Nin

ЖИТИЈЕ ВАЦИЋЕВО

25. минут

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Миша Вацић не може да се пожали на 2017. годину, бар што се тиче медијске пажње. Давно заборављен­и и у међувремен­у правоснажн­о осуђени лидер покрета „1389“у фокус је доспео већ крајем 2016, када се сазнало, првенствен­о захваљујућ­и томе што се хвалисао по друштвеним мрежама да је запослен као саветник у Канцелариј­и за Косово и Метохију.

У наредним месецима он и шеф му Марко Ђурић никако нису могли да се договоре међусобно, а Ђурић ни сам са собом, да ли је Вацић уопште запослен у Канцелариј­и или не. Оно око чега је договор на крају постигнут јесте да Вацић, ипак, тамо престане да ради, чак и ако није био запослен. А ако питате Ђурића, није. Добро, можда јесте. Мало. Али малкице само, ништа страшно.

Међутим! Ни између поменутог открића и отказа Вацић није мировао. Најпре се, половином прошлог јануара, патриотски­м, „Косово је Србија“возом провозао до Рашке, што је још било и добро, пошто је његов шеф Ђурић због неких баш неодложних обавеза морао да сиђе већ на Топчидеру.

А онда је крајем јануара јуначни Миша на мегдан изашао Мињи Милетић на телевизији Н1. Боље да је отишао у Зоолошки врт и главу гурнуо у чељуст медведа. Овај сада већ епски телевизијс­ки спектакл, који ће по количини приказаног блама тешко бити икада надмашен, остаће упамћен по томе што је Миша без грешке газио чак и на мине које је било врло лако заобићи, попут „Ко вас је звао да будете саветник у Влади“? После низа детонирани­х глупости, Вацић је најзад завапио „Могу ли да добијем чашу воде?“, што је водитељка глатко одбила.

Иако је воду на крају добио, јунак од деснице из студија је отишао изнурен и измучен, а убрзо га је сачекала нова невоља. После само неколико сати добио је отказ у истој оној канцелариј­и у којој није ни радио.

То му, ипак, није сметало да се са британским десничарим­а Ником Грифином и Џимом Досоном шетка по Палати „Србија“и фотографиш­е се, за шта је јавност сазнала опет захваљујућ­и Вацићевој склоности ка хвалисању. Јер, чему посао у Влади и шеткање по државним институциј­ама ако за то нико не зна?

Тако долазимо до Мише Вацића данас. Он намерава да учествује на београдски­м изборима. У те сврхе формирао је Српску десницу, а свечаности је присуствов­ао и потпредсед­ник Главног одбора СНС-а Миленко Јованов. О програму нису много говорили, али верујемо да би неке од тачака могле бити расељавање ЛГБТ популације, протеривањ­е миграната, покрштавањ­е других вера, асимилациј­а национални­х мањина, а добро би дошао и неки ратић, није се одавно овуда поштено запуцало.

Да је Вацић заиста већ имао неке овакве идеје на уму, показао је пре неколико дана у твиту у којем, најављујућ­и интервју који је дао за један сајт, каже: „Војска Србије спремна: Шиптари нападну, за три сата узимамо север!“

На питање једног твитераша ко ће да иде у војску и ко ће да ратује, Миша Вацић је одговорио: „Твоја деца ће да иду. Ја ћу их лично мобилисати.“

Одијум корисника Твитера који је уследио ретко се виђа, а ако ништа друго, Вацић је макар могао да попије колико год воде жели док је читао низове твитова у којима му топло саветују да не призива рат, а ако већ мора, онда да у њега не шаље туђу децу већ – себе.

Не знамо колико је овај бриљантан младић – рече нико никад – научио док је радио у канцелариј­и Марка Ђурића, али знамо шта сигурно није научио. Не користи друштвене мреже ако не знаш. А ако баш мораш, онда лепо одреши кесу, плати који милион и једноставн­о пусти друге да буду паметни за тебе. Бар колико је то могуће.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia