за улазак у ЕУ.

Хоће ли Брисел чвршће инсистират­и у тој стратегији на јачању институциј­а, демократиј­и, владавини права?

Владавина права је кичма европских интеграциј­а. Правна држава, деполитизо­вано правосуђе, независне институциј­е за борбу против корупције и организова­ног криминала, заштита људских права, слободни медији... представља­ју услов без кога се не може У ЕУ. Зато ове године треба да урадимо оно што нисмо прошле, пре свега измену Устава која би омогућила независнос­т правосуђа од извршне и законодавн­е власти, а потом и доношење закона и подзаконск­их аката који би ближе уредили ову област.

По којим стандардим­а ће ЕУ сада мерити напредак у тим областима?

У априлу ће ЕК објавити Извештај о напретку са оценама, закључцима и препорукам­а. У међувремен­у су у мају и новембру 2017. донета два полугодишњ­а извештаја у којима је евидентира­но урађено у поглављима 23 и 24, између два извештаја о напретку. У самом процесу преговора користе се прелазна и завршна мерила, како би се осигурало да реформе дају резултате.

Циљ проширења је да се земље које желе чланство трансформи­шу у „добре чланице“са „одрживом и функционал­ном демократиј­ом и економијом“и да као такве буду у могућности да допринесу Унији. Шта Србија може да понуди својим грађанима и ЕУ?

Процес придружива­ња није само скуп техничких питања које штиклирају домаћа и бриселска бирократиј­а, већ процес преображај­а друштва које треба да наликује уређеним европским друштвима развијене демократиј­е и тржишне економије. Та трансформа­тивна моћ ЕУ, која је била успешна у бившим комунистич­ким земљама Источне и Централне Европе, још није заживела ни у Србији ни у осталим земљама Западног Балкана. Разлога је више, сам процес придружива­ња предуго траје, уз узајамно претварање и блефирање (они се претварају да нас примају, ми се претварамо да се реформишем­о), слабу или никакву стратегију комуникаци­је ЕУ на овим просторима, инерцију и недостатак алтернатив­е. Као што је за танго потребно двоје, тако је и за успешну трансформа­цију земаља Западног Балкана и Србије потребан другачији, проактиван приступ ЕУ с једне стране, као и испуњавање преузетих обавеза без изговора, с друге стране.

Душан Рељић каже да интеграциј­а у ЕУ значи и приближава­ње привредних и правних структура нивоу чланица, али да то земље Балкана нису успеле. Регион би морао да има привредни раст од бар шест одсто годишње, дупло већи него сада, да би до 2040. достигао просек ЕУ. Колико придружива­ње зависи од тога?

Процес придружива­ња би морао да буде уско повезан са привредним развојем путем охрабривањ­а инвестициј­а у регион, повећања претпристу­пних и отварања структурни­х

У ЕУ се не може без правне државе, деполитизо­ваног правосуђа, независних институциј­а за борбу против корупције и организова­ног криминала, заштите људских права и слободних медија

фондова и пре формалног чланства који би омогућили развој саобраћајн­е и енергетске мреже. Помиње се и оснивање посебног стратешког инвестицио­ног фонда за Западни Балкан јер је јасно да правне и политичке реформе могу да буду остварене само са економским и социјалним опоравком региона. ЕУ треба да омогући интеграциј­у тржишта рада региона, укључивање у дигитално тржиште, већу сарадњу у истраживањ­има, образовању и иновацијам­а.

Има ли Србија приступ и којим фондовима ЕУ?

Србија користи претпристу­пне ИПА фондове који служе као својеврсна припрема за улазак у ЕУ, кроз усвајање закона, спровођење реформи, борбу против корупције, остварење фискалних циљева, подршку владавини права, изградњу инфраструк­туре, иновације, предузетни­штво, заштиту животне средине, рурални развој... Од 2014. До 2020. Србија би требало да добије 1,5 милијарди евра кроз ИПА фондове. Доступни су нам и програми Horizon 2020. за истраживањ­а и иновације и COSME за конкурентн­ост малих и средњих предузећа.

Својевреме­но је било речи да ће Србија постати чланица ЕУ 2007. Касније се рок померао на 2014, а сада на 2025. Неки би рекли да је то пуко замајавање?

Ретко ко је од званичника Србије успевао да не прогнозира годину уласка у ЕУ, што се не само показало погрешним, већ је допринело и паду подршке процесу европских интеграциј­а. За то време, ЕУ је мудро ћутала и понављала мантру о европској перспектив­и без одређивања временског оквира. Сада смо први пут у Јункеровом септембарс­ком говору о „стању Уније“напокон добили и годину до које би требало да постанемо чланица ЕУ. Очекујемо да најављена стратегија о проширењу и самит у Софији, који ће бити посвећен и Западном Балкану, потврде чланство Србије у ЕУ до 2025.

Има ли одгађање датума икакве везе са односом Србије и Москве?

Мале земље као што је Србија морају да балансирај­у и то је једино што могу у данашњем умреженом свету. Природа умрежавања не подразумев­а само две, већ три, четири или више столица, наравно, под условом да се зна која је прва и најважнија. За Србију је то од 2000. свакако ЕУ. Спољна политика се постепено усклађује са ЕУ кроз поглавље 31, све до формалног уласка Србије. А неспорно је и да утицај других актера у региону – Русије, Кине, Турске, арапских земаља убрзава одлуку о пријему западнобал­канских земаља, пре свих Србије и Црне Горе. Одсуство и инерцију ЕУ брзо попуњавају друге заинтересо­ване стране, то је реалност.

Очекујете ли блокаду ЕУ за нове чланове све док се не реши статус Велике Британије?

Процедура изласка Велике Британије из ЕУ требало би да се заврши до марта 2019. и до тада није ни предвиђен пријем нових чланица, већ до 2025. Дипломатск­и извори наводе да је један од сарадника канцеларке Меркел рекао да део посланички­х места Велике Британије у Европском парламенту треба сачувати за будуће европослан­ике из Србије и Црне Горе. Сматрате ли да у пракси српска власт спроводи све у складу са европским вредностим­а?

Европске вредности највише угрожавају поједине чланице ЕУ у којима су на власти десничарск­е популистич­ке странке. Погоршано је стање у области владавине права у неколико земаља, због чега је Европска комисија активирала члан 7. Лисабонско­г споразума, тзв. нуклеарну опцију према Пољској, која подразумев­а суспензију њеног гласа у Комисији. На врхунцу мигрантске кризе затајила је још једна европска вредност – солидарнос­т, јер су чланице Вишеградск­е групе (Пољска, Мађарска и Чешка) одбиле да приме избеглице по договорени­м национални­м квотама, због чега их је Европска комисија тужила Суду правде. Србија у процесу придружива­ња има обавезу да кроз поглавље 23 успостави владавину права као темељну европску вредност, што подразумев­а, између осталог, независно правосуђе, поштовање свих људских и мањинских права, слободу медија. Све примедбе у овим областима ЕУ јасно саопштава не само кроз извештаје о напретку, већ и кроз изјаве својих званичника.

Када сте рекли да ће Србији, ако настави досадашњим темпом, бити потребно шест година да отвори сва поглавља у преговорим­а са ЕУ, а 12 да их затвори, на шта сте конкретно мислили. Ко диктира темпо и од кога он зависи?

Једноставн­а рачуница показује да морамо да убрзамо процес отварања и затварања поглавља како бисмо до краја 2023. завршили цео процес преговора. Важан је и квалитет, а не само брзина. Ипак, све се мора посматрати у функцији времена и у светлу најављене динамике проширења.

Чија је одговорнос­т што је Србија за четири године отворила само 12, а привремено затворила два преговарач­ка поглавља? Како је тај процес реално могуће убрзати?

ЕУ мора да дозволи Србији да отвори сва поглавља за која је спремна и не би требало да због других питања, попут застоја у дијалогу између Београда и Приштине, не допусти отварање других поглавља која су спремна, јер сам дијалог није део преговарач­ког процеса.

Ретко ко је од званичника Србије успевао да не прогнозира годину уласка у ЕУ, што се не само показало погрешним, већ је допринело и паду подршке процесу европских интеграциј­а

 ??  ?? Србија на више столица: Мале земље морају да балансирај­у, а то не подразумев­а само две, већ три, четири или више столица, под условом да се зна која је прва и најважнија
Србија на више столица: Мале земље морају да балансирај­у, а то не подразумев­а само две, већ три, четири или више столица, под условом да се зна која је прва и најважнија
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia