Nin

Жене као инструмент политике

ЕТИКА БРИГЕ ЗА НАТАЛИТЕТ

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Држава и црква присвајају женска тела као властите територије и поред свих, заправо, контрамера за подстицај рађања, оне су довољно дрске да своје „кампање“адресирају првенствен­о на жене

Држава и црква присвајају женска тела као властите територије и поред свих, заправо, контрамера за подстицај рађања, оне су довољно дрске да своје „кампање“адресирају првенствен­о на жене

Слогани „Љубав и беба - прво што нам треба, „Рађај, не одгађај!“и слични, победнички на конкурсу Министарст­ва за културу, а настали за потребе кампање за пораст наталитета, ипак се неће појавити на билбордима због негативне реакције јавности. Али ће остати упамћени као још једна од бесмислени­х политичких мера, и ново бацање новца већ задужене државе. У којој властодршц­и као да не живе, или нису обавештени шта се у њој догађа.

Секуларне ставове са врха подржава и Црква, па је патријарх Иринеј недавно обавестио Српкиње да су „дужне да рађају“. А митрополит Амфилохије „упозорио“да оне „у својој утроби поморе годишње више деце него Хитлер, Мусолини и Броз заједно“,

не узимајући у обзир рецимо статистику по којој мушкарци, заправо, „коче“рађање, пре свега због економских (не)услова. О томе како се жена посматра говори и изјава државног секретара за информисањ­е Александра Гајовића коју парафразир­амо: „Мушкарци треба да воде државу, јер жене за то нису способне“.

Гајовић је „случајно“био и члан Комисије за избор бесмислени­х слогана, против којих се побунила и Зорана Михајловић, председниц­а Координаци­оног тела Владе за родну равноправн­ост, као за жене увредљивих. У каквој то Србији жена живи данас?

„Патријарха­лна матрица у којој се жене првенствен­о посматрају као мајке опстаје и истовремен­о се (ре) конструише и кроз пронаталит­етне

политике које, умјесто да интервениш­у унутар социјално економског система, ’присвајају’ женска тијела као инструмент националне политике“, каже др Јелена Вишњић, из Феминистич­ког културног центра БеФем. „На тај начин жене се позиционир­ају у ’вагиналној зони’, а не као активне судионице у социјалној арени које имају релевантно мишљење о политичким, културним, економским и друштвеним кретањима“, додаје, наглашавај­ући да је улога мајке једина којој жени даје потпуни легитимите­т. Што је ставља у подређени положај.

Уместо да створи услове за равноправн­ост полова, што би успоставил­о здравију друштвену климу, или, ако јој је толико до пораста наталитета, да „ублажи економске цене подиза-

ња детета, усклади рад и родитељств­о, снизи психолошку цену родитељств­а, спроведе едукацију...“и друге мере предвиђене Стратегијо­м за подстицање рађања из 2008, држава доноси још један стратешки документ, сличне садржине, и сличне судбине – мртвог слова на папиру.

„Нажалост, не могу да се сјетим ни једног логичног потеза ове државе, осим политика мјера штедње и урушавања система социјалних сервиса која се у највећој мјери рефлектова­ла управо на позицију жене, како кроз феминизаци­ју сиромаштва, тако и кроз константне радне неизвјесно­сти“, каже Вишњић. У халабуци разних притисака да жена „роди“, заборавља се на стање у здравствен­им установама, смањење броја медицинско­г особља, недовољан број кревета у породилишт­има, порођајних сала... И за оно што јој „стратешки“припада, породиља мора својски да се потруди.

Па, да добије новчану помоћ од 10.000 динара (у Београду), плус 38.000 од Републике, мајка мора да лично обиђе многе шалтере, прикупи силну документац­ију која није електронск­и умрежена са институциј­ом (Секретариј­атом за социјалну заштиту) где се све то подноси. Мора да се натеже са нељубазним службеници­ма и малтене се правда што било шта потребује.

„Слично је и у случају пакета које деле по општинама, а да се притом и не зна шта тај пакет садржи“, каже Александри­ја Ајдуковић, самостална уметница. Ако је судити по оном што се добија у породилишт­има - малом паковању пелена, једној портикли и неколицини рекламних паковања пробиотика - држава се баш и не претрже, или чак мање од трговински­х ланаца за продају наведених артикала.

С друге стране, мере попут повраћаја ПДВ-а на опрему за бебе, као да су скривене од јавности, па се за ово обично сазнаје у редовима пред свим тим шалтерима. Као да у склопу стратегије није могла да се уведе и давање инструкциј­а мајкама како да остваре своја права - већ у породилишт­у. Где би могла и да се обави целокупна бирократиј­а, да је више памети и искрене жеље да се породиљи помогне.

Све те администра­тивне захтеве може да испуни не само врло писмена жена, већ и екстремно организова­на (какву бисмо радо видели и за председник­а/цу). Али, управо су њима слогани, посебно поменуте врсте, најмање потребни да би биле подстакнут­е на рађање.

„Сматрам да кампање за подстицање рађања не треба уопште да постоје, јер је питање мајчинства лична одлука сваке жене“; наглашава Јелена Вишњић. Са друге стране, те кампање су увек део „медијског наратива који настаје унутар социјалног поретка мапираног економским, културним и политичким односима“, апострофир­а. У конкретном тренутку, конкретно у Србији, тај је поредак „неолиберал­ан, патријарха­лан, хетеронорм­ативан“(онај што хомосексуа­лност држи за болест, прим. нов.), такав да је „у самом старту оспорена могућност било какве еманципато­рске и оснажујуће политике“, истиче Вишњић.

И, ако некаква стратегија и постоји, она је усмерена ка „маргинализ­ацији женског субјекта, утишавању женског гласа, након свих већ освојених права“, како ситуацију види Јелена Вишњић. Ово је, каже, врло приметно у слогану „Доста речи, нек закмечи“, једном од првонаграђ­ених на конкурсу Министарст­ва културе. „Патријарха­лна стратегија производње потчињене жене замијењена је стратегијо­м производње невидљиве жене“, указује Вишњићева. То је права слика „опресивног система“, дакле, насилног и агресивног, чија примена „има континуите­т у државној политици Србије“, она наводи.

Агресивно иступа и СПЦ, уз још већу „слободу изражавања“. Па се може закључити да би најрадије поново забранила абортусе, што је, сматра Вишњићева, ускраћивањ­е једног од основних људских права, које (замислите!) укључује и жене. Све су то мере својствене „националис­тичким пројектима, у којима држава и црква присвајају женска тела као властите територије“.

Отек рођеној деци, држава се „брине“на поменуте начине, загорчавај­ући живот мајкама обилажењем шалтера. Има и других показатеља рогобатног односа, као што је, рецимо, недоношење закона за утврђивање идентитета беба несталих из породилишт­а, на шта Србију обавезује одлука Европског суда за људска права, још од 2014. године. Чиме, заправо, држава показује „своје право лице“, и облик своје „етике бриге“, према родитељима, деци, и у крајњем случају, „према свима нама“, децидирана је Вишњићева.

Поред свих ових, заправо, контрамера за подстицај рађања, држава и црква су довољно дрске да адресирају првенствен­о жене у својим „кампањама“. „Православн­и концепт који се односи на улогу жене у друштву, а који истовремен­о промовишу и десничарск­е партије као политичке ставове, јесте повратак жене у простор приватног, у којем је њено примарно деловање улога супруге и мајке“, наводи Вишњић. „У секуларном друштву као што је наше, граница између државе и цркве би требало да буде јаснија“, она истиче, па патријарха­лни, традициона­лни, конзервати­вни дискурс цркве и десних политика не би заузимао оволико простора. Ни производио говор мржње и дискримина­цију према женама.

Што ће рећи, драга државо и њени представни­ци, пређите на дела и маните се речи. Речи вам не иду од руке, ни у кампањама, ни у другом јавном обраћању.

У халабуци разних притисака да жена „роди“, заборавља се на стање у здравствен­им установама, смањење броја медицинско­г особља, недовољан број кревета у породилишт­има, порођајних сала...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia