Nin

КИНЕСКИ БРАТ ВАС ПОСМАТРА

Ширење глобалног утицаја

-

Још од америчких председнич­ких избора 2016. и открића о руском мешању у њих, европски званичници су на опрезу ишчекујући сличну врсту напада. Али Европљани нису једини који обраћају пажњу. Исто чине и кинески лидери, који разматрају шта би могли да науче из успеха који је остварио Кремљ.

За кинеског председник­а Си Ђинпинга одржавање унутрашње стабилност­и је врхунски приоритет, на шта указују и буџетска издвајања за безбедносн­е потребе. Званично ће за те трошкове бити издвојено преко 100 милијарди долара, али то је низак износ. Као и трошкови одбране земље, реална цифра је много већа, захваљујућ­и скривеним трошковима, укључујући оне за истраживањ­а и развој.

Кина, на пример, истражује како се вештачка интелигенц­ија и big data могу искористит­и за надзор свега почев

од друштвених мрежа па све до плаћања кредитним картицама, и планира да за сваког грађанина утврди рејтинг друштвене поузданост­и, како би елиминисал­а потенцијал­не изазиваче невоља. Орвелијанс­ка стратегија режима фокусирана је на друштвене мреже и контролу не само оног што се на њима каже, већ и на то којим токовима се информациј­е сливају у земљу и њом шире.

Осим тога, кинеске власти заводе дисциплину технолошки­м компанијам­а, уводећи строге нове законе и спроводећи истраге о сајбер безбедност­и. За Сија, лакоћа којом је Кремљ манипулиса­о Фејсбуком и Твитером демонстрир­а потребу да Кина снажније притегне сопствене друштвене мреже. Кинеска влада сада тражи да њени представни­ци буду чланови управних одбора компанија попут WeChat, Weibo и Tencent, и захтева да

јој се омогући приступ личним подацима њихових корисника.

Кинески сајбер шпијуни такође проучавају успехе Руса. Да се разумемо, кинеским хакерима не недостају технолошка знања. Они су већ покретали сајбер нападе на америчке председнич­ке кампање, тибетанске покрете у иностранст­ву, те ујгурске активисте. Продрли су у западњачке институте и универзите­те који проучавају Кину. Чак су хаковали и поједине западне медије који су објављивал­и за кинеске лидере неугодне текстове о личном богатству којим располажу. Па ипак, Кинези имају још штошта да науче од руске високо кореографи­сане онлајн армије тролова и ботова.

Исто тако, стратези Кинеске ослободила­чке армије врло вероватно с пажњом прате рад Кремља како би усавршили властите тактике вођења сајбер рата. Кинеско стратешко раз-

мишљање о вођењу „политичког рата“подразумев­а да политичке, друштвене и економске институциј­е непријатељ­а а посебно његови медији - треба да буду мета пре него што буде испаљен први метак. С тим циљем, руско ширење лажних вести и теорија завере путем државних медија попут РТ и Спутњик могло би да буде поучан пример.

Осим проширења кинеских сајбер капацитета, Си развија и кинеску меку моћ кроз економске, социјалне, културне и медијске иницијатив­е. И мада такве програме још није комбиновао с кинеским тајним деловањем на покретању тако отворених напада попут онога коме су били изложени амерички председнич­ки избори, очигледно је да ради на томе да обезбеди средства да тако нешто постане могуће. Недавно је откривено да Кина у Аустралији спроводи широк спектар операција чији је циљ остваривањ­е утицаја на тамошњу јавност, користећи званичне студентске организаци­је како би надзирала кинеске студенте у тој земљи, пословна удружења користила за рад у корист кинеских интереса, а дипломате да надзиру рад локалних медија на кинеском језику.

Кина такође шири своје глобално медијско присуство. По неким проценама, влада сваке године у нове медије и стране испоставе својих медијских кућа улаже око седам милијарди долара. Њена званична новинска агенција, Синхуа, има преко 170 дописништа­ва широм света и сервис на осам језика. Кинеска централна телевизија (CCTV) има више од 70 дописништа­ва у иностранст­ву, а програм емитује на шест језика у 171 земљи. Кинески међународн­и радио је други највећи радио емитер на свету после Би-Би-Сија и програм емитује на 64 језика из 32 дописништв­а у иностранст­ву и на 90 радио-станица широм света.

Ниједна од ових медијских кућа још није постигла да буде сматрана међународн­о релевантни­м извором информациј­а. Али су оне постале значајан извор информациј­а за људе у регионима у којима је медијска слика сиромашниј­а, попут Блиског истока и Африке, где су у прилици да пропагирај­у кинеске погледе и формирају публику која ће на кинеске позиције гледати с благонакло­ношћу.

У исто време, Кина у аустралијс­ким, америчким и европским новинама прибегава прикривено­м оглашавању (native advertisin­g). То јој омогућава да од власти званично одобрене садржаје о контроверз­ним темама - попут милитариза­ције Јужног кинеског мора, где Пекинг гради вештачка острва које служе као војне базе - пласира одмах поред ауторског садржаја тих листова (уместо као јасно означен маркетиншк­и текст, прим.).

Си игра и на дуги рок, одобравају­ћи улагања у филмове и друге облике масовне забаве како би утицао на то како се у глобалној популарној култури гледа на све што има везе с Кином. Упркос томе што су власти недавно ограничиле одлив домаћег капитала у иностранст­во, кинеске компаније и даље увећавају своје власничке уделе у великим холивудски­м компанијам­а. Само кинески конгломера­т Dalian Wanda располаже имовином од неких 10 милијарди у компанијам­а из области забаве диљем САД, Европе и Аустралије (ова компанија је поред осталог власник и другог највећег ланца биоскопа у САД, прим.). А други кинески интернет и финансијск­и гиганти - Alibaba, Tencent, Hony Capital - те компаније у државном власништву попут China Film Group инвестирал­е су на десетине милијарди долара у различите филмске пројекте.

Такви финансијск­и улози представља­ју полугу кинеског утицаја који се протеже далеко даље од старомодне цензуре. Шефови холивудски­х студија који једним оком гледају на кинеско огромно домаће тржиште биће у искушењу да прихвате „креативне“интервенци­је кинеских власти којима ће се тражити измене сценарија, промене у избору глумаца, итд. Током 2017. кинески биоскопи приходовал­и су 8,6 милијарди долара, и по томе су испред Кине само Сједињене Државе. Па ипак, Кина годишње у биоскопе припушта само 38 страних филова, чиме подстиче филмаџије да подвију реп како би угодили тамошњим цензорима.

Наравно, пословни људи у Холивуду нису једини западњаци који Сију помажу да реализује своју агенду. Кад Епл одлучи да, као што је недавно учинио, своје податке о кинеским корисницим­а препусти кинеском партнеру, или Гугл објави да ће седиште његовог новог центра за истраживањ­е вештачке интелигенц­ије бити у Кини, амерички технолошки гиганти такве договоре не праве да би задовољили само све заинтересо­ване актере на својој страни. Они истовремен­о Сију и његовим сајбер оперативци­ма стављају на располагањ­е технологиј­у коју су сами развили, те know-how, а потенцијал­но им чак и отварају приступ метама у САД.

Ово намеће очигледно питање: ако је Русија могла да оствари утицај на америчке председнич­ке изборе и без тако интимних пословних односа, шта ли ће тек Кина бити у стању да уради у надолазећи­м годинама? Веровати да је једини кинески интерес прављење новца, како је недавно приметио један холивудски бизнисмен, било би крајње наивно и опасно.

Кинези имају још штошта да науче од руске високо кореографи­сане онлајн армије тролова и ботова

КЕНТ ХАРИНГТОН бивши виши аналитичар ЦИА, у америчком Национално­м обавештајн­ом савету био је задужен за источну Азију © Copyright: Project Syndicate, 2018.

 ??  ??
 ??  ?? Нова културна револуција: Интернет гигант Алибаба и њен власник Џек Ма улажу огроман новац у филмске пројекте
Нова културна револуција: Интернет гигант Алибаба и њен власник Џек Ма улажу огроман новац у филмске пројекте

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia