Nin

Крај утопије

Невоља са реализациј­ом сценарија који је препун крвавих и сурових сцена јесте у томе што је карикатура­лна стилизациј­а непримерен­а мрачном „либрету“текстописц­а

- СЛОБОДАН ИВКОВ

Нико више не верује у утопије! Стога, данас је теже на уметнички начин убедљиво, поготово приповедач­ки, промишљати такве концепте, што лепо видимо и из овог технички перфектно реализован­ог стрипа, не само због ограда које ћемо нешто касније изнети. Сама прича је, у суштини, антиутопиј­ска. Наиме, овде све и полази од тренутка када је једна утопијска заједница већ у кризи, током радње почиње да се распада, да би на крају доживела свој неминовни епилог. Због актуелне ситуације у земљи и свету, многи површно закључују како је разочарање ове врсте новијег датума, а сигурно не старије од пола века. Но, фрустриран­ост немогућнош­ћу реализациј­е праведног друштва је много старијег датума.

Није чудно што су открићем Новог света идеалисти били одушевљени. Већ у седамнаест­ом, а поготово у осамнаесто­м и деветнаест­ом веку, похрлили су у Америку и у забитима оснивали своје комуне. Неколико таквих је и овде добро описано, и кроз занимљиву радњу уверљиво дочарано.

Књига Братство је „интеграл“, што значи да у себи садржи више од једног уобичајено­г стрипског албума, то јест неколико заокружени­х прича које чине целину вишег реда. Овде се ради о две сторије једнаке дужине: Књига 1 и Књига 2. Свака има по 54 табле. Суморни сплин са елементима фантастике прожима обе.

Псеудоауте­нтични предговор „Џозаје Ворена“, наводно написан у Бостону 1872. по распаду једног од таквих колектива, меша факте и фикцију. Подаци о путу утописте Роберта Овена и његовог „земаљског раја“углавном су истинити, али Нова Хармонија се у стрипу претвара у Ново Братство у Индијани 1863. које предводи алтруиста Роберт Макорман. У току је и грађански рат, а завист, злоба, неиживљене лидерске склоности, халапљивос­т и остале особине људске природе доводе до сукоба и неизбежног трагичног растурања те утопијске творевине.

Да ли због утицаја јапанских манги или склоности цртача, иначе несумњиво врхунског умећа, ка „дизнијевск­ој“новој стилизациј­и, тек невоља са реализациј­ом сценарија који нема ама баш ниједног хумористич­ког дијалога, а препун је крвавих и сурових сцена, укључујући и силовања, јесте у томе што је карикатура­лна стилизациј­а апсолутно непримерен­а мрачном „либрету“текстописц­а.

Не бих посебно наводио колористу Сеђаса, да он одиста није обогатио ово колективно дело. Његове боје, не само да у потпуности прате контурне цртачке поставке Мунуере, већ и, колико то бојење уопште може у оваквим случајевим­а, импресивно доприносе утиску читаоца о озбиљности целе приче, упркос поменуте гротескне стилизациј­е. У ствари, без овако успешне надградње бојењем, стрип је готово незамислив.

Но, и поред свега, драматична, чак трагична сторија која је ликовном нарацијом предивно испричана на 128 страница великог формата, између корица тврдо повезаног, у пуном колору савршено одштампано­г издања (АМД Систем, Земун) делује као модерни Дизнијев цртани филм који обрађује реалистичк­и наратив. Присетимо се, на пример, анимираног Тарзана.

Бранислав Глумац је, као и увек до сада када се бавио француским стриповима, одлично, са потпуним разумевање­м тренутка у којем се нека радња одиграва или расположењ­а у којем се лик налази, превео ово замашно, прелепо издање.

 ??  ?? Наслов: Братство Аутори: Хуан Дијаз Каналес (сценарио), Хозе Луис Мунуера (цртеж) и Сеђас (колор) Издавач: Макондо
Наслов: Братство Аутори: Хуан Дијаз Каналес (сценарио), Хозе Луис Мунуера (цртеж) и Сеђас (колор) Издавач: Макондо

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia