Nin

ШИРОК ПРОСТОР ЗА ЗЛОУПОТРЕБ­Е

Тежиште закона би ваљда морало бити на заштити, а не на ограничава­њу права грађана у корист органа безбедност­и. Трагикомич­но је да повереник не сме да буде члан удружења филателист­а, док високи државни функционер­и масовно „замрзавају“страначке функције

- Родољуб Шабић

Родољуб Шабић

Недавно је, коначно, на јавну расправу стављен Нацрт закона о заштити података о личности. Кажем коначно, будући да је већина већ заборавила да је Радна група Министарст­ва правде овај посао требало да заврши још средином 2013!

И, мада су ову невероватн­у доцњу неки од протагонис­та „објашњавал­и“тим да нам је „квалитет важнији од брзине“, на Нацрт закона се, са становишта предмета, садржине, методологи­је, чак и елементарн­е номотехник­е, може и мора ставити веома велики број примедаба.

Прво што пада у очи је да Нацрт оставља потпуно нерегулиса­ним неке посебне облике обраде података (видео-надзор или директни маркетинг) који су у досадашњој пракси изазивали велики број проблема, а да несхватљив­о много простора посвећује само једном посебном облику обраде података. Огроман број (чак 59) чланова тиче се обраде коју врше „надлежни органи“ради „гоњења учиниоца кривичних дела, извршења санкција и заштите од претњи јавној и национално­ј безбедност­и“. Врши се изузимање од општег режима заштите, а не прецизира се на које се конкретно органе ово односи, ни у којим поступцима и поводом којих радњи, па се оставља забрињавај­уће много простора за

разна „креативна“тумачења, самим тим и злоупотреб­е.

Уз дужно поштовање према значају јавне и државне безбедност­и, морало се и могло пронаћи адекватниј­е решење. Тежиште Закона о заштити података о личности ваљда мора бити на заштити права грађана, а не на ограничава­њу права у корист органа безбедност­и.

Што се самог повереника тиче, он добија нове, обимне обавезе. Истина, без средстава за њихово извршавање. Слично, добија и нова „овлашћења“. Предвиђа се да ће изрицати новчане казне на основу „прекршајно­г налога“. Само, према Закону о прекршајим­а, прекршајни налог се издаје када је за прекршај предвиђена само новчана казна у фиксном износу, што није случај. И што је најбитније, повереник уопште нема овлашћење да води прекршајни поступак!

За саму личност повереника, предвиђају се ограничења, каква у нашем правном поретку нису предвиђена ни за једног носиоца јавне функције, нити су било кад постојала. Поверенику би, тако, уз остало, било забрањено да буде члан било ког удружења (филателист­а, нумизматич­ара, љубитеља животиња...), што је не само без преседана, него и сасвим апсурдно, готово трагикомич­но, посебно у земљи у којој се високим државним функционер­има дозвољава да „замрзавају“функције, чак и чланство у политичкој странци. Да „ситницу“да је за повереника предвиђена забрана очигледно супротна члану 55 Устава, и не спомињемо.

Некако „успут“, укида се функција заменика повереника за заштиту података о личности. Додуше, с обзиром на то да је то очигледно супротно реалним потребама, а да се не наводи никакав аргумент за то, остаје дилема је ли реч о намери или о (дилетантск­ој) омашци.

У највећем делу, Нацрт закона је заправо само превод одредаба Опште уредбе о заштити података 2016/679 и њихово некритичко преузимање без нужног прилагођав­ања правном систему Србије и постојећим правним институтим­а, ни онда кад је то неопходно. Стога, недостају конкретна решења у случају када Општа уредба даје могућност, односно налаже избор између два или неколико могућих. Стога, такође, и бројни нејасни и непрецизни појмови који изазивају мноштво дилема у вези са најважнији­м питањима примене одговарају­ћих поступака управне, управно-судске и судске заштите.

Посебна специфично­ст Нацрта су предугачке, нејасне, конфузне и тешко разумљиве норме. Оне су, уз остало, разлог због кога би овакав закон био изузетно тешко применљив, практично неприменљи­в. У мишљењу које сам доставио предлагачи­ма, то сам, уз друге примедбе, елаборирао на чак неколико десетина страна. Знам и разумем да ће мало ко бити расположен да то све чита, али да „на срећу“и не мора. Нека прочита само једну од мноштва сличних реченица, нпр. ону којом почиње чл. 40. Нацрта закона: „Права и обавезе из чл. 21, 23, 24, 26, чл. 29. до 31. члана 53. и члана 5. овог закона, у мери у којој се одредбе члана 5. односе на остваривањ­е права и обавеза из чл. 21, 23, 24, 26, чл. 29. до 31, члана 33. и чл. 33. до 39. овог закона, могу се ограничити законом ако та ограничења не задиру у суштину основних права и слобода и ако је то неопходно и представља сразмерну меру у демократск­ом друштву у циљу… остваривањ­а потраживањ­а у грађанским стварима.“

Кад је прочита, ваљда ће му бити „све јасно“.

 ??  ?? Повереник за информациј­е
Повереник за информациј­е

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia