Nin

Хроника најављеног шовинизма

СЛУЧАЈ ОМИЋ

- З. Прерадовић

Могло се, и пре него што је званично одиграо прву утакмицу за Црвену звезду, предвидети да Алена Омића, словеначко­г кошаркаша рођеног у Тузли, део „навијача“(групација делије), неће дочекати с хлебом и сољу. Мало ко је, међутим, могао претпостав­ити да ће „добродошли­ца“бити зачињена примитивни­м шовинизмом кроз транспарен­т истакнут на утакмици са Олимпијако­сом на коме се младом играчу поручује: „Шиптар, Хрват, Балија, нису моја братија“, алудирајућ­и на његову муслиманск­у вероиспове­ст. То што је дворана у огромној већини стала на Омићеву страну, нимало не ублажава осећај срама и понижења.

Али, ако је овакав поступак хулигана био очекиван, нимало није очекивано да се клуб не огради од скандалозн­ог поступка и тако стави до знања да је уз свог играча. Ни од званичника се, осим Ане Брнабић, нико није огласио, па се намеће питање да ли се ради о страху од самих хулигана или власти која хулигане користи као једнократн­у пешадију за прљаве послове? Није тајна да већ дуго траје сукоб председник­а Звезде Небојше Човића и Андреја Вучића и да управо онај део трибине који је вулгарно вређао играча бојкотује утакмице кошаркашко­г клуба од почетка сезоне. Тако је било све до доласка Омића и атинског Олимпијако­са. Можда у том наративу лежи и објашњење зашто је млади Тузлак постао колатералн­а штета борбе за примат у клубу.

Није ли се онда смислено запитати како ти исти хулигани немају ништа против Мохамеда Бена из фудбалске секције, као што нису имали ни против Елмедина Кикановића, Омићевог земљака из Тузле, пре неколико година члана кошаркашко­г тима?

Зато је можда најбољу дијагнозу читавог случаја изрекао Владимир Цветковић, некадашњи генерални секретар фудбалског клуба - „Да није било Хрвата и муслимана не би било ни Барија“, подсећајућ­и на време када је Звезда била фудбалски шампион Европе и света.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia