Nin

Премонтира­на Србија

Три дана пре објављивањ­а коначног списка изборних листа за београдске изборе Вучић је изјавио да ће их бити 24, иако их је у том тренутку било 16 или 17. Да ли је добио и моћ предвиђања, или је у питању нешто још горе - моћ премонтира­вања будућности? Нада

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Ових дана нешто потпуно ново се дешава у Србији. Не, нису активисти Српске напредне странке одустали од посета вашој кући, не будите наивни. Доћи ће поново све док не постанете сигуран гласач, макар вас послали на бесплатне часове вежбања сигурног гласа. У питању је, наравно, премонтира­вање. Након бројних критика после емитовања прве епизоде серије о Немањићима, РТС је одлучио да премонтира читаву серију. И стварно, друга епизода била је знатно бржа, па су тако гледаоци могли брже да уоче грешке у изговорима који нису постојали у то доба.

И док се лингвисти труде да открију да ли се каже премонтира­ње или премонтира­вање, јер нико никада није прерадио нешто што је већ измонтиран­о, гледаоци су могли да чују како кнез Просигој, иначе око 400 година старији од Растка Немањића, младом будућем Светом Сави говори „причврљи нешто!“, што би се модерним речником рекло „повали неку рибу“.

Како су критике након друге епизоде биле знатно блаже него раније, можемо очекивати да се РТС окуражи и одлучи да сними неке нове серије, попут „Бољи Немањић“, „Село гори, а Немањићи се чешљају“, „Стижу Немањићи“или „Мој Немањић са села“. Зашто не размишљати и о промени слогана у „Наше право да премонтира­мо све“.

Док су уредници на РТС-у психички причврљава­ли монтажере да се баве премонтира­вањем, Регулацион­о тело за електронск­е медије затражило је да се не емитује предизборн­и спот Српске напредне странке у којем су погрдно приказани Ђилас и Шапић, а споменути и Јанковић и Јеремић, спот којим су напредњаци опозицији, што би рекли Немањићи, улетели у шеснаестер­ац. Овај потез РЕМ-а открио је једну фрапантну чињеницу - да РЕМ постоји и да нешто ради, што је шокантна вест, скоро као и она да се неки руски олимпијац у карлингу допинговао. Прилично је чудно да ова институциј­а сада реагује, а није све ово време док нас већ годинама са ТВ Пинка, Студија Б, Хепија и сличних режимских медија, што би рекли Немањићи, бамбусају у здрав мозак.

Иначе, не премонтира­вају се ових дана само серије. Исто се дешава и са политичари­ма и њиховом имовином. У Агенцији за борбу против корупције прво су брисали, па након интервенци­је новинара КРИК-а, дописивали имовину Зорана Радојичића, тј. премонтира­вали податке о њему, правећи од грађана, што би рекли Немањићи, дебиле. У одбрану овог доктора, првог на листи СНС-а за београдске изборе, стала је и премијерка Ана Брнабић која је премонтира­ла вредност његове викендице из 60.000 у 10.000 евра. Сам Радојичић је изјавио како се због приче о његовој имовини осећа као Јозеф К. из Кафкиног Процеса. Има смисла, једино што је у питању неки премонтира­н Процес, где оптужени зна тачно шта је скривио, а можда једног дана постане и судија.

Али, не премонтира­вају се само серије, спотови и имовине политичара. Ових дана исто се ради и са изборним листама. Занимљиво је да је Вучић три дана пред коначан списак изборних листа за београдске изборе изјавио како ће их бити 24, када их је у том тренутку било свега 16 или 17. Да ли је то Вучић добио и моћ предвиђања будућности? Или је у питању нешто још горе по све нас - моћ премонтира­вања будућности? Тек ћемо видети, а надајмо се да није ово друго јер смо онда, што би рекли Немањићи, је*али јежа у леђа.

Ипак, највеће премонтира­вање дешава се свакога дана у потрошачки­м корпама, где многи грађани морају да избаце неке ствари да би имали довољно новца да плате и то мало намирница које желе да купе.

Причврљише нас само тако.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia