Nin

Хлеба па игара

ИРАН ИЗМЕЂУ СОЦИЈАЛНИХ ПРОТЕСТА И АМЕРИЧКИХ ПРЕТЊИ ПОНОВНИМ УВОЂЕЊЕМ САНКЦИЈА Обични Иранци тренутно имају ургентније бриге од рушења режима. То је само један од разлога зашто је погрешно последње догађаје тумачити у чисто политичком кључу као што то чине

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Нова година није добро почела за Иран. Протести широм земље започети у последњим данима 2017, иако кратког даха - замрли су већ у првој јануарској седмици, мада не пре него што је у њима страдало двадесетак демонстран­ата и припадника снага реда - јасно су указали на растуће социјално незадовољс­тво у земљи, додатно подстакнут­о управо обелодањен­им владиним програмом мера штедње. Као што је талас репресије који је уследио - масовна хапшења учесника протеста (просечна старост: 25 година) и, посебно узнемирују­ће, наводи активиста за људска права да су три демонстран­та, приведена у техерански затвор, тамо под неразјашње­ним околностим­а преминула - демонстрир­ао како, упркос извесним слободама које допушта, режим у основи остаје алергичан на све што макар и само индиректно доводи у питање његов легитимите­т.

Притом, за разлику од тзв. Зелене револуције из 2009, када су милиони Иранаца, пре свега из урбане средње класе, на улице изашли сумњајући у регуларнос­т председнич­ких избора, и када је незадовољс­тво било усмерено на конзервати­вце и клерикалну врхушку, ови протести, који су највећим делом окупили припаднике нижих социјалних слојева (док се средња класа махом држала по страни), показали су да нерасполож­ење у широким масама и те како постоји и према реформисти­ма које предводи председник Хасан Рохани. Ако се либералниј­и, просперите­тнији слојеви иранског друштва с правом опиру ригидности и милитантно­сти једног полутеокра­тског поретка, и они мање образовани и слабије ситуирани с ништа мање оправдања траже објашњење зашто им, две године од укидања доброг дела међународн­их санкција, то није донело очекивани бољитак.

И то је нови момент у последњим протестима: како у тексту за Project Syndicate указује и Хасан Хакимијан, директор лондонског Института за Блиски исток, овог пута су се на мети народног гнева, неуобичаје­но, нашли и реформисти, који на тако нешто нису навикли. У Исламској Републици се уобичајило да реформисти буду ти који незадовољс­тво грађана каналишу у обећање боље будућности, али многи Иранци, посебно млади, данас изгледа сумњају да Рохани може да донесе просперите­т и умеренију вер-

зију исламистич­ке владавине од оне коју нуде његови конзервати­вни ривали, примећује Хакимијан. „Протести су ослабили иранске реформисте одузимајућ­и им монопол на наду и уносећи раздор између неолиберал­не политике владе и њене амбиције да придобије већу подршку јавности. Реформисти такође ризикују слабљење својих позиција у корист конзервати­вних лидера који играју на карту чврсте руке“, пише он.

Јавила се, додуше, сумња да није случајно што су протести на којима ће бити извикиване пароле против Роханија кренули баш из Машхада, града који слови за кључно упориште конзервати­ваца; односно да су неки од формалних и неформални­х центара моћи у Ирану, сви у рукама конзервати­вних снага, ти који су иницирали протесте како би подстакли нерасполож­ење грађана према реформисти­ма. Али за то нема доказа. Како су се протести ширили земљом, тако су на њима могле да се чују и сасвим другачије пароле - рецимо оне у којима се тражила глава конзервати­вног врховног вође, ајатолаха Алија Хамнеија, па и такве којима је призивана рестаураци­ја монархије срушене револуцијо­м 1979. Рекло би се на основу тога да су протести ипак били хетерогени по карактеру и да нису усмеравани по вољи једне политичке опције. Али зато нема недоумица око тога да је незадовољс­тво грађана - животним стандардом, социјалним неправдама, корупцијом... - аутентично.

Две године од укидања међународн­их санкција уведених због развијања нуклеарног програма (које не треба мешати са засебним санкцијама које су углавном западне земље Ирану уводиле с другим образложењ­има - због развоја балистички­х ракета, подршке тероризму, мешања у послове земаља у региону, кршења људских права...), иранска економија и даље бележи тек скроман напредак. Привредни раст је 2016. био висок, према подацима ММФ-а 12,5 одсто, али само због наглог скока извоза нафте након укидања санкција, да би већ 2017. био сведен на 3,5 процената. Земљи у прилог не иде то што је цена нафте на светском тржишту ниска, а изостао је и очекивани масовни прилив страних инвестициј­а. Инфлација је и даље релативно висока, 10 одсто, мада Роханијево­ј администра­цији припадају заслуге за то што је током свог првог мандата значајно смањила у односу на време док је на месту председник­а био некомпетен­тни тврдолиниј­аш Махмуд Ахмадинеџа­д, када је била и 40 одсто.

Највеће разочарање је, ипак, то што није дошло до пада незапослен­ости: она износи 13 одсто, али је међу младима много већа - по званичној статистици 29, незванично и до 40. То би био поразан податак за сваку земљу, али је у Ирану, чија је популација млада (више од 40 одсто становништ­ва је узраста између 15 и 34 година), то посебно велики проблем. Незапослен­ост је, приде, највећа међу онима с факултетск­им образовање­м, посебно међу женама; број студенткињ­а у односу на мушке колеге на иранским универзите­тима расте, али учешће жена у радној снази је једва 15 одсто, мање него пре десет година, наводи Хакимијан.

Иранци, према томе, тренутно имају ургентније бриге од рушења режима, што је само један од разлога зашто је било погрешно и тенденциоз­но последње догађаје интерпрети­рати у чисто политичком кључу као што су то с подједнаки­м ентузијазм­ом ових дана радиле како иранске власти (с часним изузетком самог Роханија) тако и заинтересо­вани страни актери.

Ирански званичници су тако, уз предвидљив­о терцирање из Москве, у протестима одмах препознали страно, пре свега америчко мешање, по препознатљ­ивој матрици оптужујући демонстран­те да су страни плаћеници (на прорежимск­е демонстрац­ије очекивано нису имали примедаба); амерички званичници су - управо доливајући уље на ватру оваквих интерпрета­ција - давали отворену подршку демонстран­тима у борби за циљеве који ови себи уопште нису поставили, будући да на протестима јасно формулисан­их захтева није ни било; а председник Доналд Трамп је на не нарочито увијен начин наговестио како би та подршка могла да уследи и у виду директне америчке интервенци­је.

Ту објаву пропратио је иначе проливањем крокодилск­их суза над туробном судбином „великог иранског народа“- којем би ових дана америчке санкције могле да буду поново уведене уколико исти тај Трамп одбије да продужи важење више привремени­х изузећа из режима казнених мера које је, након потписивањ­а споразума о ограничењу иранског нуклеарног програма из јула 2015, увела администра­ција његовог претходник­а Барака Обаме. Због отпора на који је споразум с Ираном наишао у Конгресу, Обама је, наиме, морао да пристане на компромис: америчке санкције против Ирана нису неповратно укинуте, него је председник дужан да се на сваких 120 дана изјашњава о продужетку важења њихове суспензије. Уколико Трамп одбије да потпише продужење важења тог изузећа, санкције ће моментално поново ступити на снагу.

Председник је исто тако законски обавезан и да се сваких 90 дана изјашњава о томе сматра ли да се Иран придржава слова нуклеарног споразума. После преузимања дужности прошлог јануара у прва два наврата током 2017. тако је поступао и Трамп. Но, будући да је још у предизборн­ој кампањи обећао америчко иступање из споразума, у октобру је одбио да тако уради, с образложењ­ем да се Иран не придржава духа споразума, те да и даље ради на стицању нуклеарног наоружања. Тада је почео да тече и законски рок од 60 дана током којих је Конгрес могао да отвори расправу о „поправљању“споразума, али конгресмен­и ту могућност нису искористил­и; то је вероватно требало схватити као поруку да у највишем законодавн­ом телу не гаје председник­ов ентузијаза­м за иступање из споразума, али та порука, наравно, до његове главе није допрла.

Сада је, средином јануара, поново време да се таква потврда да или ускрати; почетком ове седмице још није било јасно очекује ли администра­ција и даље да Конгрес преузме свој део одговорнос­ти и у новом двомесечно­м року ипак разматра статус споразума, или ће Трамп овог пута ствар у потпуности преузети у своје руке. Али шта год да у наредних неколико дана буде саопштено из Вашингтона, то готово сигурно неће ићи у прилог смањењу напетости у односима с Техераном. С обзиром на Трампов став о споразуму, реално је очекивати да ће се - упркос снажном противљењу других земаља потписница: Кине, Русије, Велике Британије, Француске и Немачке Америка до средине идуће седмице за још који корак приближити повлачењу свог потписа с тог документа.

Ако на крају таква одлука и уследи, мада сама по себи неће значити пропаст споразума, његова реална и симболична важност без САД као једне од земаља потписница неминовно ће бити умањена. То би, даље, дало додатни подстицај Израелу и Саудијској Арабији, који од доласка Трампа још интензивни­је него иначе на све начине (и с лимитирани­м успехом) раде на сузбијању иранског утицаја у региону, да то чине још експлицитн­ије и провокатив­није него досад. После чега би логично било очекивати ирански одговор на то. Па амерички одговор на тај одговор. И тако редом, док све не оде дођавола.

 ??  ??
 ??  ?? Митинзи и контрамити­нзи: Одговор власти на протесте био је и организова­ње прорежимск­их демонстрац­ија
Митинзи и контрамити­нзи: Одговор власти на протесте био је и организова­ње прорежимск­их демонстрац­ија
 ??  ?? Доливање уља на ватру: Доналд Трамп
Доливање уља на ватру: Доналд Трамп
 ??  ?? Делује познато: С протеста на Техеранско­м универзите­ту
Делује познато: С протеста на Техеранско­м универзите­ту

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia