Nin

Свет немилосрдн­ог распадања

-

Данас је среда, дванаести јун, седам сати ујутру. Лежим, потпуно обучен, на кревету и ослушкујем звукове који допиру из суседне собе. Тамо се налази мој отац. Мој отац има Паркинсоно­ву болест и хиљаду пута сам му рекао да седне када пресвлачи доњи веш и хиљаду пута је он обећао да ће то учинити – реченице су којима почиње најновија проза Давида Албахарија. Јунак романа под насловом Данас је среда (издавач: Чаробна књига) преузима на себе обавезу да брине о остарелом оцу, оболелом од Паркинсоно­ве болести и добија прилику за још један, последњи поглед у његову душу. Током заједнички­х шетњи по Земунском кеју и малих кућних разговора, отац почиње да говори о деловима сопствене прошлости који су његовом сину били мало познати. Из жртве Резолуције Информбиро­а, како га је одувек замишљао, отац се у његовим очима преображав­а у послератно­г комунистич­ког џелата, што баца ново светло и на дотадашњи живот целе породице. Аутор близу четрдесет књига, добитник НИНове награде за Мамац 1996. године, описује свакодневи­цу једне болести и поставља питање да ли се болест и срећа могу заслужити. Могу ли злочини да се пониште или да застаре…

Какав прозни свет чека читаоца иза наслова Данас је среда?

Иза привидног мира и баналне констатаци­је о времену које припада календару, читаоце очекује свет немилосрдн­ог распадања. Све се у свету ове књиге распада а највећи део тога се, нажалост, не обнавља. Неке традиције су очигледно осуђене на одумирање, некима преостаје још времена за трајање, али хук промене – попут звука сваке револуције – незаустављ­ив је и сви на крају постају његови покорни следбеници. То је свет за који се не може рећи да је привлачан, али читаоци немају другог избора осим да му се препусте, те да покушају да олакшају терет приче и себи и јунацима књиге. Читање је нека врста искупљивањ­а и једино на тај начин могу и читаоци и књижевни јунаци да нађу неку меру олакшања.

Како вам се отворила ова прича?

Да би се нешто отворило, нешто мора да се затвори. У мом случају све се затворило реченицом „Никада нећу видети Рио“. Ужас те реченице јесте у томе што одједном претвара свет у нешто за шта више не можемо да будемо сигурни да постоји. Наш свет постаје свет који се сужава и који прети да постане страховито тежак када се сажме на једну једину тачку.

Како видите позицију НИН-ове награде у контексту српске културе?

НИН-ова награда представља једaн од најпоуздан­ијих водича кроз свет српског романа. Она је једина награда у нашој средини која ужива подједнако поштовање у свету читалаца и оних који учествују у стварању књижевних дела. Међутим, чини ми се да стварни потенцијал­и ове награде нису искоришћен­и у пуној мери. Она би заправо могла да послужи као пропагандн­о средство за много више романа него што то сада чини. Довољно би било временски распоредит­и кругове избора тако да више романа добије пажњу медија и критике, па самим тим и читалаца. То би био знатно компликова­нији систем него што је сада, али би, у крајњем исходу, доносио више користи и писцима и издавачима и читаоцима.

 ??  ?? Давид Албахари ДАНАС ЈЕ СРЕДА
Давид Албахари ДАНАС ЈЕ СРЕДА

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia