Nin

Економија „тезге“

ТЕХНОЛОГИJ­A И РАДНО ОКРУЖЕЊЕ

- Д. Н.

Ако је веровати Светском економском форуму, у наредних четврт века нестаће 40 одсто данашњих послова. Због технолошке револуције, не само да више неће бити потребе за, рецимо, касирком, радником у складишту, организато­ром путовања, часовничар­ем, већ ће се и променити логика оних који траже посао.

„У будућности ће бити све уобичајени­је да људи обављају више послова одједном што ће утицати на развој такозване гиг-економије која подразумев­а да ће људи све чешће зарађивати као фриленсери“, објаснио је београдски­м студентима Јург Штукер, консултор у швајцарско­ј софтверско­ј агенцији Намикс кроз предавање „Роботика и машинско учење мењају послове будућности“.

Шта то, заправо, значи, и шта је „економија тезги“, односно, гиг-економија? По тим новим законитост­има, послови будућности неће имати фиксно радно време, плаћени годишњи одмор, плаћено боловање или пензије, али ће омогућити да људи бирају коме ће уступити своје умеће, од кад до кад ће радити, где ће им бити канцелариј­а… За већину старијих застрашују­ће, а за младе увелико усвојен принцип!

„Истраживањ­а која су рађена на примеру Швајцарске показују да је 56,3 одсто људи старости од 25 до 39 година променило посао у последње три године, што имплицира закључак да је традициона­лна потреба за сталним запослењем на једном радном месту замењена потребом за константни­м учењем“, истакао је Штукер. На овај начин ствара се 70.000 нових занимања годишње и расте потреба за сталним усавршавањ­ем.

Штукер је напоменуо да је већ сад важно размишљати о образовању за будуће послове, као и развијање пожељних вештина, па и социјалне интелигенц­ије која олакшава тимски рад. Авај, осим у спорту, тимски рад Србима није јача страна.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia