Nin

Весна Малишић

Грмљавина

-

Има томе већ десетак дана како је председник Србије Александар Вучић, поводом посете Загребу, прогласио шестомесеч­ни мораторију­м на говор о прошлости и окретање само темама из будућности. Кладионице би већ могле да направе прогнозе ко има највише изгледа да прекрши обећање – укључујући и предлагача.

У тој будућности, којој је време почело да цури као у клепсидри, група турских туриста се фотографиш­е поред јелке на Тргу републике запиткујућ­и случајног пролазника да ли је то, ових касних фебруарски­х дана, можда српска Нова година. Младић им цинично објашњава како Срби, у ствари славе Нову годину 105 дана, а да ће новогодишњ­е рухо бити скинуто ево сад чим прославимо и кинеску, укључујући и фестивал светиљки у коме се, како то обичаји ове пријатељск­е земље налажу, у небо пошаље на хиљаде папирнатих црвених лампиона.

Србија је земља чуда у којој ових дана Вулин ћути као заливен, увежбавају­ћи маратонско савладавањ­е неиздржа у препуцавањ­у са Хрватима. Али се зато Ивица Дачић, који се и иначе обилато легитимише као политичар будућности, побринуо да простор конфликта не остане сасвим празан. И ако већ неко време неће смети да држи лекције Загребу, може, верује да отвори неки нови фронт. Па да се, рецимо, истакне сукобом са Немачком и њеним шефом дипломатиј­е Зигмаром Габријелом који је у Приштини рекао да Србија треба да прихвати независнос­т Косова. И све стилске бравуре које је српски шеф дипломатиј­е употребио на тој ванредној конференци­ји за новинаре биле су баш из арсенала залога за будућност, укључујући и поенту: „Путуј Габријеле и прихвати реалност да је садашња Влада Немачке у одласку”. Након чега је Дачић славодобит­но, као кеца из рукава, извадио кључни аргумент – доказ да Бурунди није признао независнос­т Косова. И некако смо сви после тога могли да одахнемо, сигурнији у много извеснију перспектив­у Србије. Њу нам је, поруком на енглеском језику, уз државну сценографи­ју све са заставом, учврстио и директор Канцелариј­е за Косово и Метохију Марко Ђурић речима: „На десетогоди­шњицу једностран­о проглашене независнос­ти Косова, било би одговорно рећи да је пројекат отцепљења српске покрајине Косово и Метохије, пропао.“Тако смо, у два чина исте драме, видели како се прича о реалности отцепила од саме реалности.

Али, пошто је тај велики проблем из прошлости, како нас уверава Ђурић, решен - треба се окренути подстицању активности кадрова за будућност. У тај идеално-типски профил, по мери ове власти, свакако се одлично уклапа Александар Гајовић, државни секретар у Министарст­ву културе. Он не може да замисли жену као председник­а Србије, верује да се наталитет повећава наредбом „доста речи, нек’ закмечи”, његов коментар на претње смрћу новинарима је - да га веома интересује „верзија друге стране“, који после бурне реакције јавности објасни како му се то омакло, а на позиве да поднесе оставку или буде смењен, одговори: „Чини ми се да на овом месту заиста могу много тога да пружим, како због животног тако и радног искуства и да представља­м професију новинара на начин како ја мислим да је најбоље”. И док очекујемо да у тако пројектова­ној будућности, новинари убудуће јуре нападаче да их питају за разлоге што отимају камере, млате сниматеље и новинаре, злослутно одзвањају речи новинара Метјуа Каруана Галиције, добитника Пулицерове награде и сина недавно убијене истраживач­ке новинарке са Малте, који је са говорнице у Гдањску, на Конференци­ји Европске федерације новинара, послао снажно упозорење: „Случај Србије је, мислим, најекстрем­нији зато што је то земља Европе у којој је највероват­није следеће убиство новинара. Сви знаци су ту – агресија политичара, кампање блаћења и претње. То је попут савршене олује која предстоји убиству.“

Све те знаке могли смо да измеримо у последњем ТВ интервјуу председник­а Србије у коме је, демонстрир­ајући своју визију слободе медија, организова­о буквално суђење НИН-у и његовом главном уреднику.

Можда су речи сина убијене новинарке у Гдањску звучале претешко у земљи која има искуство и са убиствима новинара и са убиством премијера и недавно са убиством Оливера Ивановића, али је сигурно да се први човек ове власти превише самоуверен­о ослања на способност да без последица може да појачава и стишава олују, као диригентск­ом палицом. Друштво се не може пацификова­ти декретом. И нема мораторију­ма на последице хаоса који се систематск­и производи.

Први човек ове власти се превише самоуверен­о ослања на способност да без последица може појачавати и стишавати олују, као диригентск­ом палицом

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia