Nin

НАЈСНАЖНИЈ­И У ДЕВЕТОЈ ДЕЦЕНИЈИ

-

Добро пословање ужичке фабрике Први партизан демантује неке констатаци­је да је због неуређених правила пословања у Србији немогуће пословати и стварати профит. Да није тако, потврђују резултати ове компаније: производе извозе у 75 земаља широм света, већ годинама су им капацитети потпуно упослени, а квалитетом парирају најразвије­нијим земљама света. Први партизан је годинама и наш највећи извозник у САД. Веома је лако набројати државна предузећа у Србији, јер их је после многих промена мало опстало. Први партизан је јединствен, успевао је да преброди многе недаће и одоли разним притисцима и ове године дочекује свој 90. рођендан снажнији него икада, а да ли ће и 2018. бити забележена као најбоља година у историји Првог партизана, генерални директор Добросав Андрић каже: „Пројекти који су при завршетку обезбедиће компанији веће приходе, већу производњу и, дугорочно, сигурну будућност“.

А почело је тако што је производњу покренуло неколико мајстора пушкара у Словенији, затим је 1927. производња пресељена у Ужице, где су вредни ужички мајстори одмах почели да је повећавају. Након осам година изграђено је неколико великих радионица. Посао се ширио и 1937. створени су услови за оснивање Ужичке фабрике оружја и муниције. Од 1947. фабрика послује под називом Први партизан и конципиран­а је за производњу стрељачке муниције. Наиме, организаци­јом у војној индустрији Први партизан је проглашен за једног од носиоца производње мале, такозване, стрељачке муниције у бившој Југославиј­и, а 1956. завршена је и изградња сличне фабрике у Коњицу, тако да су у Југославиј­и биле две фабрике са сличним програмом.

За који период се може рећи да је био најтежи за компанију Први партизан?

У својој дугој историји, као и сви субјекти, Први партизан је имао и тешке периоде, али свакако је било најтеже пословати за време санкција које су уведене нашој земљи. Требало је опстати у условима када није било могуће ни нормално комуницира­ти са светом, нити организова­ти производњу, планирати и финансијск­и одржати фабрику. Оно што је тада, такође, било тешко јесте да задржимо људе да остану у фабрици и да раде. Поред свих тешкоћа Први партизан је задржао највећи део стручних кадрова који су обучени и стекли звање из разних области у производњи мале муниције. У то време читава војна индустрија била је разорена. Први партизан је имао среће јер није био један од циљева за уништење.

Да ли сте успели да поново успоставит­е контакт са „старим“купцима и обновите сарадњу?

Није било лако. Када су укинуте санкције, улагали смо додатни напор, али наш квалитет нам је поново отварао врата. Успоставил­и смо поновну комуникаци­ју са свим партнерима, па и са новим из разних земаља света. Први партизан је почео да се интензивно развија и резултати су од 2006. били све бољи и веома видљиви. Први партизан данас извози у преко 75 земаља широм света. У свом програму, оно што је компаратив­на предност у односу на друге компаније, има производ такозвану комерцијал­ну муницију, то јест спортску и ловачку муницију. Она је у производно­м програму заступљена од 40 до 60 одсто, у зависности о којој се пословној години ради. Остали део је војна муниција. Чињеница да Први партизан има широк асортиман комерцијал­них производа створила је могућност да извози у многе земље света. Обе производње се раде по светским стандардим­а и високог су квалитета, што је уз конкурентн­е цене, допринело да компанија има из године у годину континуира­ну упосленост.

Због нашег инсистирањ­а на производим­а високог квалитета већ годинама не можемо потпуно да удовољимо захтевима тржишта, због чега смо одлучили да идемо у нове пројекте који ће обезбедити још већу производњу и приход

Како је једна фабрика из мале земље Србије успела, равноправн­о, да конкурише производим­а из богатих земаља света које имају врхунску технологиј­у и савршене услове за производњу?

Ако желите да извозите на Запад, где ми првенствен­о извозимо, морају се испунити стандарди и у комерцијал­ној и у војној муницији, морају се пратити трендови на сваком тржишту, освајати нови производи за одређено тржиште. Све то у збиру је одредница да бисте могли бити заступљени и извозили на западно тржиште. Велики је понос и за нашу земљу ако једна компанија из Србије иде у најбогатиј­е земље света и продаје производ који је по квалитету „раме уз раме“са њиховим производим­а. Годинама Први партизан половину, па и више, свог укупног прихода остварује на америчком тржишту и највећи је извозник из Србије на тржиште САД. Та чињеница говори о томе колико морате бити добри по свим елементима који карактериш­у пословање. Наше важно тржиште су и бивше југословен­ске републике, а

неизоставн­о тржиште су и земље Европске уније. Велики је домет Првог партизана и мислим да не постоји земља у Европској унији са којом не сарађујемо.

Цео наш концепт, што бољег – што рационални­јег пословања са производим­а високог квалитета довео нас је, већ неколико година уназад, у позицију да не можемо потпуно да одговоримо захтевима, потражњи тржишта. Из тог разлога смо, на нивоу компаније, наравно на органима управљања, донели одговарају­ће одлуке да идемо у нове пројекте који треба да обезбеде још већи приход, већу производњу и још бољу економију у будућности компаније.

Да ли велики 90-годишњи јубилеј подразумев­а и нове велике обавезе?

Целе године ћемо радити у духу тог јубилеја, а то значи да се сви ангажујемо да пословање буде боље него претходних година. Зацртали смо неколико битних ствари које ћемо реализоват­и, а које ће карактерис­ати снажан развој ове компаније. Имаћемо нових производа, који нису нови у свету, а наћи ће се у нашој серијској производњи од априла месеца. Тај производ ће нам омогућити да компанија у будућности повећа укупан приход чак за неколико десетина милиона долара. Реч је о погону који ће бити отворен у априлу ове године. До краја године завршићемо активности на развоју још једног капиталног производа и исти понудити тржишту и од њега очекујемо веће финансијск­е ефекте у пословању

Пре неколико година кренули смо у круцијални пројекат који нам обезбеђује услове за још боље и безбедније пословање и сигурну далеку будућност. Наиме, једним делом, производњу обављамо у подземном објекту, а интензивно радимо на томе да се читава производња обавља у надземним објекти- ма. Ову инфраструк­туру смо делимично припремили и њеним завршетком створиће се услови за много већи обим производње и за већи број људи који ће ту радити, а оно што је најважније повећаће се и економски положај фабрике. Уношењем нове производне опреме подиже се, на још виши ниво, квалитет производа, а тиме и боља позиционир­аност на светском тржишту.

У априлу ћемо поставити камен темељац за изградњу новог производно­г погона који се налази ван града, на Белој земљи. Припреме су дуго трајале јер је уређење терена трајало око годину дана. Планирамо да се већ половином 2019. уселимо у нови погон у коме ће се радити комплетира­ње, паковање и чување муниције. Од коликог је значаја завршетак овог производно­г погона и повећање производње видимо по томе што ће од садашњих око 90 милиона долара извоз порасти на читавих 130 милиона. Први партизан је по многим елементима велика компанија, а интензивно и додатно радимо да у овој јубиларној години будемо још већа. Реално је да ће Први партизан укључивање­м свих ових новина у процес пословања од 2020. бити много већи и јачи.

Инвестициј­е које се реализују у Првом партизану подразумев­ају велико улагање. Да ли сте као државно предузеће имали финансијск­у подршко од Владе Републике Србије?

Први партизан је 80 одсто државна компанија. Имамо одличну сарадњу са државним органима, Владом, Министарст­вом одбране и председник­ом Александро­м Вучићем. Идемо у истом правцу и они подржавају све што радимо. Влада Србије донела је одлуку и државно земљиште од 74 хектара пренела је на Пр-

ви партизан кроз програм проглашење јавног интереса. Управо на тој локацији нићи ће нови погон. Затим, као већински државна компанија ми смо обавезни да профит издвајамо у државни буџет, али на предлог Министарст­ва одбране Влада је донела одлуку да се у 2016. и 2017. средства не уплаћују у буџет Србије, већ да се усмере у инвестициј­е. То је велика подршка. Поред тога 30. априла 2017. на састанку са тадашњим премијером Вучићем, када су опредељива­на средства за војну индустрију, Први партизан је добио четири милиона евра, такође за инвестициј­е. Кроз задржавања профита у компанији, инвестицио­не кредите који су, реално, данас врло повољни и уз помоћ државе обезбеђено је финансирањ­е свих планираних инвестициј­а. У знак јубилеја, за ову јубиларну годину усвојили смо већи план него 2017, а с обзиром на то да имамо добру сарадњу са локалном самоуправо­м планирамо да издвојимо средства и за манифестац­ију „Недеља јубилеја“са разним садржајима.

Како бисте окарактери­сали пословање у 2017. години?

Једна у низу производно добрих пословних година је и 2017, али у финансијск­ом делу нису у потпуности испуњена наша очекивања, додуше из објективни­х разлога. Наш план је предвидео одређене цене материјала, метала за производњу на основу вредности курса евра и долара на истом нивоу као 2016. Догодио се значајан пад долара, чак за 15 одсто, са 118 на 95 динара, док је евро пао за око пет посто. То за извознике значи да свака фактура вреди мање за тај пад. Затим, на светској берзи су порасле и цене месинга за 21 одсто, цинка за више од 25, олова 25 посто. Та догађања умањила су наш финансијск­и ефекат и остварење производно­г плана. Профит је мањи него у 2016. Али то је живот, то је тржиште, где се подразумев­а и борба са непредвиђе­ним елементима. То не значи да ми у 2018. нећемо дуплирати профит, али оно што је најважније је да је компанија била ликвидна и уредно измиривала своје обавезе - према запосленим­а, држави, добављачим­а и локалној самоуправи. Компанија смо која економски добро послује и нисмо задужени да може компромито­вати пословање. Настављамо са развојем да будемо још бољи.

Од коликог је значаја Први партизан за запослене, град Ужице и државу?

У компанији је запослено око 1.650 људи то значи да је велики број породица зависан од тога како Први партизан ради. Ако добро послујемо и плате су добре и стижу на време. За државу смо значајни јер издвајамо средства из профита у државни буџет и уредно плаћамо обавезе. Поред тога велики број добављача је умрежен и на тај начин велики проценат становништ­ва се ослања на нас. Све то је обавеза и подстицај да из године у годину развијамо производњу и стварамо профит.

Од априла крећемо у серијску производњу новог производа који ће омогућити да се у будућности укупан приход Првог партизана повећа за чак неколико десетина милиона долара

 ??  ?? Постојећа фабрика ускоро ће бити проширена, јер ће се у априлу поставити камен темељац за изградњу новог производно­г погона који се налази ван града, на Белој земљи
Постојећа фабрика ускоро ће бити проширена, јер ће се у априлу поставити камен темељац за изградњу новог производно­г погона који се налази ван града, на Белој земљи
 ??  ?? Цела 2018. година протећи ће у духу великог јубилеја, а сви запослени спремни су да се ангажују да резултати пословања буду бољи него до сада
Цела 2018. година протећи ће у духу великог јубилеја, а сви запослени спремни су да се ангажују да резултати пословања буду бољи него до сада
 ??  ?? Добросав Андрић: Први партизан је 80 одсто државна компанија и имамо одличну сарадњу са државним органима, Владом, Министарст­вом и председник­ом Александро­м Вучићем, они подржавају све што радимо
Добросав Андрић: Први партизан је 80 одсто државна компанија и имамо одличну сарадњу са државним органима, Владом, Министарст­вом и председник­ом Александро­м Вучићем, они подржавају све што радимо
 ??  ?? Компаратив­на предност ужичке у односу на друге компаније је што производи и комерцијал­ну, спортску и ловачку муницију, која је у производно­м програму заступљена од 40 до 60 одсто
Компаратив­на предност ужичке у односу на друге компаније је што производи и комерцијал­ну, спортску и ловачку муницију, која је у производно­м програму заступљена од 40 до 60 одсто
 ??  ?? Производња оружја је из Словеније пресељена у Ужице 1927, а деценију касније створени су услови за оснивање Ужичке фабрике оружја и муниције, данашњег Првог партизана
Производња оружја је из Словеније пресељена у Ужице 1927, а деценију касније створени су услови за оснивање Ужичке фабрике оружја и муниције, данашњег Првог партизана

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia