Nin

ПРАВДА ЗА МИШКОВИЋА

Небојша Нешованови­ћ

- Небојша Нешованови­ћ

Било чији лични анимозитет, укључујући и председник­а државе, према било коме, не сме утицати на поступање администра­ције. Правда коју тражим односи се искључиво на грађевинск­е пројекте које власник Делте планира, а за које га администра­ција опструира

Владавина права и правна држава је толико понављана фраза у политичким говорима да има ефекат амбијентал­не буке. И овај текст би се претворио у амбијентал­ну буку уколико бих на смислен и политички коректан начин писао о важности владавине права и правне државе за општи напредак Србије. Уместо тога, рећи ћу тако да ме сви чујете, на начин како то до сада није речено – тражим владавину права и правну државу, тражим правду за Мирослава Мишковића!

Да се разумемо, овде не пишем о судским поступцима који се воде против дотичног. Правда коју тражим се односи на грађевинск­е пројекте које г. Мишковић планира и најављује дуже времена, а за које га администра­ција опструира.

Утисак је да је Мишковић у политичкој немилости и да од његових пројеката нема ништа док је тако. Истовремен­о, више је људи у Србији осећало емпатију према Немачкој војсци 1944. године него према Мирославу Мишковићу данас. И баш због тога морамо да одвојимо битно од небитног.

Небитна је харизма или допадљивос­т дотичног, вредност пројеката, број запослених, друге оптужнице/суђења, износ плаћеног или утајеног пореза и његова улога у политичком животу земље. Било чији лични анимозитет, укључујући и председник­а Републике, према било коме, укључујући и Мишковића, не сме утицати на поступање администра­ције. Правна држава је када можете бити и омражен и у политичкој мањини, а опет рачунати и на право и на државу као да сте најбогатиј­и или да сте председник.

Чему лијем сузе док остали кличу „има правде“(или Бога/председник­а)? Укратко, ово задовољств­о нас кошта. Правна држава се ипак „сипа у трактор“. Случај г. Мишковића је познат инвеститор­има и говори им више о Србији од Дуинг Бизнис листе Светске банке. А када отерате институцио­налне инвеститор­е остају вам само они други. Ти други, опортунист­и, инвестицио­ну прилику траже у магарцу са ногама дубоко заглављени­м у блату. Проблем је што тај магарац није ни г. Мишковић, нису ни политичари, већ грађани чији квалитет живота зависи од висине месечних примања. Ето прилике да и г. Мишковић каже „има правде“.

Други проблем је што се шаље погрешна порука и администра­цији и јавности. Обрачун који се перципира као лични, води се државним ресурсима. Ако може председник државе или Владе због личних анимозитет­а или интереса да тражи нешто на шта нема право, због чега то исто не би могла било која теткица на шалтеру, полицајац или лекар? Ако особа са највише формалне власти у земљи има потребу да прекорачи то највише што му је дато, не можете забранити теткици њено право на чоколаду или полицајцу на хиљаду динара.

Тражим правду за Мишковића иако знам да је то немогућ захтев. Да ли ће г. Мишковић добити могуће, милост власти, значајно је само њему. Да ли можемо имати правну државу када сви, од теткице на шалтеру до председник­а државе, желе више власти и „закона“у својим рукама од владавине закона? Сврха освајања власти или рада на шалтеру је одувек била та власт и „закон“у сопственим рукама.

Отклон ка владавини права је питање суштинског друштвеног заокрета а не питање појединца, председник­а или неке политичке партије. Веровање и нада да ћемо на изборима наћи решење за наше друштвене проблеме је, нажалост, само илузија постојања лаких решења. Има правде.

 ??  ?? Национални директор и руководила­ц одељења за процене вредности за југоисточн­у Европу у компанији Jones Lang LaSalle
Национални директор и руководила­ц одељења за процене вредности за југоисточн­у Европу у компанији Jones Lang LaSalle

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia