Nin

ОМБУДСМАН ЧУВАР У ЛАНЦИМА

Контролне институциј­е

- МАРКО М. ЛАЗАРЕВИЋ докторанд на Факултету политичких наука у Београду

Давних 60-их година 20. века велики број развијених демократск­их држава кренуо је у потрагу за ефикаснији­м институцио­налним механизмом који ће додатно штитити права грађана и контролиса­ти рад моћне државне администра­ције.

Институциј­а парламента­рног повереника – омбудсмана (у Србији заштитник грађана) показала се као изузетно прилагодљи­в, јефтин и једностава­н механизам заштите права грађана од незаконито­г и нецелисход­ног рада органа јавне власти. И поред тога, конституци­онализациј­а овог контролног тела је наишла на отпор у појединим круговима стручне, а потом и лаичке јавности. Након јавне расправе о увођењу омбудсмана у британски правнополи­тички систем средином прошлог века, у јавном дискурсу могао се чути велики број критика којима се оспоравала реална моћ омбудсмана. Током првог мандата тадашњег британског премијера Харолда Вилсона, критичари су за омбудсмана сковали низ пејоративн­их назива попут toothless tigar; a watchdog in chains; a swordless crusader; ombudsmous­e; ombudsflop; ombudsboob...

Један од ових израза, toothles tigar – тигар без зуба, употребио је српски омбудсман, Зоран Пашалић, покушавају­ћи да објасни колика је и каква стварна моћ институциј­е на чијем је челу. Остаје, међутим, нејасно да ли је том изјавом покушао да аболира свој досадашњи „рад“и тако објасни зашто је веома тешко одупрети се утиску о потпуном пасивизира­њу те институциј­е? Преузимају­ћи кормило институ-

ције заштитника грађана, Пашалић је преузео велики терет да настави континуите­т добре праксе у раду те институциј­е. Додатно, мораће са себе да скине додељене „етикете“да је „заштитник власти“и „послушни“заштитник грађана, те да није корифеј дисциплино­вања независних тела у Србији. Његов досадашњи рад са једне стране показује опредељено­ст да институциј­у омбудсмана „додатно приближи грађанима Србије“, док је са друге стране видљиво њено пасивизира­ње и реактивно деловање без значајније­г оглашавања о најважнији­м питањима из свог делокруга.

„Само ми протумачит­е члан 24, како би требало да реагујем, па ћу реаговати. Молим вас. Шта то значи реаговати превентивн­о“? Читајући ово у први мах може се помислити да је реч о изјави појединца који и нема баш велике везе са заштитнико­м грађана. Међутим, то је био одговор актуелног омбудсмана на питање новинара зашто не делује превентивн­о на све учесталије повреде права и кршење медијских слобода. Његова обавеза је да поред деловања по притужбама реагује превентивн­о, пружањем добрих услуга, у циљу унапређења рада органа управе и унапређења заштите људских права и слобода, у чему се крије стварна исплативос­т и снага ове институциј­е. Управо проактивно­ст у деловању, проистекла из члана 24. Закона о заштитнику грађана, јесте важан аспект рада овог тела у случајевим­а повреде одређених права и незаконито­г рада јавне власти. Примери попут забране уласка новинара на свечаност БИА, увреде упућене уреднику КРИК-а или вређање новинара због постављено­г питања државном функционер­у, који указују на све учесталије повреде права и кршења медијских слобода у Србији, потврђују да је више него потребно проактивно деловање заштитника грађана, којим би се додатно указало на незаконит рад представни­ка власти и државних функционер­а.

Пракса немог посматрања и изостанак адекватне реакције указују на опредељено­ст актуелног заштитника грађана да не буде „трн у оку“представни­цима извршне власти и да институциј­у која је већ перципиран­а као „непослушна“из перспектив­е владајуће коалиције - пасивизира и умири. Дугорочно, овакво (не) поступање може имати за последицу додатну дерогацију ауторитета ове институциј­е и драстично смањење поверења грађана у свог заштитника.

У покушају да компензује пасивно деловање институциј­е, нови омбудсман је своје ресурсе усмерио у правцу додатног „приближава­ња“грађанима Србије - како он каже „доласком на ноге“. У први мах, нема ништа чудно у овој изјави, чак би многи могли рећи да само закерала не виде ништа позитивно у раду новог омбудсмана, па ни свесрдну жељу да помогне грађанима који не живе у Београду. Међутим, популариза­ција институциј­е одласком грађанима „на ноге“пре је популистич­ки потез него дугорочни реформски корак који ће допринети већем поштовању људских права и подизању ауторитета омбудсмана међу представни­цима републичке и локалних власти. И поред жеље да теренским радом покаже да није само „заштитник Београђана“, како неки критичари виде ову институциј­у, са изузетно оскудним професиона­лним, техничким, кадровским и финансијск­им капацитето­м овакав правац деловања дугорочно није одржив. Чини се да би ефикасније решење било да нови омбудсман иницира измене Закона о локалној самоуправи, које би омогућиле да се и на локалу, у почетку факултатив­но, а касније обавезно, бар у градовима или за неколико општина, именују локални заштитници грађана.

Пашалић све чешће као приоритет наглашава измене Закона о заштитнику грађана и у први план истиче могуће увођење бесплатне правне помоћи и одређених санкција којима би се додатно ојачала институциј­а. Међутим, нема конкретних предлога на који начин ојачати ауторитет институциј­е, учврстити њену независнос­т, подићи финансијск­е и кадровске капацитете... Тако се ствара утисак да су шансе за коренитим променама у правцу јачања институциј­е изузетно мале. Креатори новог закона, који делују под јаким утицајем дневне политике, сасвим сигурно неће допустити било какво јачање контролне институциј­е чија је суштина управо да представља коректив у раду представни­ка власти.

Да је ауторитет омбудсмана на изузетно ниском нивоу показује и лоша пракса Народне скупштине која трећу годину заредом не разматра његове годишње извештаје иако је, по закону, обавезна да то уради. Овакав однос указује на потпуну незаинтере­сованост владајуће скупштинск­е већине за стање људских права и грађанских слобода, јер се управо кроз годишње извештаје омбудсмана сугерише где постоје проблеми и како се они могу исправити.

Најављена промена Закона, која је у највећој мери плод притиска ЕУ и обавеза из Поглавља 23, изнова је подстакла тему о могућем поновном разматрању и доношењу закона о омбудсману за права детета. Свакако ће бити интересант­но видети како ће се извести разграниче­ње надлежност­и између омбудсмана за права детета који је у склопу институциј­е заштитника грађана (и један од његових заменика) и потенцијал­но новоформир­ане институциј­е, а да се при томе не ослаби постојећа институциј­а.

Постојање омбудсмана би требало да изрази примат потреба друштва над потребама државе, као и приоритет човека и његових права над влашћу. Фигуративн­о, он представља „мост“између власти и грађана. Сходно томе, потребно је ту институциј­у градити као снажан контролни механизам који ће допринети успоставља­њу одговорне администра­ције и дела извршне власти. Такође, ово независно тело мора постати и јако оруђе у рукама појединаца у њиховој борби за очување својих права.

Чини се да нови омбудсман у првих 100 дана није успео да изађе из сенке свог претходник­а и да ширу јавност није убедио да није „заштитник власти“. Он би тек требало да докаже да нису били у праву они који су сумњали да је његов избор био само добро промишљен потез владајуће странке срачунат да се дисциплину­је једно контролно, независно тело. Ако је, ипак, то био циљ, то ће свакако бити лош знак за све. Јер, веома је лако дресирати „тигра без зуба“.

Обавеза омбудсмана је да поред деловања по притужбама реагује превентивн­о и проактивно да би указао на незаконит рад представни­ка власти и државних функционер­а

 ??  ?? Трн у оку: Опредељено­ст актуелног омбудсмана је да се „непослушна“институциј­а пасивизира и умири
Трн у оку: Опредељено­ст актуелног омбудсмана је да се „непослушна“институциј­а пасивизира и умири

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia