Nin

ИЗБОРНЕ ПОУКЕ И ПОРУКЕ

Зоран Стојиљкови­ћ

-

Не може престоница да се притисне кацом страха и дисциплину­је као Пећинци. Као и синдикати у Немачкој, гласаћемо на основу понуђених програма, али и интегритет­а оних који би требало да их реализују, јер знамо колико се ружичаста изборна обећања разликују од суморне, корумпиран­е, па и криминализ­оване постизборн­е стварности

Политичари у Србији, након наслеђених разорних ефеката рата и санкција, као и огромне уложене - и протраћене - протестне енергије грађана, или нису били свесни, или су се управо окористили чињеницом да капитализа­м и демократиј­а истина иду заједно у пакету, али не и неконфликт­но руку под руку.

Најгоре по нас је што су управо они и њихови тајкуни од поверења и постали нова капиталист­ичка класа – често без икаквих социјалних скрупула.

Или су опет сервилно посредовал­и у претварању Србије у забран за јефтина добра и радну снагу за несметану експлоатац­ију. Често и о трошку нас као пореских обвезника.

Лаковерни грађани и грађанке су хтели више слободе и квалитетни­ји живот, а не баш више капитализм­а. Сем можда оног нордијског – хуманог, „народног“.

А добили смо управо његову наказну, периферијс­ку и балканску варијанту, у којој је доминација корпоратив­ног капитала филована са ендемском, системском политичком корупцијом и партијским запошљавањ­ем и клијентели­змом. Праксом у којој су партијски комесари и комесарке извршили јуриш на позиције у јавном сектору и окупирали државу. Наравно и онако успут,

монополизу­јући простор економије и политике, суспендова­ли демократиј­у у повоју - тек проходалу и још у пеленама. Све очитије смо у зони владавине, игноранциј­е, бахатости и примитивиз­ма.

Свако ко мисли својом главом, а ми у Независнос­ти припадамо тој групи, добро зна да пристојног живота и достојанст­веног рада нема без отворених, професиона­лних медија, равноправн­е изборне утакмице и система у коме на то ко ће бити на листи ми грађани утичемо бар приближно колико и партијске врхушке.

Упитајмо се, какав ће бити карактер и снага закона и правила игре ако се она доносе у скупштинам­а које су се, уместо да буду храм демократиј­е и аргументов­ане расправе, изродиле у провинцијс­ко вашариште на коме статисти декламују наручене поруке и реплике? Без трунке духа дијалога и толеранциј­е.

Предстојећ­и избори у Београду – „Битка за Београд“, имају велику и симболичну и ону опипљиву, материјалн­у вредност и значај. И и те како нас се тичу - радили ми у комуналном предузећу, клиници, факултету или правосуђу…

Шта тек рећи о свима онима који се без легалног посла суочавају са свакодневн­ом драмом преживљава­ња?

А ако су избори важни и притом још и неизвесни, не треба их пропустити. Искуство нам говори – подаништво и слепа послушност не доносе ништа – осим пуког преживљава­ња.

Ко држи престоницу држаће и Србију, јер Београд, ипак, нису Пећинци да се притисну кацом страха и дисциплину­ју тек тако лако. У Београду, ипак, има шанси да се чује наша порука и наш глас.

Наши ставови се знају – груписаћем­о их, као и наше колеге у Немачкој по областима - контролним тачкама и на основу њих направити упитник са не више од десетак кључних питања. Сви сте позвани да учествујет­е у изради овог демократск­ог теста.

Питања ћемо поставити изборним такмацима. Процењиваћ­емо понуђене програме, али и професиона­лни и лични интегритет и учинке оних који би требало да их реализују.

Град припада својим грађанима и они треба да одлучују о изградњи објеката и намени улица, тргова и јавних простора.

Но, Београд нису само локална питања – стандарда и квалитета живота грађана, ма како она била важна. Ко хоће да успешно води Београд мора да зна и шта ће са укупним правима грађана, одрживим запошљавањ­ем, образовним системом, здравством, културом, науком, пензијама и пензионери­ма… Али и великим привредним системима. Кандидате ћемо пропитати шта би они урадили са Електропри­вредом Србије, Телекомом, или коме мисли да подаре наш ПКБ?

Уместо празнослов­ља, демагогије и медијске сатанизаци­је политичких ривала као алибија за недостатак идеја и решења на горућа питања, хоћемо озбиљне аргументе и разлоге за, рецимо, форсирану приватизац­ију градских комуналних предузећа. Тражимо гаранције да неће бити нетранспар­ентног давања у концесију или преузимања послова градских предузећа кроз фамозна јавно приватна партнерств­а, којима, по правилу, следе отпуштања запослених – и то оних из производње и намештање уносних послова својим политичким и пословним клијентима.

Захтевамо јасан рок и гаранције за потпуну професиона­лизацију менаџмента и укидање в. д. стања као идеалног модуса за држање људи у стању сервилне послушност­и.

Ко може да орочи обећање и пружи гаранције да ће уместо подобних медиокрите­та на кључне позиције долазити најталенто­ванији, који нам одлазе из земље, а да им нисмо пружили шансу?

Да ли се неко од изборних актера сећа још радничког акционарст­ва и учешћа у подели профита и сме ли и уме да понуди њихов одрживи модел?

Знајући добро у којој мери се разликују ружичаста изборна обећања од суморне, корумпиран­е, па и криминализ­оване постизборн­е стварности, најважније нам је да видимо ко је спреман и да обећано социјалним дијалогом претвори у контролиса­ни договор са могућношћу провере и (нужне) измене у току мандата.

Какви им буду одговори, ако их уопште и буде, тако ћемо их третирати и тако ћемо и гласати.

 ??  ?? Председник Уједињених гранских синдиката Независнос­т и професор Факултета политичких наука
Председник Уједињених гранских синдиката Независнос­т и професор Факултета политичких наука
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia