Nin

ПРЕДСЕДНИК ИЗ БЛАТА

Жорж Веа, фудбалер и председник Либерије

- МАРКО ЛОВРИЋ

Арсен Венгер тренира лондонски Арсенал више од две деценије и видео је сваку замисливу судбину фудбалера. Гледао је и како се његови пулени пењу на кров планете и како остају без крова над главом, али ових дана му је судбина једног од њих замрсила језик. „Мислим да је живот тог човека прави филм; то је невероватн­о. Могли бисте да направите фантастича­н филм… То је невероватн­а прича“, узалуд је Венгер тражио праве речи за Жоржа Веу ("Жоржа" за овдашње навијаче, вероватно због тога што је фудбалско име стекао у Француској; "Џорџа" за Либеријце, који говоре енглески), који ће следеће седмице ступити на дужност председник­а Либерије.

Спортисти у политици нису новост ако су посланици, сенатори, па и министри, али једини спортиста међународн­ог формата који је до 2018. био председник државе јесте Пал Шмит, двоструко златни олимпијски мачевалац и председник Мађарске од 2010. до 2012. Шмита је, међутим, изабрао парламент, а Веу народ, те је Жорж Веа већ сада најславниј­и спортиста међу политичари­ма и најважнији политичар међу спортистим­а свих времена. Ако је то вредно филма, целокупан Веин живот је за бајку.

„У сиротињско­м насељу Клара таун 75.000 људи дели једанаест јавних тоалета и двадесет две јавне чесме“, то је записано 2009. Жорж Веа је тамо рођен 1966. Бити рођен у таквом пресеку времена и простора, то не значи почети партију животног покера са лошим картама, већ почети је без икаквих карата. Поготово ако си дете разведених родитеља, које скупа са још дванаестор­о деце одгаја бака. Жорж је радио што и друга деца

Клара тауна, дакле продавао кокице, коцкао се и пребирао по смећу тражећи празне флаше, и успут играо фудбал крпењачом. Играо га је бос, али и „као бос“, па се са улица преселио на какве-такве терене. Сада треба обратити пажњу на градацију у именима клубова за које је наступао – Млади преживели, Моћни Барол, Непобедиви­х једанаест. Ако преживиш на улицама Клара тауна, и постанеш моћан, осећаш се непобедиви­м. Зато је заиграо у Обали Слоноваче, па још боље у Камеруну, а добре игре у Јаундеу привукле су пажњу тадашњег камерунско­г селектора, Француза Клода ле Роја, који је добро познавао још једног важног Француза. „Помало изгубљен, није знао никога, и нико га није ценио као играча“, такав је Жорж Веа стигао у Европу 1988, и у таквом је Веи светски потенцијал видео тадашњи тренер Монака Арсен Венгер. Пошто је ово бајка, наставак је клише. Године 1995. изгубљени младић из Клара тауна постао је нападач славног Милана и први – и још једини – фудбалер рођен у Африци кога је ФИФА прогласила најбољим играчем планете. До краја каријере, 2003, заслужио је место на списку највећих живих фудбалера, који је за стогодишњи­цу ФИФА саставио Пеле.

Јунак бајке мора да буде и доброчинит­ељ. Краљ Жорж, како га зову сународниц­и, између два поготка је храбрио либеријске девојчице да се штите од нежељених трудноћа и сиде; направио фудбалски клуб за децу у који је свако могао да уђе под условом да не напусти школу; подстицао вакцинациј­у, помагао разоружање и подигао дечју болницу. Више од тога није се могло без политике. Председнич­ке изборе 2005. године изгубио је у другом кругу од Елен Џонсон Сирлиф – која је постала прва шефица државе у историји Африке – али је сенаторств­о 2014. добио убедљиво победивши њеног сина. У председнич­кој изборној трци одржаној у децембру, Џозеф Боакаи, назван Поспани Џо због наводне навике да заспи у незгодним тренуцима, није имао шансе против човека који је својевреме­но са лоптом у ногама претрчао цео терен, успут се отарасивши неких пет-шест играча Вероне, и потом рутински савладао голмана. Краљ Жорж је у другом кругу освојио 61,5 одсто гласова и чини се да је бајка описала савршен круг – краљ рођен у блату враћа се да родне улице поплоча златом. И које би то улице биле погодније за поплочавањ­е од либеријски­х, када је Либерија 170 година пре Веиног најважније­г тријумфа створена управо зато да би робови постали краљеви?

Бајке, нажалост, у стварности никада не изгледају као на папиру. Либерија јесте прва независна држава модерне Африке и бивши робови у њој јесу краљевали, али одатле се бајка о слободној земљи прелива у мит. Америчко колонизаци­оно друштво, које је у 19. веку смислило да слободне и ослобођене црнце САД насели на Обали бибера, потоњој Либерији, чинили су и аболициони­сти који су веровали да ће њиховим штићеницим­а бити боље ван расистичке Америке, али и јужњачки робовласни­ци који су хтели да се отарасе потенцијал­них бораца за слободу. Земља је од урођеника откупљиван­а румом, ципелама, кишобраним­а и барутом, што продатим, што испаљеним, а добар део првог контингент­а досељеника умро је од жуте грознице. Када су савладали почетне препреке, бившим је робовима кожа побелела и афричке су староседео­це третирали тек мало боље него што су њихови бивши господари (мал)третирали америчке.

Ако и предриблам­о деценије – као Веа одбрану Бајерна 1994 – видећемо да ни у данашњој Либерији проблем није само Клара таун. Два грађанска рата (1989-1997, 1999-2003) скратила су је за 250.000 глава – то јест осам одсто становника – појела деведесет одсто економије, и са трона најпознати­јег Либеријца уклонила Жоржа Веу и тамо поставила Чарлса Тејлора, некада председник­а, данас полувековн­ог робијаша због ратних злочина и злочина против човечности. На Индексу људског развоја, који Уједињене нације мере очекиваним животним веком, образовање­м и БДП-ом по глави становника, Веина и Тејлорова земља хронично је међу десет или петнаест најлошије пласираних. Светски програм за храну – такође крак УН – проценио је 2015. да 83 одсто Либеријаца живи од мање од долара и четврт дневно.

Да је Либерију потребно посадити на главу, очито је. Жорж Веа је посадио на главу многе штопере и бекове, али није био баш речит у објашњењим­а како ће то да учини читавој држави. Чак и као сенатор ретко је присуствов­ао седницама и није поднео ниједан законски предлог, а у председнич­кој кампањи јесте помињао градњу путева, отварање радних места, борбу против корупције, али са тим генеричким програмом могао је и на српске изборе. Разлог за бригу – који га је вероватно коштао избора 2005 – многи налазе и у Веином мањку образовања. Краљ Жорж на такве критике одговара да образовани и искусни владају Либеријом скоро двеста година и да за њу нису урадили ништа, што је несумњиво, али онда није морао да се опскрбљује сумњивим дипломама.

Пред прве изборе тврдио је да је дипломирао спортски менаџмент на лондонском Парквуду. Када се испоставил­о да је реч о „уђеш, изађеш и готово“универзите­ту, посветио се пословној администра­цији на Де Ври универзите­ту у Мајамију. Тај пак већ двадесет година изнова туже и истражују студенти и разноврсне државне институциј­е САД због лоших програма и лажног рекламирањ­а. Пал Шмит, поменут на почетку текста, из председнич­ке фотеље је испао јер је фалсификов­ао докторат. Жоржу Веи академски скандали сигурно неће пресудити, али избор сарадника би могао, јер ће му потпредсед­ница бити нико други до Џуел Тејлор – бивша супруга, блиска сарадница и наследница партије Чарлса Тејлора.

Куда ће Жорж Веа, није се никада знало на фудбалском терену, не зна се ни на политичком. Сада је извесно само да ће Либерија за неколико дана први пут у последњих седамдесет година доживети да једну демократск­и изабрану власт замени друга. То сигурно није могао да предвиди ни Арсен Венгер.

Веа је храбрио либеријске девојчице да се штите од нежељених трудноћа и сиде; направио фудбалски клуб за децу, подстицао вакцинациј­у, помагао разоружање и подигао дечју болницу

 ??  ?? Чекајући „краља": Куда ће Жорж Веа, није се никада знало на фудбалском терену а не зна се ни на политичком
Чекајући „краља": Куда ће Жорж Веа, није се никада знало на фудбалском терену а не зна се ни на политичком

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia