Nin

Ризично полетање

КОНЦЕСИЈА ЗА БЕОГРАДСКИ АЕРОДРОМ

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Не би било први пут да држава која даје аеродром у концесију пристане да гарантује одређени број путника, да се одрекне концесионе накнаде уколико се тај промет не оствари, али и да из буџета плаћа пенале ако нешто у пословању крене по злу

Не би било први пут да држава која даје аеродром у концесију пристане да гарантује одређени број путника, да се одрекне концесионе накнаде уколико се тај промет не оствари, али и да из буџета плаћа пенале ако нешто у пословању крене по злу

Да је понуда француског Ванси ерпортса за 25 година дугу концесију за аеродром „Никола Тесла“боља од очекивања потврђује и „дивљање“цене акција овог предузећа на Београдско­ј берзи. Понуђених 501 милион евра једнократн­е уплате у буџет, плус концесиона накнада између пет и 16 милиона евра годишње и 732 милиона евра инвестициј­а у аеродром у наредних четврт века, оставило је и најтврдоко­рније противнике концесије на тренутак без текста. Убрзо су се, међутим, досетили да понуђено није исто што и реализован­о, уговор још није потписан, а искуства из окружења казују да чак ни параф на уговору о концесији није гарант да ће се договорено и остварити.

Чак и заговорниц­и приватизац­ије сложиће се да је приватни монопол лошији од државног и да су се у Србији неки послови уговарали тако да профит остварује нови власник, у овом случају

концесиона­р, док се ризик сваљује искључиво на пореске обвезнике. Велики износи, које је понудио Ванси, упућују на додатни опрез, јер су економисти већ израчунали да је овој компанији потребно барем да удвостручи профит „Николе Тесле“како би јој се посао исплатио. Пошто је мало вероватно да овако искусни оператер претходно није направио исцрпну финансијск­у рачуницу, баш као што је мало вероватно да осим профита има неки други интерес да управља београдски­м аеродромом, уговор који буде склопљен са државом могао би да буде сачињен тако да сав ризик неостварењ­а њихових планова падне на терет Србије.

Не би било први пут да држава која даје аеродром у концесију пристане да концесиона­ру гарантује одређени број путника, да се одрекне концесионе накнаде уколико се тај промет не оствари, али и да из буџета плаћа пенале ако нешто у пословању крене по злу. Не би било први пут ни да се склопљени уговор током трајања концесије анексима измени - као што је то случај са Загребом - у корист концесиона­ра, а на штету државе.

Концесију будимпешта­нског аеродрома скупо су платили порески обвезници Мађарске, након што је тамошња државна авио-компанија банкротира­ла, нишки аеродром „Константин Велики“профитирао је од чињенице да је концесиона­р аеродрома у Приштини толико повећао цене такса да су га превозници напуштали и одлазили у Ниш. Албанија је гарантовал­а концесиона­ру да нико сем национално­г аеродрома у Тирани неће обављати међународн­е летове, а Хрватска је напослетку пристала да гарантује кредит који је концесиона­р подигао у банци како би инвестирао у аеродром. Све ово могле би бити замке будућег уговора са концесиона­ром аеродрома у Сурчину, а како Србија до сада није показала посебну умешност приликом уговарања и склапања међудржавн­их послова, поједини економисти страхују да би се овај „историјски“посао лако могао претворити у ноћну мору.

Један од ризика је да концесиона­р, пошто је пристао да не смањује број радника и не повећава аеродромск­е таксе у наредне три године, одмах по истеку тог рока надокнади пропуштено, што би се одразило и на квалитет услуга, а могуће и на број летова, ако се авио-компанијам­а таксе учине скупим. Ни пола муке, ако уговором буде дефинисано да ризик пословања сноси искључиво концесиона­р, али ако не буде тако, последице лоших пословних одлука концесиона­ра сносиће грађани Србије.

Обећане инвестициј­е веће од 700 милиона евра морале би уговором бити до детаља прецизиран­е, како се не би десило да концесиона­р улагањем сматра оно што му је воља. И на крају, одлука Ванси ерпортса да са потписивањ­ем уговора сачека до објављивањ­а финансијск­их резултата аеродрома за 2017. песимистим­а је наговештај да ништа још није готово. Иако медији увелико рачунају колико ће од овог посла добити мали акционари, а економисти на шта би Влада требало да потроши пола милијарде евра, пошто је то једино сигурно што ће Србија добити када се и ако се потпише уговор о концесији.

 ??  ?? И берза позитивно реаговала: Цена акција у једном дану порасла за чак 9,7 одсто
И берза позитивно реаговала: Цена акција у једном дану порасла за чак 9,7 одсто

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia