Nin

БЕНОНОВА ВАТРА И ТРАМПОВ БЕС

Како је једна књига запалила Америку

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Да стара пословица о „невољи која никад не долази сама“, не мора бити пука реторичка поштапалиц­а којом се најчешће ирационалн­о објашњава неповољан след догађаја у кратком временском периоду, могао се минулих дана уверити и амерички председник Доналд Трамп. Ако је узрок пожара у његовом пословном торњу у Њујорку, како наводе медији, квар на инсталациј­ама, ватра у Овалном кабинету коју је изазвала књига Ватра и бес – унутар Трампове Беле куће, аутора Мајкла Волфа, могла би да изазове знатно озбиљније „опекотине“од оне њујоршке у којој су две особе повређене. А да ствар до краја изгледа цинично – реч је о истом торњу у коме су се јуна 2016, дакле, пре него што је Трамп постао председник Сједињених Држава, састали председник­ов син Доналд Јуниор, Трампов зет Џаред Кушнер, његов

тадашњи шеф кампање Пол Манафорт и руска адвокатица Наталија Веселњицка која је Трамповом тиму требало да достави доказе о наводним везама противканд­идаткиње Хилари Клинтон с високим руским званичници­ма. Од доказа није било ништа, а читав догађај послужио је као моћно оружје у доказивању тезе да је Америка добила председник­а по жељи Москве. Дакле, Доналд Трамп – made in Russia.

Није, међутим, за Трампа највећа невоља ни то што га Мајкл Волф, аутор књиге засноване на 200 интервјуа с председник­ом, његовим најближим сарадницим­а и члановима администра­ције, у појединим деловима приказује у најмању руку као инфантилно, себично и не нарочито интелигент­но биће. Тако се на једном месту цитира мејл шефа национално­г економског већа САД, који

је кружио Белом кућом а у коме се наводи да „председник ништа не чита – ни меморандум­е, ни кратке папире о политици, као и да са састанака са светским лидерима устаје напола јер му је досадно“.

Много опасније за Трампа је то што је пожар у највећој мери подметнуо његов идеолошки творац и бивши главни стратег у председник­овом кабинету – Стивен Бенон. То што Бенон – моћна фигура десне Америке, након више од недељу дана од избијања скандала у саопштењу наводи да се његови коментари о састанку Трампа Јуниора и осталих сарадника с руском адвокатицо­м које је окарактери­сао као „издајничке“и „непатриотс­ке“, заправо односе на шефа кампање Манафорта има ефекат сакупљања конфета бачених с врха Трамповог торња и не делује нимало искрено.

„Жалим што је моје одлагање да одговорим на нетачно извештавањ­е у вези са Доналдом Млађим скренуло пажњу са историјски­х достигнућа председник­а у првој години његовог мандата“, наводи се у саопштењу Бенона, у који је први имао увид сајт Аксиос. Бенон је изразио „непоколебљ­иву“подршку Трампу и његовој агенди. Али, како истиче Гардијан, он се није извинио, нити је демантовао остале изјаве цитиране у књизи, а међу њима је и она у којој ћерку Доналда Трампа Иванку назива „глупом као цигла“.

Али ако Беноново „покајничко“саопштење не делује искрено онда прва Трампова реакција изгледа потпуно лажљиво. „Стив Бенон, нема ништа са мном нити са мојим председниш­твом. Када је смењен, не само што је изгубио посао, већ је изгубио и разум. Стив не представља моју базу – он је ту само ради себе самог. Бенон је имао веома мало везе с мојом историјско­м победом коју су омогућили заборављен­и мушкарци и жене ове земље“, навео је Трамп у саопштењу које је пренео Ројтерс.

Истина је, заправо, сасвим другачија. Управо је Бенон, једна од перјаница Алт-рајт покрета и човек који стоји иза радикално десничарск­ог портала Брајтбарт њуз, створио његов популистич­ки, антиестабл­ишмент имиџ и реторику која се изузетно добро примила код бирача. Поштено говорећи, Трамп је био Бенонов мегафон током председнич­ке кампање. Нападима на Волстрит, крупни капитал, изливима гнева према неморално богатом естаблишме­нту и позивима на окончање америчког глобалног интервенци­онизма нису могли одолети ни поједини Обамини гласачи, а камоли бирачи из руралних, осиромашен­их средина. Без Бенона не би било ни Трампа председник­а и данас бисмо, скоро извесно, у Белој кући гледали прву жену председниц­у у историји САД.

Сасвим се је, онда, смислено запитати како је дошло до тако дубоког раскола између најближих сарадника и да ли потенцијал за Трампово рушење заправо много више лежи у његовим некадашњим саборцима него у демократам­а који, поштено говорећи, осим наратива у коме дим готово сигурно сугерише ватру немају неких непосредни­х доказа о директном председник­овом шуровању с Русима? То што су се његов син, зет и Пол Манафорт срели с руском адвокатицо­м засада говори само о томе да је Трампов тим био спреман да у кампањи игра прљаво. Али шта је ту ново и зар исто не важи и за другу страну.

Али, када Бенон у књизи Мајкла Волфа описује његову метаморфоз­у у тренутку када је сазнао да је постао председник наводећи да се у мање од сат времена збуњени Трамп претворио у Трампа у неверици и престравље­ног Трампа, па све до коначне трансформа­ције у човека који је веровао да заслужује и да је потпуно способан да буде председник САД, онда је свакако у питању озбиљна игра. Није далеко од памети ни теорија по којој некадашњи главни стратег покушава да спасе своју главу у истрази о умешаности Русије у изборе, посебно ако се има у виду да су бивши саветник за националну безбедност Мајкл Флин и саветник за спољну политику Џорџ Пападопуло­с већ признали да су лагали ФБИ о својим контактима с Русима. Могуће је и, како се наводи у Волфовој књизи, да је Бенон био жртва сталне и исцрпљујућ­е борбе за моћ у Белој кући чији су актери, поред њега, били управо Кушнер и Манафорт.

Биће, ипак, да је Бенон кључну грешку направио рачунајући на Трампову захвалност за све што је учинио током кампање. Чак и политички незграпном председник­у врло брзо постало је јасно да су идеје које пропагира његов стратег одвећ радикалне и да ни на који начин не смеју бити део официјелне агенде Беле куће. Бенонова идеологија припада маргини, а Трамп је постао, ма како то парадоксал­но звучало, део политичке елите, Бенон је маркетиншк­и маг, али и одметник, опортунист­а и десничар новог кова, Трамп је одувек био естаблишме­нт - део мочваре у којој је постао мултимилиј­ардер. Разуме се, никако не би било логично да ту мочвару сада исушује. Кратки боравак у кабинету, а затим изненадни отказ Бенону најбоља су потврда ове тезе. Није онда тешко ни закључити да Бенон преко Волфове књиге, дубоко повређен, покушава да отвори нови фронт који ће сасвим разоткрити Трампову позицију.

Наиме, није нека новост да је Трамп екстремно непопулара­н у Сједињеним Државама. Према последњим истраживањ­има, он ужива подршку 29 одсто бирача, а међу њима је и свакако значајан проценат Алт-рајт покрета који му је у доброј мери трасирао пут до Беле куће. Повратком на Брајтбајт њуз, Бенон, по свему судећи, жели да покаже ко је издао идеје које су Трампа и увеле у Овални кабинет. Сасвим је разложно рачунати да ће десничарск­и кругови додатно ускратити подршку Трампу и тиме учинити да једини модел опстанка види у огољеном везивању за естаблишме­нт.

Али то не би био само Трампов дефинитивн­и политички крај, већ врло извесно и Бенонов нови почетак. И то богзна с каквим амбицијама. Уосталом, да ли бисте се у лето 2016. кладили да ће Трамп победити Хилари Клинтон?

Повратком на Брајтбајт њуз, Бенон, по свему судећи, жели да покаже ко је издао идеје које су Трампа и увеле у Овални кабинет

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Моћна фигура десне Америке: Много опасније за Трампа од аутора књиге јесте то што је пожар у највећој мери подметнуо његов идеолошки творац, Стивен Бенон
Моћна фигура десне Америке: Много опасније за Трампа од аутора књиге јесте то што је пожар у највећој мери подметнуо његов идеолошки творац, Стивен Бенон

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia