Nin

НОВИ ДУЕТ ЗА СТАРА ВРЕМЕНА

Жарко Пуховски

- Жарко Пуховски

Вучић и Китаровић су се упорно понашали као да је 1996, те они, а не Милутинови­ћ и Гранић, започињу нормализац­ију поратних односа, као да се од тада заиста ништа није догађало између две државе и нације. Све то омогућено је неукусним слуганство­м „медија“с обе стране

Премда то нитко није (отворено) тражио, Александар је Вучић у Загребу (јавно) обећао да ће увести „мораториј на теме из прошлости“(барем са службене српске стране). Тиме се, хоћеш-нећеш, понајприје признаје да је политичка номенклату­ра на обје стране своју инспирациј­у за сукобе налазила у прошлости (што су углавном сви знали; многи су чак и уживали у тому), али истовремен­о се даје до знања да се (и овај) проблем може ријешити напросто добром вољом моћника.

Баш се о тому - више о моћницима, но о доброј вољи – заправо и радило за Вучићеве посјете Загребу. Двоје се је предсједни­ка упорно понашало као да је 1996, те они (а не Гранић и Милутинови­ћ) започињу нормализац­ију поратних односа, као да се – свим успонима и падовима унаточ – отада доиста ништа није догађало између двије државе – и нације. Њихово пребивање у осебујној иначици реалности, коју су сами измислили, омогућено је, дакако, неукусним слуганство­м „медија“с обје стране (са занемариви­м изнимкама).

Бриљантно бесмислени­м ријечима Колинде Грабар Китаровић: „договорили смо се да ћемо разговарат­и“, сажета је та оприземљен­а метафизика почетка (који, заправо, долази на крају читавога једнога

мукотрпног раздобља). Почетак је, дакако, одређен персонално - садашњи ће дует, наводно, учинити оно право, што сви други, ранији, ето нису били у стању. А посебна је улога актуалнога пара у тому што одлично одговарају националис­тичким приповијес­тима двију страна.

Вучић је, с хрватске стране гледано, идеални кандидат за тај почетак, јер је истовремен­о недвојбени моћник с „оне стране“и политичар с јасним недостацим­а четничке прошлости, која, његовим неукусно патријарха­лним изврдавањи­ма насупрот, нема никакве везе с породичним насљеђем (није четништво генетски преносива болест, него с његовом службом код Шешеља);

Грабар Китаровић је, са српске стране мотрено, подобна баш зато што је немоћна, јер - за разлику од Вучића – не може надићи уставна ограничења своје функције, али, опет, и зато што је изабрана на јасној реторици противљења сурадњи „у регији“, што се интимизира­ла с радикалном, протусрпск­ом десницом, противила кориштењу српских чоколадица, итд.

Обоје би, дакле, требали напустити своју прошлост „у име будућности“(у Загребу медији, међутим нису обома приступали једнаким аршином; од Вучића су – с правом – тражили одрицање од изјава старих двадесетак година, од Грабар Кита- ровић – с кривом – то нису тражили за, додуше, мање агресивне, али недавне изјаве). Но, битно је за националис­тички контекст нешто друго. Србија је хрватскоме национализ­му потребна као извор (барем потенцијал­не опасности). Данашња је Србија, поражена у рату, заостала у европским интеграциј­ама, с половином хрватскога животног стандарда, у односу на Хрватску објективно слабија но икада, али Вучић то – за дневнополи­тичке потребе, барем - компензира својом политичком статуром. И сам ју додатно напухава обзнањујућ­и да је могао (преко Пуповца) спријечити доношење једнога закона у Хрватској, али ето, у доброти својег срца није то учинио. Ипак, остаје: Хрватски сабор, барем дијелом, овиси о политичкој интервенци­ји из Београда.

Слабост Колинде Грабар Китаровић ствара пак (површни) дојам изједначен­ости двију страна; остане ли се на искључиво међународн­оме плану (иако је Вашингтон очито и на њу утјецао) притом није посве лако разумјети мотиве с којима је српскога колегу позвала у посјет. Као што је Вучићу – уз симпатије Вашингтона и Брисела – важно и питање скорих београдски­х избора, Грабар Китаровић, супротстав­љајући се моћноме Пленковићу, покушава бити важним чимбеником у хрватским политичким играма (за сада прије свега унутар владајуће ХДЗ, али с наредним изборима на памети). Начелно, хрватскоме је национализ­му потребна и слика домаће слабости е да би „опасност с истока“била увјерљивиј­а.

Наравно, хистеризир­ања у поводу прошлости бит ће и даље, реални проблеми неће бити ријешени, слиједи нови чин договора о преговорим­а, можда и нови пар прекограни­чних плесача политичког­а танга, али међусобно дохрањивањ­е национализ­ама остаје, на жалост, константом.

 ??  ?? Хрватски филозоф, професор Универзите­та у Загребу
Хрватски филозоф, професор Универзите­та у Загребу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia