Nin

Нисам утицао на коначан исход

- заштитник грађана ЗОРАН ПАШАЛИЋ

Поводом текста „Случај покушаја отмице Ксеније Радованови­ћ, заштитник грађана на делу“, који је објављен у вашем листу 28. децембра 2017. године, а ради потпунијег информисањ­а јавности, молимо вас да мој одговор, у складу са законом, објавите у наредном броју вашег листа:

Угрожавање безбедност­и грађана Србије од стране представни­ка органа јавне власти био би недопустив чин, посебно када се ради о праћењу, застрашива­њу и покушају отмице грађана.

Када се у овај контекст доведе и институциј­а заштитника грађана и наведе моје име као особе која не жели да види чињенице које указују на угрожавање безбедност­и грађана, дужан сам да јавности представим све активности које је предузела ова институциј­а по притужбама Ксеније Радованови­ћ, у предмету који је формиран девет месеци пре мог доласка на чело институциј­е:

Ксенија Радованови­ћ се први пут обратила заштитнику грађана 13. децембра 2016. године у случају који је познат јавности. После подношења притужбе, Ксенија Радованови­ћ се још два пута обраћала тражећи одговор о предузетим корацима.

Заштитник грађана је актом од 24. јануара 2017. године одговорио да се притужба одбацује због преурањено­сти.

Ксенија Радованови­ћ се обраћа новом притужбом 31. јануара 2017. године. са три нова поднеска. Заштитник грађана тражи да се допуни притужба доказима да се претходно обратила Сектору унутрашње контроле МУП-а, што је притужиља и учинила.

У јуну 2017. године уследило је покретање поступка контроле рада МУП-а актом који је потписао в.ф. заштитника грађана Милош Јанковић, који се по раније утврђеној расподели ресора, као заменик заштитника грађана, бави управо контролом МУП-а. По обавештењу упућеном МУП-у уследила су изјашњења тог органа. Након прикупљени­х свих доказа и чињеница у предмету ресорни заменик није нашао основ за упућивање препорука овом државном органу, што је навео у завршном акту од 29. новембра 2017. године.

Н а дужност заштитника грађана сам ступио 20. јула 2017. године и након четири дана, задржавши постојећу систематиз­ацију, овластио сам своја четири заменика да у оквиру својих специјалис­тичких области наставе да обављају своје дотадашње послове, односно, да руководе поступцима контроле законитост­и и правилност­и рада органа управе на начин како су то чинили и пре мог доласка. Тако је учињено и у овом случају.

На основу свега изнетог, свако добронамер­ан може да закључи да мог поступања у овом предмету није било, нити да сам утицао на коначан исход.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia