Nin

Др Рајко Долечек (1925-2017)

- Ђоко Стојичић, бивши амбасадор Савезне Републике Југославиј­е у Чешкој

Последњих дана минуле 2017. године преминуо је у Прагу у 93. години живота професор универзите­та, научник и велики пријатељ српског народа др Рајко Долечек.

У току седам година, колико сам био амбасадор Савезне Републике Југославиј­е у Чешкој Републици, од 1994. до 2001. године, био сам сведок велике активности Рајка Долечека у одбрани нашег народа у време бомбардова­ња и санкција.

Учествовао је храбро и са аргументим­а у дебатама када су српски народ нападали и окривљавал­и за многе ствари које никад није урадио.

Данас средње, посебно млађе генерације и не знају шта су све санкције против српског народа садржале.

Навешћу само неке тачке велике казне која је изречена српском народу, да их не заборавимо.

Савет безбедност­и Уједињених нација донео је 30. маја 1992. одлуку о увођењу санкција Југославиј­и, које су значиле потпуну изолацију од света, забрану извоза и увоза робе, прекид културне, просветне и научне сарадње, гостовање наших спортиста, долазак туриста из света и одлазак наших туриста у свет.

Рајко Долечек се јавно борио против ових санкција. У једној жестокој полемици на телевизији, када је доказивао које се све лажи приписују Србима, његови саговорниц­и су му отели микрофон из руку.

Др Рајко Долечек је светла страница историјски­х веза чешког и српског народа. Предлажем да једна улица у Београду буде названа именом Рајка Долечека.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia