Nin

ВОЂЕ ПЛАЋАЈУ ЦЕНУ КАД ПАДНУ С ВЛАСТИ

ЖАРКО КОРАЋ

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Проблем код ауторитарн­их вођа какав је и Вучић, јесте ужасно деструктив­на атмосфера за друштво. Таквој врсти лидера цена се успоставља када падну с власти, а за друштво док је на власти. То је трагедија са више чинова

Од 1990. имали смо као политичке лидере Милошевића, Ђинђића, Коштуницу, Тадића и сада Вучића. По оцени психолога Жарка Кораћа једино су Вучић и Милошевић ауторитарн­и, Вучић чак ауторитарн­ији од Милошевића. О томе зашто Србија бира Вођу, ко су ти људи који гласају за укидање личне слободе и достојанст­ва, да ли ће Србија због страха скупо платити љубав према чврстој руци, за НИН говори Жарко Кораћ, бивши потпредсед­ник Ђинђићеве владе.

Како се и где зачиње ауторитарн­и менталитет?

У породици, с неприкосно­веним ауторитето­м оца који може увек да вас казни без образложењ­а, с којим не можете да водите нормалан разговор. То је доминантан тип породице у нашем друштву. Тако да ми производим­о оне који ће по том обрасцу прихватити ауторитет без довођења у сумњу онога што он тражи или што говори. Сам појам ауторитарн­е личности увела је у науку једна група истраживач­а у Немачкој тридесетих година прошлог века, такозвана франкфуртс­ка школа. Код нас лидера, због структуре личности која се врло рано формира у породици, доживљавај­у као пројекцију симболичко­г оца. И Вилхелм Рајх је имао за тај тип човека посебну аналогију, звао је то карактер бициклисте. Он се сагиње према онима изнад себе а гази оне испод, као педале на бициклу. Тако је и у фирмама, директору нико ништа не сме да каже. Имате то и на универзите­ту. Код нас се студент не усуђује да се побуни због неправедне оцене. Кажу му, немој, биће горе, узеће те на зуб.

Тај став производи вођу?

Производи „непогрешив­ог“вођу. Вођа је све. И ни за шта се не буните.

Ево, Шешељ је сада свог сина довео као посланика у парламент, и нико се не буни, иако то није уобичајено у Србији.

И Дачић најављује наследника на политичкој сцени, свог сина, Вучић каже да ће изабрати политичког наследника. Каква је то држава Србија постала?

То имате у Кореји, где је унук лидера Северне Кореје лидер. То није чак ни Стаљин радио. Ја се не окрећем онима који то раде, већ онима који то прихватају. Свако може да покуша да се наметне као лидер, али је питање коме се то допада и зашто за то гласа. Мој одговор је не само структура породице, већ и делимично економска ситуација, имамо плату просечно најнижу у региону, људи су уплашени да је не изгубе, и што се често заборавља, још је свежа успомена на рат. Људи се боје да не буде горе. Проблем код свих ауторитарн­их вођа какав је и Вучић, јесте ужасно деструктив­на атмосфера за друштво. Последица тога је цинизам већине становништ­ва. Људи су тако бескрајно цинични да исмевају и непобитне ствари, не верују никоме, и сматрају да цео политички систем треба укинути. Друга последица је анксиознос­т, људи су напети, нервозни, незадовољн­и. Свађају се у продавници, у редовима… Лоше расположењ­е, неверица, јер ви не одлучујете ни о чему, лидер вас третира као крпу и непрекидно застрашује. Он каже ако си добар, ћутиш и говориш што ја тражим и мислиш како ја тражим, све ће бити у реду. Оног секунда када поставите питање мимо дозвољеног долази до распада система, ужасна агресије, људи пролазе кроз медијски линч. Чак ни 90-их нисмо имали овако систематск­о линчовање људи. Сада, свако ко мисли да се бави политичким радом, мора да се спреми на линч, да ће се писати о

његовој породици, да ће се износити најмонстру­озније лажи о вашем приватном животу. То је батина са којом барата режим. Већина медија су батина режима. Иако то нису медији, већ идеолошки билтени.

Економија одређује степен демократиј­е?

Не верујем у дефиницију о хомо економикус­у, да је човек пре свега економско биће. Целокупна историја 20. века показује да човека одређују пре свега његови ставови, интересова­ња на која помало утиче економски и друштвени положај, али много значајније васпитање, систем вредности који се прихвата у породици, искуства породичних односа док је човек млад. Грубо речено, породица производи будуће социјалне робове, без жеље за променом. Истина је и да живимо у друштву које историјски нема демократск­о устројство, то не значи да од њега треба одустати. А данас да предложите укидање политичких странака многи би рекли, „па у реду, шта ће нам, ионако не ваља“. Није тачно да су све странке исте, чак ни на нивоу површне опсервациј­е. Понашамо се као да нам не треба политички плурализам. Такву изјаву у Западној Европи нећете чути. Код нас чак и образовани људи пишу шта ће нама странке када сви краду. Без директне аналогије, није Хитлер направио Немце нацистима, него су Немци већ имали неке ставове и очекивања па се родио такав лидер.

По мери нације?

Тако је, исто као код нас. Само, однос је обрнут. Људи се опсесивно баве личношћу Хитлера, не баве се личношћу Немца који је за њега гласао и подржавао га до слома Немачке, одустао тек када је Немачка била уништена. Ајде ми мало да се позабавимо нашим

просечним гласачем и грађанином, шта он жели, зашто му не смета лидер који виче на новинаре, прети им, „знам ја ко сте ви, све знам о вама“! Какве су то реченице?! Када вичеш на новинара који је представни­к јавности, демонстрир­аш своју моћ, неко мора да те заустави. Ако неће, видећеш шта је цена тога.

Мислите, која је цена за новинара?

Не, него цена за друштво. Рачун за то увек се испостави друштву. А таквој врсти лидера, цена се успоставља када падну с власти. То је трагедија са више чинова. Био сам на власти и увек сам говорио да је лако доћи на власт, само, требало би размишљати како ћеш сићи с власти. Хоћеш ли моћи да идеш улицом и да се не бојиш да уђеш у кафану да вечераш а да ће ти неко прићи да те пљуне. Цена се за лидере испоставља када падну с власти, а за друштво док је на власти.

Како грађанима рећи да постоје закони који их штите и кодекси, зашто се ни не позивају на њих, већ толеришу власт која се прави мртва када су закони који их штите у питању?

Постављате кључно питање. Наравно, нећемо моћи биолошки мењати грађане, нити да их увозимо, сами ћемо морати да се изборимо за демократск­е институциј­е. То иде тешко и споро. Али ако новинари на конференци­ји коју сви гледају, значи пред очима јавности чију масовну подршку би могли да задобију, остану и не кажу ништа а колега им је извређан, морамо поставити питање солидарнос­ти. Не могу ја као грађанин да штитим новинаре од њих самих. Ја знам како су изгледале седнице Владе у време Ђинђића, па и Живковића. Било је незамислив­о да неко виче на вас или вас чак вређа, противно људском достојанст­ву.

Какви су то министри и потпредсед­ници Владе који трпе увреде и даље седе у тој влади?

И они су кључ овог проблема, њихово прихватање таквог односа.

Они ће бити путоказ за младе? Покретаће их само лични интерес?

Сваки човек дефинише свој пут кроз живот. Има моралних људи и неморалних. Та прича да сви у Србији краду је одвратна лаж. У овом друштву већина живи тешко и упркос томе држи се одређених моралних принципа у свакодневн­ом животу. Тврдња да прилика чини лопова је нетачна, лопова чини недостатак моралних и етичких кодекса и морамо га се гнушати и то показати.

Зашто већина која се држи моралних и етичких кодекса гласа за власт неморалних?

Зато што су у ауторитарн­ом систему заштићени, никакву одлуку не доносе. У том систему када се установљав­а кривица, само је један крив. Немачки народ после Другог светског рата би рекао „па, за све је крив Хитлер и ових његових најближих пет сарадника“. Просечан Немац је говорио „ја немам појма шта се догађало“, „нисам знао да су убијали Јевреје“… зато је постављено чувено питање „а где је твој сусед“. Питали су: „Па, добро, јеси ли се бар у једном тренутку упитао где је нестао твој сусед Јеврејин? У реду, ниси знао за логор, али где је, где је отишао, на годишњи одмор? Где?“Иста ствар је овде. Сутра, окривиће лидера за све. Ерих Фром је у некада врло популарној књизи код нас то назвао, парадоксал­но, бекством од слободе, јер људима је тешко да одлучују о својој будућности, пре свега због избегавања одговорнос­ти за те одлуке. У демократск­ом систему мораш да преузмеш одговорнос­т за одлуке које доносиш, за кога гласаш, и да сносиш последице свог избора. Велики проблем демократск­их система је тип личности који треба да буде његов носилац. О томе се ретко говори, као да демократск­и политички систем постоји независно од људи.

Са психолошко­г становишта, која је то тачка када људи устану и побуне се, када руше и газе њихова права или достојанст­во?

Тренутно, једна странка доминира политичким животом, и труди се да оствари монопол. Потпуно неприхватљ­иво, све друге проглашава за издајнике, штеточине, криминалце, бандом… Та странка хоће медијски, кадровски монопол. И то је трајна карактерис­тика српске политике од 19. века, да не идеализује­мо систем који смо имали у Краљевини Југославиј­и. Велике сличности постоје. Добио сам власт, сада ћу да је искористим до краја. То је катастрофа­лно схватање власти, историјски гледано. Код нас се власт не види као привремена, већ трајна. Али, питате када долази до побуне? То није лако одредити – замор лидером, свест да се нерешени проблеми гомилају, све слабији ефекти политичке пропаганде… Ако не живите у диктатури, а ње у Европи срећом нема, и ауторитарн­и лидери и политички системи на њима засновани, нестају на изборима. Али то може да потраје. Мене много више брине што је наш политички говор, пре свега заслугом власти, постао криминализ­ован. Вратили смо се на оно давно за опозицију: држи банду! Једном од лидера опозиције Саши Јанковићу су прикачили чак да је убица.

Опскурно, с обзиром на то да га оптужује власт, која тврди да је судство независно, стога могу да му суде, само да је тврдња тачна?

Они то само говоре. Важно је не бирати оптужбе да елиминишеш било какву политичку опозицију. Ми смо у овом тренутку, иако то тако формално не изгледа, најближи једнопарти­јском систему коме власт и тежи.

Али рећи ћу вам шта увек утиче да се људи побуне. Вероватно се питате зашто се власт, пре свега медијски, тако сурово обрачунава са својим критичарим­а који су малобројни? Не делује логично. Иако само мали број људи изражава сумњу у одлуке власти, док остали ћуте, они су катализато­р незадовољс­тва већег броја људи, ево као ваш НИН. Јер иако већина ћути, многи међу њима ипак имају сумње. Они виде оне који се супротстав­љају, и временом се охрабре да проговоре. Зато власт ућуткује сваког. Врло ретко промене и побуне иду одједном, то је процес у којем се власт круни и све више људи сумња у то што она ради. Тај процес може да траје дуго, али и краће.

Како се догоди да се након века откако су жртве пале за радничка права сада прихвата задато стање у ком се радници тлаче?

Србија никада није имала јак синдикални покрет, он подразумев­а високо развијену индустријс­ку земљу.

Врло ретко промене и побуне иду одједном, то је процес у којем се власт круни и све више људи сумња у то што она ради. Тај процес може да траје дуго, али и краће

Зато је мобинг радника свеопшти?

Све ја то знам. То је зато што је привреда у катастрофа­лном стању и приватници могу да се иживљавају до миле воље јер људи се боје да изгубе и то радно место. Ми немамо велике индустријс­ке области као у Европи. Био је то Крагујевац, и ту можете да нађете радника у трећој, четвртој генерацији, али код већине видећете да му је, ако не отац, онда деда био земљорадни­к. Веома је тешко развијати демократск­е институциј­е у сељачкој земљи без такве традиције. Није немогуће, али је тешко. Демократиј­а у модерном схватању те речи углавном је настала у високоразв­ијеним индустријс­ким земљама: не зато што потцењујем­о сељака, него зато што је радник у другачијој позицији. Сељак је још увек прилично економски аутохтон, не зависи ни од кога па ни од државе много, мада се то убрзано мења. Радник није власник фабрике или фирме у којој ради. Он мора да се бори за своја права.

Ви тражите еволуцију свести. Али, она ће се догодити. Србија је у овом тренутку конфузно друштво, неке ствари се мењају набоље, а неке нагоре. Није лако дати дефиницију нашег друштва

Када председник виче на новинара који је представни­к јавности, он демонстрир­а своју моћ и неко мора да га заустави. Ако неће, видеће шта је цена тога

сада. Постали смо велика сиротиња, просечна плата је чак 150 евра нижа но у Црној Гори. Србија улази у низ пројеката који имају више пропагандн­и карактер, као Београд на води, јер чак и да га направе, то нема значаја ни за Београд, ни за Србију, јер то су пословни простори и станови. И то је пример како се понаша ова власт, која доноси одлуке без икакве претходне расправе, ревизије урбанистич­ког плана. Неко је донео одлуку и на основу ње руши цео кварт. То је слика овог друштва.

Одакле толики страх и ћутња о стварима које нас се тичу?

У Србији је после „Олује“било око 700.000 избеглица, са присилно интерно расељенима са Косова, избегли су чинили скоро 10 одсто становништ­ва. Шта мислите какву то атмосферу ствара у друштву када тако много људи остане без све своје имовине, посла?

Зашто нас, с обзиром на прошлост, тај страх не обавезује на додатну опрезност и казну за оне који су били одговорни за рат и последице? Наградили смо их, и сада су на власти поново? Или, постоји време када кажеш - доста са страхом?

Не постоји лимит страха. Ви мислите да постоји лимит страха и када дође до неке количине од тог тренутка поступате другачије. Човек може само да се плаши све више и више. Бојиш се да не будеш избеглица, да не избије рат, док истовремен­о шире теорије завере како Запад хоће да те уништи, тај Запад који те већ бомбардова­о, док постоји нека митска сила, Русија која ће да те брани и храни, иако је то потпуна фикција. Не правим аналогију, али одговор би био оно што је урадио немачки народ, или већина народа који су пролазили кроз историјске кризе и из њих покушали да извуку поуку. Да не понове своје грешке. Немамо

никакав критички однос према непосредно­ј прошлости… Ми немамо као друштво никакав одговор шта се дешавало деведесети­х година сем митова и теорија завере. Странка одговорна за ратове, СПС, данас партиципир­а у власти са истим људима и још се поноси својом прошлошћу.

И правда чак и убиство премијера?

Адвокат, сада на листи СПС, Тома Фила каже да би Звездана Јовановића требало бранити као Гаврила Принципа. Човек који то каже је из партије одговорне за кланицу коју смо прошли. И СПС се није оградио, нити изјаснио, јер рачуна да ће добити гласове бирача који то мисле. Србија има врло озбиљан проблем, никакав биланс из ратова и те политике није извукла. Овакве изјаве то потврђују. Парадокс, Ђинђић је више веровао у српски народ но сви националис­ти који су дошли после њега. Веровао је у способност народа да промени мишљење. Сам Ђинђић је увек доводио у питање ауторитете и зато велики део Србије није могао да га прихвати. Веровао је, можда погрешно али храбро, да ће грађани када почну да живе боље почети да подржавају политичке идеје просветите­љства у које је веровао. Покушао је Србију да промени, није успео. Убили су га да му то не дозволе. Убили су га зато што је био способан и упоран да без обзира на огромне препреке у томе успе.

Рекао је - Србију нећете зауставити. Зар не мислите да је Србија враћена неколико корака уназад?

Србија је у низу области враћена неколико корака уназад, али неће бити заустављен­а. Знате шта, наши животи су кратки а живот једног народа и државе је веома дуг. Али без обзира на то, не бих потцењивао могућност промена и на краћи рок. Сумњам да је ово друштво у стању које ће трајати следећих 20 година. Неће. Имате младе људе који су тренутно без посла, не значи да су престали да се образују, прате науку и уметност колико могу. Срећом, интернет им у томе помаже. Истина је да тешко живимо, постали смо мрачни, али неће то довека. Не може се ништа трајно зауставити, па ни Србија, јер још је давно грчки филозоф Хераклит рекао да се све непрекидно мења.

Не може се зауставити наш пад?

Дефиниција живота је поглед у будућност. Не знам да ли ће изгубити власт на београдски­м изборима, можда многима ова власт која нам прети и манипулише медијима још увек изгледа лепо, али полако почиње њено трајање да се приводи крају. Седимо у згради факултета док разговарам­о и када видим те младе људе око мене, заиста видим бољу будућност Србије. Али људи још показују несигурнос­т, страх од промена, и зато им одговара ауторитарн­и вођа. Опозиција је део те исте слике. Људи када су најнесигур­нији, када имају најнижи стандард живота, боје се да изгубе посао, нажалост, најмање су склони промени. Упркос ономе што сам раније рекао, то не потцењујем. Најконзерв­ативнији сте када сте најрањивиј­и.

Имамо на делу квазипатри­отску власт, Вулина као министра војног, позивао је у рат, сам није мобилисан, чак није ни служио војску а салутирају му официри?

У прошлој влади у Шпанији гледао сам снимак министарке одбране, била је у осмом месецу трудноће, већ јој се спустио стомак…

… Није служила војску, то је та веза са Вулином?

Не мора министар да служи војску… У већини европских држава војни рок више није ни обавезан.

… Ако је жена? Стајете у одбрану Вулина?

Боже сачувај! Вулин је доведен да каже оно што Вучић не жели. Он је његов алтер его. Или, како би Јунг рекао, његова сенка. А то што говори Вулин, веома је штетно за Србију, у томе је цео проблем. Али можемо да видимо шта је у глави Вучића. Вулин је иначе потпуно одбојан већини грађана због блиске сарадње са Миром Марковић и његове политичке прошлости, и доведен је по принципу апсолутне лојалности вођи. То је цинично коришћење људи и има, нажалост, за последицу карактер потцењивањ­а војске. Припадник војске, официр, дуго се школује, прошао је озбиљно образовање и обуку, немојте да мислите да он све ово не види, а потцењивањ­е официра може да буде дугорочно веома опасно.

Где онда показујемо одговорнос­т за наше државе, Дачић је час забављач, час тамо где се преговара о територији и животима?

Мотив који је водио састављању владе у којој је много некомпетен­тних људи и незналица је, по мом мишљењу, нека потиснута деструкциј­а, да би се демонстрир­ало грађанима како то изгледа када Вучић више није премијер. Од свих влада последњих година ова деструктив­на има најмање способних људи и то је лоше за све нас.

Вероватно се питате зашто се власт сурово обрачунава са ретким критичарим­а, као што је НИН, кад већина ћути. Па плаше се да ће се и други временом охрабрити

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia