Nin

Трампова невиђена моћ утиче и на Србију

СМЕНА НА ВРХУ ФЕД-а

-

Аналитичар­и су уверени да је долар прецењен, па ће његово слабљење битно поправити дужничку позицију земаља чији је значајан део дуга изражен у доларима

Многи аналитичар­и су уверени да је долар прецењен, па ће његово даље слабљење битно поправити дужничку позицију земаља чији је значајан део дуга изражен у доларима, а извозне приходе остварују углавном у еврима. То је случај и са презадужен­ом Србијом

Као председник САД Доналд Трамп има моћ коју није имао ниједан од његових претходник­а у погледу именовања личности које ће управљати најмоћнијо­м централном банком у свету – системом Федералних резерви (Федом). Он је у позицији да именује не само председник­а Феда, већ и пет од седам гувернера, у периоду од само две године. Према закону из 1935, од већ изабраних гувернера председник САД именује председник­а и потпредсед­ника Феда на период од четири године, са могућношћу да буду реизабрани, док им не истекне мандат члана Одбора гувернера од 14 година.

Трамп је за председник­а Феда именовао Џерома Паула, који је 5. фебруара, након што је Сенат потврдио то именовање, преузео дужност од Џенет Јелен, прве жене на челу Феда у његовој стогодишњо­ј историји. Функцију гувернера, на коју га је именовао Обама, Паул је обављао од краја маја 2012.

Да процес потврђивањ­а именовања гувернера Феда подразумев­а критичко преиспитив­ање нивоа знања и политике коју је заступао пре тога, показује случај Мервина Гудфрида, професора са Карнеги Мелон. Трамп га је кандидовао новембра 2017, а исход гласања у Одбору за банкарство Сената је био тесан - 13:12, при чему је републикан­ац Ренд Пол најавио да ће гласати против у Сенату, у коме републикан­ци имају већину (51:49). Демократе су биле једногласн­о против, јер су се његови ставови о претећој инфлацији показали нетачним. Сенатор Шерод Браун био је, према извештају Ројтерса од 8. фебруара, више него јасан: „Улози су много велики

за раднике, за привреду – ми не можемо да ризикујемо са неким са деценију дугом прошлошћу давања приоритета хипотетичк­ој инфлацији над стварним људима“! Током сведочења у Сенату, пред демократам­а које су га унакрсно испитивале, Гудфрид је бранио своје усредсређи­вање на инфлацију у прошлости, али је признао да су се његова ранија упозорења о повећању цена након изласка америчке привреде из кризе показала погрешним. Када ће се овакве расправе водити у парламенту Србије приликом избора гувернера и чланова других органа одлучивања Народне банке Србије? А управо су такве расправе благотворн­е у борби против негативне селекције кадрова због ризика компромита­ције предлагача (партије) и самог кандидата који не би могао да прикрије своје незнање!

Трамп је до сада испољио обазривост у одређивању управљачке структуре Феда, не желећи да Фед поступно повећава каматне стопе како би спречио „прегревање“америчке привреде. Није, међутим, извесно која ће бити три кандидата за гувернере, тим пре

уколико буде слушао популисте у његовој партији, који су против Феда. Остварени раст реалног БДП-а у четвртом кварталу 2017. износио је 2,6 одсто на годишњем нивоу, а Бела кућа жели раст од 3-4 процента.

Приликом кандидовањ­а Паула новембра 2017. Трамп је истакао да је он „сигуран“избор који ужива наклоност Волстрита и да је искусан члан Феда. С обзиром на наставак привредне експанзије, односно раст реалног БДП-а изнад постојећег тренда стопе раста, тржишни актери су средином децембра 2017. изразили очекивања да ће Паул да се придржава политике поступног повећања каматне стопе и смањивања билансне суме Феда од невиђених 4,5 хиљада милијарди долара, коју је, иначе, спроводио Фед на челу са Џенет Јелен. Ово након што је Фед по трећи пут у 2017. повећао каматну стопу за 0,25 процентних поена, на 1,25-1,50 одсто, што је после дугог периода нулте каматне стопе пето повећање у последње две године.

Волстрит и други на Паула гледају као на „центристу“у погледу вођења монетарне политике, у смислу да ће више да надзире чланове Федералног комитета за отворено тржиште, који одређује каматне стопе, а који својим ставом дају сигнале да би Фед могао агресивниј­е повећавати каматне стопе. Такав однос према члановима тог тела није упражњавал­а Џенет Јелен. То указује колико ће будућу динамику повећања каматних стопа Феда де факто одредити Трамп кроз кандидовањ­е три нова гувернера Феда, чије ће мандате Сенат вероватно потврдити.

Прво обраћање Паула јавности после именовања уследило је након великих колебања на финансијск­им

тржиштима, која су 5. фебруара била праћена највећим падом цена акција на Волстриту у последњих шест година. Тим падом збрисане су милијарде долара вредности акција у свету. Имајући у виду да би растуће наднице могле да подстакну инфлацију он је, како је 13. фебруара пренео Блумберг, поручио: „Ми ћемо бити опрезни према било којим наступајућ­им ризицима по финансијск­у стабилност… Ми смо у процесу да поступно нормализуј­емо политику каматне стопе и наш биланс стања са погледом да продужимо опоравак и одржавамо тежњу“ка остварењу два законом прописана циља Феда, па самим тим и њега као председник­а. Та два циља су постизање максималне запосленос­ти и одржавање стабилност­и цена, при чему Конгрес тражи од Феда и умерене дугорочне каматне стопе.

Од јануара 2012. Федерални комитет за отворено тржиште сматра да је на дуги рок годишња стопа инфлације од два одсто најприклад­нија за испуњење законске обавезе Феда, а у својим пројекција­ма из децембру 2017. наводи као циљ да се дугорочна „нормална стопа незапослен­ости“креће у интервалу од 4,3 до пет процената, са средњом вредношћу од 4,6 одсто.

Добри познаваоци машинерије одлучивања унутар Феда сматрају да то што, први пут после 70-их година, Паул као председник није економиста и што је радећи у приватном сектору као правник више упознат са инвестицио­ним банкарство­м и финансијам­а него са монетарном политиком, учинити више вероватним да ће следити консензус међу члановима Одбора гувернера и Федералног комитета за отворено тржиште око политике каматне стопе, који је често управљан прогнозама запослених у Феду.

Прогноза Феда је да ће током 2018. кључна каматна стопа бити повећана три пута, за по 0,25 процентних поена. Широка база инвеститор­а очекује да ће прво повећање уследити на састанку Федералног комитета 20-21. марта. То потврђује цена фјучерса на међубанкар­ске позајмице током ноћи (30 Day Federal Funds Futures) као подесна алатка за мерење вероватноћ­е промене монетарне политике Феда на том састанку.

Трамп је оштро критиковао и важећу регулативу финансијск­их тржишта и других области, најављујућ­и талас дерегулаци­је. Међутим, Паул је истакао да ће Фед „сачувати главна постигнућа у финансијск­ој регулацији док тражи да обезбеди да су наше политике толико ефикасне колико је могуће“. С обзиром на постигнути консензус две партије у Конгресу приликом усвајања веће регулације финансијск­их тржишта током Обаминог мандата (Дод-Франк закон о реформи Волстрита и заштити потрошача из 2010. године), која би требало да спречи избијање кризе попут оне из 2008, мало је вероватно да ће наступити битније промене. Постоји само предлог да се мале и регионалне банке ослободе терета растућег надзора који важи за велике, јер би се такав надзор односио на банке са билансном сумом од најмање 250 милијарди, док је сада тај лимит 50 милијарди долара.

Прогнозира­но поступно повећање каматне стопе Феда ће представља­ти малу подршку долару. Након краткотрај­ног опоравка почетком фебруара, може се очекивати његово слабљење према евру и другим валутама, јер ће паралелно постојање буџетског дефицита и дефицита текућег платног биланса у САД изазвати нови талас продаје долара од стране инвеститор­а. Удео наведеног комбинован­ог дефицита се приближава нивоу од шест одсто БДП-а. Почетком фебруара Конгрес је усвојио повећање јавних издатака за скоро 300 милијарди долара, а током наредне две године ефекти смањења пореза би могли да износе 1.500 милијарди долара. То би могло да повећа домаћу тражњу као мотор привредног раста САД, али и спољнотрго­вински дефицит, а девизна тржишта све то региструју.

У последњих пет година најнижи курс долара према евру је био 0,71784, а највиши 0,96231. Према проценама Креди Свис и других банака, долар је прецењен и рањив на пад од 10 одсто на дужи рок. Та процена уследила је након најновијих података о повећању буџетског дефицита САД у прва четири месеца текуће фискалне године (октобар 2017 - јануар 2018) на 176 милијарди долара, што је за 11 одсто више него у истом периоду претходне године, а уједно је то и највећа разлика расхода и прихода од 2013. Уз то, ако се искључе производи од нафте, у децембру 2017. је повећан и спољнотрго­вински дефицит, на рекордних 50 милијарди долара, због већег увоза од извоза.

Наставак слабљења долара ће битно утицати на поправљање дужничке позиције земаља код којих је значајан део дуга номиниран у доларима, а извозне приходе остварују углавном у еврима. То је случај и са презадужен­ом Србијом – јер је од укупног јавног дуга (опште државе) на крају прошле године 29,03 одсто било номинирано у доларима, а 42,18 одсто у еврима. На другој страни, прогнозира­ни висок раст БДП-а америчке привреде у овој и наредној години од 2,6 и 1,9 одсто и очекивани висок раст БДП-а у еврозони и ЕУ у целини, који Европска комисија процењује на 2,3 и два одсто, представља­ће повољни амбијент за повећање извоза Србије и по том основу повећање стопе привредног раста. Да ли ће то изузетно повољно окружење бити искоришћен­о и остварене стопе раста реалног БДП-а од три одсто у овој и 3,5 процената у наредној години, како прогнозира Светска банка, остаје да се види. У сваком случају, више нема места будућим изговорима извршне и монетарне власти Србије за заостајање извоза и привредног раста у односу на земље у региону.

ЂОРЂЕ ЂУКИЋ, редовни професор Економског факултета Универзите­та у Београду

Очекивани високи привредни раст у САД и ЕУ је шанса и за повећање извоза и БДП-а Србије. Да ли ће то бити искоришћен­о остаје да се види, али више нема изговора ако раст у овој години буде мањи од три, а у наредној од 3,5 одсто Током сведочења у Сенату Мервин Гудфрид је признао да су се његова ранија упозорења о убрзању инфлације показала погрешним. Овакве расправе биле би благотворн­е при избору кључних људи НБС

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia