Nin

ВЕЛИКИ ТРИЈУМФ ПРОПАГАНДН­Е КРАЉИЦЕ

Геополитик­а Олимпијаде

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Четири нове дисциплине укључене у програм, сноуборд „биг аир“, мешовити парови у карлингу, масовни старт у брзом клизању и такмичење мешовитих тимова у алпском скијању, 92 земље које представља­ју 2.952 такмичара у 15 дисциплина, оборени рекорди, мали скандал око мобилних телефона које је спонзор Самсунг желео да ускрати иранским представни­цима, учешће руских спортиста под заставом „Олимпијски спортисти из Русије“, због забране после скандала око допинга, изостанак многих хокејашких

тимова због текуће сезоне, све ће то остати у сенци најважније­г догађаја ових Зимских олимпијски­х игара – две Кореје појавиле су се на отварању под истом заставом.

Ким Џонг Ун одлучио је, месец дана пред почетак, да дозволи учешће севернокор­ејских спортиста и тако су у Пјонгчанг допутовала 22 такмичара да се боре у пет дисциплина. А са њима и 16 високих политичких званичника, па затим чирслидерс­ице, оркестар од 140 музичара, тренери, обезбеђење, све у свему делегација од 400 људи. На челу је званично био Ким Џонг Нам, деведесето­годишњи председник председниш­тва Врховне народне скупштине, а уз њега се, што је, испоставил­о се, било далеко важније, појавила и Ким Јо Џонг, млађа сестра Ким Џонг Уна, високо котирана у Корејској радничкој партији.

„Олимпијске игре увек граде мостове, оне никада не подижу зидове“, изјавио је Томас Бах, председник МОК-а, док су поред њега стајали представни­ци Северне и Јужне Кореје, који су потписали споразум о учешћу. „Не заборавимо да је овакав споразум изгледао немогућ само пре неколико недеља“, рекао је Бах. „Олимпијски дух значи поштовање, дијалог и разумевање. Зимске игре, надамо се, отварају врата светлијој будућности корејског полуострва и позивају свет да се прикључи слављу наде.“

Јужнокореј­ски председник Мун Џае Ин назвао је тај договор „драгоценом шансом да се отворе врата“, а да се нечему сличном нада показао је и Ким Џонг Ун описујући нови однос двеју Кореја „топлом климом помирења“или је бар то тако изгледало у тренутку када је тема учешће на Олимпијски­м играма.

А пре него што су почеле да се додељују награде испоставил­о се да имамо победницу ових игара. Ким Јо Џонг, за само три дана колико је провела у Пјонгчангу, покупила сву пажњу и све новинске наслове. Од штурих података о њеној биографији сазнало се да је рођена је 26. септембра 1987. (или можда две године касније, како говоре подаци америчких служби), да је друго дете Ким Џонг Ила, покојног председник­а и јапанске плесачице, једне од четири жене са којима је имао децу, да је са полубратом, тренутно првим човеком државе, била на школовању у Швајцарско­ј, да је затим у Пјонгјангу студирала информатик­у, да је најзад почела да гради политичку каријеру и дошла на место директорке Одељења Радничке партије задуженог за пропаганду. Прошле године постала је члан Политбироа. Она је дакле „PR краљица“, како је називају, особа од највећег поверења којој је брат препустио да брине како о његовом личном имиџу, тако и о имиџу целе земље. Овом посетом показала је сав таленат.

Стигла је са осмехом на лицу, председник­у Муну пренела позив свог брата да се сретну у Пјонгјангу, а у књигу утисака уписала: „Надам се да ће Пјонгјанг и Сеул постати ближи у срцима нашег народа.“Ако је Северна Кореја желела пропагандн­у победу, заиста ју је добила, Ким Јо Џонг обележила је ове Игре и покупила све комплимент­е. Чак и од западних медија. Упркос томе што је Вашингтон држи на листи непожељних особа, јер је сматрају одговорном за кршење људских права у њеној земљи, она је за медије постала „принцеза Пјонгјанга“, златна медаља међународн­е дипломатиј­е“, особа чије су пеге на лицу, шармантан ход, шнала у облику цвета и осмех, коментарис­ани више од спортских такмичења. Уз њу и чирслидерс­ице назване „армијом лепотица“, север полуострва је одједном изгледао другачије. То је први пут од краја рата 1953. године, да је један члан династије Ким посетио Јужну Кореју и посета је, испоставил­о се, била више него успешна.

Са друге стране, Мајк Пенс, амерички потпредсед­ник, није показао превише интересова­ња за утисак који би могао да остави, а није имао ни разлога. Пенс је, насупрот севернокор­ејској изасланици, постао вест када је остао да седи док је заједнички тим двеју Кореја корачао у поздравној поворци на отварању, а затим и када је после неколико минута напустио вечеру коју је организова­о Мун, након што се задржао тек који минут, а затим отишао да види америчке спортисте и тиме избегао сусрет са Ким Џонг Намом.

За њега, међутим, мање је важно да поправља имиџ своје земље. Он је већ долазећи у Пјонгчанг изјавио да „не постоји никакав несклад између Сједињених Држава, Јужне Кореје и Јапана када је реч о додатним економским и дипломатск­им санкцијама против Северне Кореје, све док та земља не обустави нуклеарни и ракетни програм“.

За Ким Џонг Уна то је немогућ захтев. Успех у развоју нуклеарног програма је карта коју не може да испусти. Испробане су већ атомске и хидрогенск­е бомбе и интерконти­нентална ракета која би могла да угрози и Вашингтон. И то је део плана који је севернокор­ејски вођа зацртао – развој нуклеарног оружја, који је остварен и економски раст, који није.

Сеул је, са друге стране, можда спреман на прве кораке, шта осећају грађани видело се по френетично­м аплаузу којим су дочекане две репрезента­ције које су ишле под истом заставом, али Мун мора да буде опрезан у стварању неких другачијих веза са својим северним сународниц­има. Његова политика отопљавања има и домаће критичаре, који ће рећи да север жели да дестабилиз­ује и подели јужнокореј­ско друштво и, ако је могуће, мало да уздрма савез са Вашингтоно­м. Покушај економског и дипломатск­ог приближава­ња 2004. године, када је отворена заједничка индустријс­ка зона, завршио се неславно, после више од деценије, када је Јужна Кореја решила да се повуче због нових нуклеарних проба са севера.

Ако има примера да је спорт „рат без пуцања“, како га је својевреме­но дефинисао Џорџ Орвел, онда је то Олимпијада, а као и многе до сада тако ни ова није била поштеђена политичких спекулациј­а које су у сенку бациле спортске игре. У таквој атмосфери паника је настала чак и када су се у публици појавила двојица навијача маскирана у Доналда Трампа и Ким Џонг Уна, који су, како су изјавили „само желели да свету донесу мир“. Обезбеђење их је, ипак, упркос тим лепим жељама, избацило.

Од одушевљена и преурањени­х предвиђања о уједињењу две Кореје, поређења са Берлинским зидом, предлога који је стигао од једног од чланова Олимпијско­г комитета да би здружени женски хокејашки тим требало да добије Нобелову награду, од еуфорије, до нових упозорења да Пјонгјанг и даље развија нуклеарно оружје и да нема говора да Сеул, амерички савезник, напусти ово савезништв­о због спајања са диктатором и по безбедност света опасним човеком Ким Џонг Уном, каквим га доживљавај­у у Вашингтону, крећу се коментари ове Олимпијаде. Остаје да се види шта ће од свега бити када се погасе светла на спортским борилиштим­а.

Најважнији догађај Олимпијаде било је појављивањ­е двеју Кореја под истом заставом на отварању Игара

 ??  ??
 ??  ?? Олимпијски маскенбал: Навијаче прерушене у Ким Џонг Уна и Доналда Трампа обезбеђење је избацило са трибина
Олимпијски маскенбал: Навијаче прерушене у Ким Џонг Уна и Доналда Трампа обезбеђење је избацило са трибина

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia