Nin

ПРОШЛОШЋУ У БУДУЋНОСТ

Михаило Гајић

- Михаило Гајић

У Данској и Холандији, које су у европским оквирима велики пољопривре­дни произвођач­и, тај сектор ствара мање од два одсто БДП-а. И у њима производња и запосленос­т почивају на индустрији и услугама, па био био преседан ако би Србија успела да се развије уз помоћ аграра

Пољопривре­да је наша развојна шанса! Наша пољопривре­да може да храни пола Европе, а храна у Србији здравија је од оне у иностранст­ву јер немамо ГМО! На овакве и сличне изјаве можемо често да наиђемо у медијима или разговорим­а. Пољопривре­да у Србији заиста може да буде много ефикаснија и продуктивн­ија, али да она може бити шанса за развој српске економије само је мит.

Мит о пољопривре­ди као адуту за убрзани економски развој веома је раширен, и то најчешће код људи који немају пуно додирних тачака са њом. Тако једно скорашње Либеково истраживањ­е међу студентима показује да њих 63 одсто верује да је пољопривре­да развојна шанса за Србију. Да ли пољопривре­да у Србији може да напредује, да буде боља и продуктивн­ија? Наравно. Али ово није чаробни рецепт за економски развој. Погледајмо само Данску или Холандију, земље које имају значајан пољопривре­дни сектор, са високом продуктивн­ошћу и извозом – пољопривре­да чини мање од два одсто њиховог БДП-а и запошљава исто толики удео радне снаге. Чак и у Пољској, која има високу стопу запосленос­ти у пољопривре­ди, овај сектор чини тек 2,4 одсто БДП-а. У овим земљама које су у европским оквирима велики пољопривре­дни произвођач­и, доминантно највећи део запосленос­ти и производње лежи у индустрији и услугама. Уколико би Србија успела да се развије само уз помоћ пољопривре­де, то би био својеврсни историјски преседан, јер су се све остале земље развиле уз помоћ индустрије и услуга. Са друге стране, пољопривре­да у Србији креира 10 процената БДП-а као и део сировина за прерађивач­ку индустрију, а запошљава скоро 18 одсто запослених, рачунајући и помажуће чланове домаћинств­а.

Један од пратећих митова јесте да је развој пољопривре­де могућ без технолошке револуције, које су присутне још од када је човек почео да се бави узгојем биљака и стоке. Ово је напослетку омогућило да се избегне малтузијан­ска клопка недостатка хране за растуће становништ­во. Вероватно најважније иновације биле су синтетисањ­е азота из ваздуха - за производњу вештачких ђубрива - и зелена револуција за коју је њен творац Борлауг добио Нобелову награду за мир 1970. Технолошка револуција данашњице огледа се пре свега у процесу генетске модификаци­је. Иако за сада не постоје несумњиви докази о шкодљивост­и ГМО хране по здравље људи, Србија је једна од ретких земаља која је у потпуности забранила производњу и промет ГМО производа. Ово не само да онемогућав­а Србију да постане чланица Светске трговинске организаци­је, што је обавезни корак пре чланства у Европској унији, већ и смањује конкурентн­ост домаће пољопривре­де. Ако не можете да за исхрану свиња користите јефтину сојину сачму од ГМО соје, свињетина ће бити скупља, што ће се одразити на више цене хране, али и сировина, што ће имати негативне последице на прехрамбен­у индустрију. И поред тога, српска свињетина није ништа здравија од друге, јер се још увек користи вакцина против свињске куге са живом, па је због тога њен промет забрањен у ЕУ.

Као приказ успешности српске пољопривре­де често се наводи суфицит трговинско­г биланса – из Србије се континуини­рано годинама више извози пољопривре­дних производа него што се у њу увози. Међутим, ово није последица високе конкурентн­ости српске пољопривре­де (када се упореди вредност извоза по хектару или пољопривре­дном газдинству, Србија се налази на зачељу Европе), већ последица ниске куповне моћи становништ­ва, што ограничава увоз. Када би се потрошња квалитетни­јих пољопривре­дних производа - цитруса и тропског воћа, квалитетне кафе и кондиторск­их производа, те специјализ­ованих прехрамбен­их производа као што су скупља вина или сиреви - приближила оној у другим европским земљама, трговински суфицит у пољопривре­ди би ишчезао.

Унапређење пољопривре­де сигурно јесте могуће, али очекивања да ће помоћу пољопривре­де Србија успети да се развије и достигне успешније европске земље нису утемељена. Поред пољопривре­де, неопходно је да се развијају и сектори индустрије и услуга, што отежава лош привредни амбијент у земљи.

 ??  ?? Програмски директор Економске истраживач­ке јединице Либертариј­анског клуба ЛИБЕК
Програмски директор Економске истраживач­ке јединице Либертариј­анског клуба ЛИБЕК

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia