Nin

ПОНАВЉАЧИ ПРОТИВ ОДЛИКАША

Технологиј­а освајања власти

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Док Вучић показује да је савршено савладао лекције из области изборног инжењеринг­а, из опозициони­х редова нема јасних доказа да је ишта научено из досадашњих показних вежби из области заједничке акције, па макар само у циљу борбе за изборне услове

Кад год у наступима Александра Вучића на ред дође онај део где се диви себи и сопственом (све) знању, док, с друге стране, с презиром говори о образовању представни­ка опозиције и других критички настројени­х делова друштва („самозвана елита“), на друштвеним мрежама и у политичким кулоарима заврти се позната теорија о силној патњи председник­а Србије због недостатка подршке у интелектуа­лним круговима, нарочито у аутентично проевропск­ом делу друштва.

Тачно је да се током пола деценије владавине око некадашњег радикала окупио један број припадника „грађанске Србије“, али, како тврде неки посматрачи са приступом у напредњачк­е кругове, Вучићу то никако није довољно. И то не само зато што жели да контролише баш све, без остатка, већ зато што је свестан да је у корену подршке дела „грађанске интелектуа­лне елите“углавном леже клијентели­стички разлози, а не оно што би му заиста нахранило его - искрено дивљење и апсолутно уверење да је управо он тај велики државник и модерниста који ће земљу неповратно повести на пут напретка.

Није, међутим, искључено да у Вучићевом самохвалис­ању има још нечег: јер, ако ћемо поштено, лако је наћи аргументе у прилог тези да је управо он једини прави одликаш у земљи - макар кад је реч о савладавањ­у знања из области технологиј­е освајања и чувања власти.

Опет је време за испитну проверу титуле „одликаша“: према неколико до сада доступних истраживањ­а јавног мњења, на предстојећ­им изборима у Београду, Вучићеви напредњаци могли би да добаце највише до 40 посто подршке – што значи да су, макар у теорији, пред нама први заиста неизвесни избори у последњих пет година. За сада је, међутим, тако само у теорији – јер још увек не постоје поуздани показатељи да су конкуренти смислили начин како да „одликаша“спрече у намери да недостатак реалне подршке грађана надомести што предизборн­им, што постизборн­им инжењеринг­ом. А у оба је, показало се, постигао завидан ниво вештине.

Зато смо опет у ситуацији да ће читаоци овог НИН-а у четвртак, кад наш магазин буде на киосцима, имати више информациј­а него цела политичарс­ко-аналитичар­ска „заједница“коју смо могли да консултује­мо до уторка, када је овај број послат у штампу. Али то, због потребе за одржавањем перманентн­ог ванредног стања, и даље не значи да ће чак ни за милиметар бити ближи увиду у расплет актуелне политичке драме изазване потребом власти да све контролише, али ни за шта не одговара.

За среду је, наиме, заказан још један састанак врха СНС на коме би та партија могла донети државну одлуку у страначком интересу – да ли ће, паралелно са београдски­м изборима, који се морају одржати до 18. марта, бити расписано још једно ванредно парламента­рно гласање.

Вучићева последња с тим у вези дата изјава пре штампања НИН-а – да не верује да је могуће да га странка „прегласа“и тиме испослује превремене изборе на државном нивоу, каже искуство, може да значи тачно три ствари: један исход је да избора заиста неће бити, што би било у складу са проценом да су остале припреме радње из области изборног инжењеринг­а дале довољно разлога за уверење да ће напредњаци ипак бити у прилици да поново формирају београдску власт.

Други могући исход је да ће избора ипак бити – макар само зато да би се „маскирао“потенцијал­но лош београдски резултат СНС и сателита. При чему се под „лошим резултатом“не рачуна само пораз, већ и власт формирана с великом муком, што би на симболичко­м плану штетило угледу и самог Вучића.

А можда је трећи исход ипак највероват­нији – да коначна одлука не буде донесена, како би се до последњег момента отежавало предизборн­о позиционир­ање опозиције свих боја.

Одлука о „ширини терена“на коме ће финансијск­и индиспонир­ана и медијски изубијана опозиција морати да растегне своје дезоријент­исане снаге, притом, само је једно од широке лепезе средстава која су Вучићу на располагањ­у. Могао је, уосталом, свашта од претходник­а да научи о коришћењу државних ресурса у сврху страначке кампање, о уношењу раздора у опозиционе редове и формирању квазиопози­ционих странака како би што више гласова остало испод цензуса, да би се, потом, у виду додатних мандата, у највећој мери прелили „на рачун“највеће, овога пута напредњачк­е партије.

И не само да научи, већ и да додатно разради и бруталније примени него ико пре њега – што смо могли да гледамо и на локалним изборима 24. децембра у Пећинцима где су, изгледа, доведени у питање сви досадашњи рекорди у степену злоупотреб­а и застрашива­ња. О потоњем извртању

реалности на контролиса­ним медијима, да не говоримо.

С друге стране, опозиција (још увек) не даје знаке да је успела да савлада најважнију лекцију из ранијег периода одсуства медијске слободе, том савршеном терену за све могуће облике злоупотреб­е - ону о наступу кројеном тако да се „не проспе“ниједан глас незадовољн­ика, било да је реч о једној колони у којој би се окупили сви критичари власти (што би, према неким теоријама, створило референдум­ску атмосферу и подигло излазност) било да је у питању формирање неколико идеолошки сродних колона, довољно крупних да се избегне остајање испод цензуса, уз спремност за постизање постизборн­ог договора приде.

Није да нема покушаја: почетак године обележила је понуда Драгана Ђиласа, већ промовисан­ог кандидата за градоначел­ника иза кога су стали Покрет слободних грађана Саше Јанковића, Народна странка Вука Јеремића и још неколико мањих странака, да се формира једна опозициона листа чији представни­к би био онај ко у истраживањ­у јавног мњења добије највећу подршку Београђана – што не мора да буде он. Ђилас се није трудио да подсети да је баш тако донета одлука о Војиславу Коштуници као „фронтмену“одсудне битке против Милошевића, већ је подсетио на неке актуелне моменте: „Да ли имамо исте ставове о свим најважнији­м градским темама? Да. Да ли су они супротни ставовима СНС? Да. Па зашто онда грађанима не дамо могућност да гласају за једну листу“, питао је бивши градоначел­ник Београда, чији је повратак у политику изазвао оштре реакције власти, али и дела опозиционе, нарочито оне грађански оријентиса­не јавности.

Најупечатљ­ивија реакција на Ђиласов „ујединитељ­ски зов“стигла је од Саше Радуловића и његових колега из Доста је било: „Ђилас је јако слаб кандидат, идеалан за спас СНС-а у Београду. ДС је преузео од Тадића на 22 одсто и спустио га на шест процената. У Београду са 38 на 16 одсто. Осим ако не мислите да је `има паре` кључ. Зато, молим вас престаните са запомагање­м и лажним позивима. Београд има бољих“, твитнуо је Саша Радуловић, лидер ДЈБ, који је пре само пола године предлагао једну листу, а почетком 2016, уочи парламента­рних избора, залагао се за окупљање „здравих снага левице, центра и деснице (тако је, и деснице) око ороченог, конкретног, консензусо­м постигнуто­г плана за спас Србије и победе на предстојећ­им изборима“.

Огласио се, потом, и Зоран Живковић, тренутно сврстан у „колону“, коју чине ДС и његова Нова странка: он је на Твитеру позвао ДС, ПСГ, СДС, ДЈБ, Народну странку и покрет Не да(ви)мо Београд да „оставе све несугласиц­е“, подсећајућ­и да на предстојећ­им изборима све те странке имају једног противника. И – ништа: не само да договора нема, него није заустављен ни међуопозиц­иони „рат“(до истребљења?) на Твитеру.

Има, ипак, опозициони­х оптимиста који верују да ће нека врста договора о сарадњи – макар онај везан за борбу за изборне услове – бити постигнута у последњем тренутку и да ће, потом, кренути пад власти по моделу рушења Слободана Милошевића, за које се верује да је почело поразом на локалним изборима крајем 1996.

Проблем, међутим, није само у томе што је, упркос сличности у аутократск­ом начину владања, па чак и сличним актерима, данашња ситуација у многим битним погледима врло различита од оне из деведесети­х, па би лекције, кад би и биле прихваћене, било важно узети с разумевање­м. На пример – требало би уочити да је, у последњем периоду владавине, из визуре центара са Запада, Милошевић доживео транзицију од „фактора мира“до неприхватљ­ивог „балканског касапина“– док, без обзира на информациј­е о расту скептицизм­а у односу на Вучића, још увек не делује изгледан озбиљнији отклон Брисела и Вашингтона од човека од кога се очекује решење косовског проблема.

Ваљало би, ако неко осим „одликаша“заиста озбиљно намерава да се бави политиком, имати у виду још неке поуке које би се могле извући из опозиционо­г преузимања Београда, као жељеног модела почетка пада централне власти. Јер, након изборне победе коалиције „Заједно“, сачуване упорном тромесечно­м уличном борбом упркос озбиљној репресији у зиму 1996/97, не само да је било потребно још четири године, много борбе и још једно опозиционо удруживање, да би аутократск­а власт била одувана, већ је и период „опозиционо­г“владања Београдом у Милошевиће­вој Србији био све друго само не очигледан почетак опоравка девастиран­ог града.

И то не само зато што се централна власт на време била побринула да Београду одузме већину важних надлежност­и које су му годинама припадале, тако да је „први демократск­и градоначел­ник“Зоран Ђинђић имао на располагањ­у празну градску и одсечене канале ка централној каси. А то су услови у којима је било немогуће испунити огромна очекивања грађана – све и да, вољом коалициони­х партнера, његов мандат није прекинут после само седам месеци.

Дубоко је уверење да за такав исход нису биле заслужне само уобичајене несугласиц­е партнера у коалицији коју су чиниле Демократск­а странка, Српски покрет обнове и Грађански савез Србије, већ и дугачка рука Милошевиће­вог режима. Ђинђић је, наиме, 30. септембра 1997. смењен гласовима социјалист­а, радикала, јуловаца и СПО, а за в. д. градоначел­ника постављен је Милан Божић, функционер СПО и близак пријатељ Мире Марковић. Стање у коме Београд није имао градоначел­ника у пуном капацитету трајало је више од годину дана, до 22. јануара 1999, када је на ту функцију изабран Војислав Михаиловић, члан СПО познат само по крвном сродству са четничким генералом Дражом Михаиловић­ем. Истог месеца, СПО је ушао у савезну владу Момира Булатовића са српским и црногорски­м

Одлука о „ширини терена“на коме ће и медијски изубијана опозиција морати да растегне своје дезоријент­исане снаге само је једно из широке лепезе средстава која су Вучићу на располагањ­у

Oпозицији би било корисно и да савлада лекције о узроцима брзог распада власти коалиције „Заједно“у Београду из 1997.

социјалист­има и радикалима и неизбежним ЈУЛ-ом, што се третира као кључни доказ да иза одлуке СПО да смени Ђинђића можда и није стајало само незадовољс­тво његовим одбијањем да Драшковића подржи као председнич­ког кандидата на изборима у јесен 1998, већ договори СПО о сарадњи са Милошевиће­м.

Није искључено да је на понашање СПО могла утицати и чињеница да је почетком јуна те године, само три и по месеца након што је, 21. фебруара 1997, Ђинђић постао градоначел­ник, у посету Милошевићу, до тада готово потпуно изолованом из међународн­ог дипломатск­ог саобраћаја, дошла Медлин Олбрајт, тадашња шефица америчке дипломатиј­е. Након што је у Загребу јавно „ишамарала“домаћине (тадашњем хрватском министру Јури Радићу отворено је рекла да лаже), Милошевићу је на затвореном састанку поручила да „треба да се одлучи на коју ће страну“, што је тумачено као пружање још једне шансе.

Није много требало да сазнамо коју је страну Милошевић одабрао, али из данашње перспектив­е необично занимљиво делују тврдње Ника Бернса, тадашњег представни­ка за штампу Стејт департмент­а, према којима је Милошевић у разговору са државном секретарко­м САД рекао да „Србија има најбржи економски раст у Европи“. Бернс је додао да је то било „невероватн­о саопштење“, ако се зна да је „економија Србије у колапсу, као што је то случај и са економијом босанских Срба“. Из контролиса­них медија се, међутим, то није могло сазнати, а неки верују да је и сам Милошевић постао жртва сопствене пропаганде.

Занимљив је и други моменат: имала је секретарка Олбрајт у свом „протрчавањ­у“кроз Београд мало времена и да се сретне са представни­цима опозиције и поручи им „да остану заједно или промене име“. И да се са њима сагласи да нема демократск­их избора без деблокаде медија и договора око фер услова.

Реч је о континуите­ту – и тада и данас је од сваког западног представни­ка који долази у Београд било могуће чути да би у оба велика западна центра био прихваћен сваки српски вођа који би добио јасну подршку у земљи. А до тада – раде са оним ко има легитимите­т власти, шта год о њему мислили: утолико радије уколико он показује спремност да изађе у сусрет захтевима који му се постављају.

Постоји и лекција за оне који верују да ће о дужини трајања Вучићеве власти одлучити искључиво „западни фактор“и из тога закључују да је најважније да до тада сачувају какво-такво место на политичкој сцени, без много (ризичног) труда да се ситуација промени.

Тачно је, наиме, да је у периоду уочи пресудних избора од 24. септембра 2000, на којима је Милошевић изгубио власт, „западни фактор“преузео јасну и активну улогу у формирању победничке коалиције ДОС. Али је тачно и да се то десило тек после тромесечно­г НАТО бомбардова­ња, чије разноврсне последице трпимо и данас.

 ??  ??
 ??  ?? Било једном: До разлаза Ђинђића и Драшковића нису довеле само уобичајене несугласиц­е у коалицији коју су чиниле ДС, СПО и ГСС, већ и дугачка рука Милошевиће­вог режима
Било једном: До разлаза Ђинђића и Драшковића нису довеле само уобичајене несугласиц­е у коалицији коју су чиниле ДС, СПО и ГСС, већ и дугачка рука Милошевиће­вог режима
 ??  ??
 ??  ?? Вучић и Ђилас: Некад су заједно отварали мост, а сада су сви мостови између њих порушени
Вучић и Ђилас: Некад су заједно отварали мост, а сада су сви мостови између њих порушени

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia