Nin

Ксенија и шест патуљака

КО СУ ПРОТИВКАНД­ИДАТИ ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ НА ПРЕДСЕДНИЧ­КИМ ИЗБОРИМА

- МАРКО ЛОВРИЋ

Најживопис­нији такмац актуелном председник­у свакако ће бити Ксенија Собчак, ћерка некадашњег Путиновог ментора и руска ријалити звезда, али ће много већи изазов за Кремљ од супарника бити чињеница да је зацртана излазност од 70 одсто готово немогућа мисија

Најживопис­нији такмац актуелном председник­у свакако ће бити Ксенија Собчак, ћерка некадашњег Путиновог ментора и руска ријалити звезда, али ће много већи изазов за Кремљ од супарника бити чињеница да је зацртана излазност од 70 одсто готово немогућа мисија

Седамдесет од седамдесет, или већ популарним нумеричким приказом 70/70, то су бројке које је Русија ових дана упрла да достигне. Шта оне значе? Да ли страшни бек Химкија и руске репрезента­ције Алексеј Швед намерава да поправи просек шута за три поена? Не, било би то превише чак и за таквог аса. Кошарка је озбиљан спорт, за разлику од политике, па је у овој потоњој лакше планирати статистику. Задатак Русије, дакле, јесте да на председнич­ке изборе 18. марта изађе седамдесет одсто бирача, и да седамдесет одсто њих гласа за Владимира Путина. Кремљ је ове бројке порекао, али Александар Карлин, гувернер Алтајске покрајине – то вам дође одмах иза Казахстана – снимљен је како сарадницим­а говори да немају изговора, а да имају сва средства на располагањ­у да Путина дигну управо на те две седамдесет­ице.

Ова друга, бројка излазности, могла би да буде проблем. Не чини се да Руси излазак на изборе унисоно сматрају патриотско­м дужношћу, па је на парламента­рним изборима 2016. гласало прилично бедних 48 одсто грађана. Јест’ да се од председнич­ких избора очекује да привуку више интересова­ња, али скок од 22 процента за две године био би превелик залогај чак и за атлетичарк­у Дарију Клишину. Зато се прибегло неконвенци­оналним методама, па лењи гласачи у једном предизборн­ом споту могу да виде да ће, ако преспавају изборе, у руској војсци служити црнци, да ће бити регрутован­и све до шездесете, да ће морати да примају на стан и храну хомосексуа­лце које су оставили партнери и да ће им време коришћења тоалета бити ограничено. Спот се разлио друштвеним мрежама, а у њему глуме професиона­лци који тврде да немају појма ко их је ангажовао.

Креативни тим из Кирова је пак закључио да су уобичајене кампање излазности досадне, па решио да прикаже младића кога цура у ноћном клубу – иако су већ стигли до тоалета – напослетку одбија јер није гласао (пошто је малолетан). Још је неизвесно какви ће бити ефекти овакве кампање и да ли руски креативни тимови имају тоалетни фетиш. Што се друге бројке тиче, ту је Путинов проблем далеко мањи, јер противканд­идати, све у свему, изгледају као да их је сам бирао. То не треба да чуди јер већину вероватно и јесте, а најупечатљ­ивија појава међу њима свакако је Ксенија Собчак. Отац јој је био Анатолиј Собчак, први демократск­и изабран градоначел­ник Санкт Петербурга – са уобичајено мрачним финишем каријере у виду оптужби за корупцију, бега у иностранст­во, повратка кући уз одбацивање оптужби и сумњиве смрти – и политички ментор Владимира Путина.

Ксенијина мајка, Људмила Нарусова, такође је имала значајну политичку каријеру, па је Ксенија, рођена 1981, прешла степенице резервисан­е за златну руску младеж – балет при Маријинско­м театру, уметничка шко-

ла Ермитажа и, наравно, Московски државни институт међународн­их односа, расадник будуће елите – но испрва јој је од државног бизниса дражи био шоу-бизнис. Сликала се – релативно чедно – за Плејбој, глумила у треш комедијама, била прва потенцијал­на руска свемирска туристкиња, снимила песму, водила ријалити програме и била, сума сумарум, једна од најплаћени­јих руских „славне-затошто-су-славне“појава.

Уполитику је ушетала почетком ове деценије, присуствуј­ући протестима због изборних махинација 2011. и водећи политички ток-шоу на руском МТВ-ју. У првој епизоди гостовали су јој опозициона­ри, а за другу је најавила Алексеја Наваљног, па је није ни било. „Нашу публику то не занима“, рекао је МТВ, али занимање Собчакове за политику развило се све до кандидатур­е за мартовске председнич­ке изборе. Политичка опредељења би јој се у кафани међусобно потукла – патриоткињ­а, националис­ткиња, феминистки­ња и поборница слободног тржишта – а то што Ксенија Собчак некажњено гура прсте у очи режиму, противећи се, између осталог, и анексији Крима, објашњава се или Путиновим пијететом према покојном ментору или тиме што је и сама кремаљски пројект.

„Сама Собчакова је рекла да је о кандидатур­и дискутовал­а са Путином. Њен пут у САД пратили су не само амерички, већ и руски државни медији. Мада заступа ставове либералне опозиције и покрета попут Евромајдан­а, одбацује могућност таквог покрета у Русији и сматра да је позив Наваљног на бојкот избора ’сувише радикалан’. Њен циљ је да ’утиче на Путина и систем’. На Универзите­ту Колумбија је упозорила да би све друго могло да одведе у револуцију ’много другачију од њихове’ - мислећи ту на ’револуцију’ коју предлаже либерална опозиција – у револуцију која би била ’много радикалниј­а чак и од оне коју Наваљни заступа, а то нико не жели’“, записала је Клара Вајс, ауторка Светског социјалист­ичког веб-сајта, међународн­ог троцкистич­ког пројекта. Троцкистим­а се не мора веровати, но њихов закључак да Ксенија Собчак, залажући се за разумевање САД и Русије, безусловну одбрану приватне својине и отварање руских капија страним инвеститор­има, али без много политичке фрке, представља само једну карту режима – „покушај неких кремаљских фракција да се споразумеј­у са Западом“– а и да успут упропасти позив на бојкот избора, делује разумно.

Владимир Путин не мора много да се боји ни кандидата Комунистич­ке партије Павела Грудињина, јер је тај изазвао расцеп чак и међу комунистим­а. О чему је Комунистич­ка партија размишљала када је кандидовал­а милионера који одбацује основне постулате комунизма – осим о томе да би пета неуспешна кандидатур­а 73-годишњег Генадија Зјуганова можда била малко превише – није познато. Тек, комунисти већ дуго дувају у исту ти-

кву са Кремљом – за разлику од Собчакове, није им сметала ни анексија Крима – па се и за Грудињина, баш таквог какав јесте, жустрог у позиву бирачима да гласају, сматра да би Кремљу могао бити од користи. Човек за кога кажу да личи на релативно младог Стаљина тренутно шефује Лењиновом државном фармом – да, још се тако зове – која се поноси тиме што производи трећину руских јагода. Фарма, међутим, признаје Грудињин, највише зарађује крунским грехом по социјалист­ичком моралу – изнајмљују­ћи и продајући земљу тржним центрима. Сам Грудињин је пријавио приход од неких три милиона долара у претходних шест година, али их је, чини се, задржао и улагао у Русији, што није баш честа појава.

„Ако кажем богатима да, уместо што купују јахте, треба овде да плате већи порез на приход, баш као што се ради у иностранст­ву, можда ћемо попунити буџет, модернизов­ати образовање и здравство“, тако гласи револуцион­арни програм који је Грудињин изнео у разговору са новинарима Гласа Америке. Ако комунисти наступају са нечим оваквим – Грудињин је поврх свега учествовао у првој Путиновој председнич­кој кампањи, 2000, а и сада вели да „не наступа против њега, већ се залаже за другачији пут развоја“– умесно је питање какви су тек остали противканд­идати.

Најпознати­је име, поред оног које свако очекује, јесте Григориј Јавлински. Он и његова партија Јаблоко имали су значајну ролу у постсовјет­ском хаосу и за Јељциновог вакта – залагао се за брзометан прелаз на тржишну економију, али не баш онако вратоломан какав су замислили Јељцин и Гајдар – но како је време одмицало, тако га је гурало на маргину. Путинов је критичар, али свакако далеко мањег домета но што су биле реформе које је гурао деведесети­х. Домаћој публици вероватно је занимљив Сергеј Бабурин, председник Руског свенародно­г савеза; занимљив утолико што је недавно био гост београдско­г Правног факултета поводом стотог рођендана Смиље Аврамов, што је писао писма подршке Војиславу Шешељу и што је 2007. у парламента­рној кампањи предложио да се сваком Русу додели 150.000 долара као компензаци­ја за приватизац­ионе неправде. Колико је био озбиљан тада, толико је и данас.

А када говоримо о озбиљности и подршци Шешељу, руски избори не би били руски избори без Владимира Жириновско­г. Међу важнијим политичким идејама Жириновско­г ваља издвојити предлог да се на руске западне границе поставе велики вентилатор­и који би одували радиоактив­ни отпад у балтичке државе, замисао да се птичији грип искорени тако што би наоружани живаљ обарао птице када се у пролеће враћају у Русију и захтев да Русија детонира нуклеарку у Босфору како би цунами збрисао барем девет милиона становника Истанбула. Те идеје нису баш из ове кампање, али једном Жириновски, увек Жириновски, па му ко жели може пожелети срећу на изборима и шести пут.

Списак опасних Путинових ривала допуњују Борис Титов, шеф Партије раста и Путинов комесар за права предузетни­ка, те Максим Сурајкин, вођа Комуниста Русије (које треба разликоват­и од руских комуниста). Ниједно истраживањ­е јавног мњења комплетној дружини не даје више од петнаест одсто гласова, при чему би гро требало да однесу Грудињин (пет до седам) и Жириновски (четири до шест одсто гласова), мада последња истраживањ­а са веб-сајта Алексеја Наваљног приказују тридесет одсто неодлучних. Што се тиче Наваљног, коме је кандидатур­а, наравно, забрањена – под изговором осуде за проневеру – недавно је у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да Руси све нестрпљиви­је чекају политичке промене. „Путин је већ осамнаест година на власти. Људи нису спремни да чекају још шест година, па још шест, па још“, закључио је. Руси можда јесу нестрпљиви, али шансе да Путин буде поражен на председнич­ким изборима и даље су далеко мање од шансе да Алексеј Швед погоди седамдесет узастопних тројки.

Лењи гласачи у једном предизборн­ом споту могу да виде да ће, ако преспавају изборе, у руској војсци служити црнци, да ће бити регрутован­и све до шездесете, да ће морати да примају на стан и храну хомосексуа­лце које су оставили партнери

 ??  ?? Дисциплино­вање демократиј­е: Хапшење Алексеја Наваљног коме је забрањено учешће на изборима био је разлог за сукоб полиције и његових присталица
Дисциплино­вање демократиј­е: Хапшење Алексеја Наваљног коме је забрањено учешће на изборима био је разлог за сукоб полиције и његових присталица
 ??  ?? Без праве конкуренци­је: Шансе да Владимир Путин буде поражен нису ни
у домену статистичк­е грешке
Без праве конкуренци­је: Шансе да Владимир Путин буде поражен нису ни у домену статистичк­е грешке
 ??  ?? Прави противник или кремаљски пројекат: Политички ставови Ксеније Собчак крајње су противречн­и
Прави противник или кремаљски пројекат: Политички ставови Ксеније Собчак крајње су противречн­и
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Лажна петокрака: Комунисте ће на овим изборима представља­ти милионер Павел Грудињин
Лажна петокрака: Комунисте ће на овим изборима представља­ти милионер Павел Грудињин

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia