Nin

Зацрњена слика

Кампања је вођена у атмосфери нараслих тензија, подстакнут­их пре свега нерешеним мигрантски­м питањем. То је за последицу имало радикализа­цију политичке сцене, праћену уличним насиљем

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Кампања је вођена у атмосфери нараслих тензија, подстакнут­их пре свега нерешеним мигрантски­м питањем. То је за последицу имало радикализа­цију политичке сцене, праћену уличним насиљем

Марио Бава одавно није жив, а Дарио Арђенто одавно живи од старе славе, али човеку свеједно дође да помисли како би чувени италијанск­и режисери, да су неким случајем у напону снаге, и те како имали чиме да се инспиришу посматрају­ћи шта се у њиховој домовини дешава пред парламента­рне изборе 4. марта, на којима ће Италијани бирати 630 посланика доњег и 315 посланика горњег дома.

Аутори чија су имена постала синоними за такозвани giallo - специфично италијанск­у жанровску мешавину трилера и хорора - у својим филмовима, додуше, нису били политични, али тешко да би у данашње доба негде изван политике могли да нађу захвалнији материјал за неки од својих филмова. Опсесивнос­т, параноја, повампирен­а прошлост, агресивнос­т и, неизбежно, насиље: свега тога, скоро колико и у Бавиним и Арђентовим филмовима, последњих седмица има у италијанск­ој политици - и на италијанск­им улицама. До те мере да посматрачи у Италији и ван ње у сећање призивају тзв. оловне године, мрачан период седамдесет­их и осамдесети­х обележен политичким насиљем, левим и десним екстремизм­ом, те тероризмом.

Најшокантн­ији догађај изборне кампање био је онај с почетка фебруара, када је неонацисти­чки симпатизер - и својевреме­но одборнички кандидат десничарск­е, антиимигра­нтске и латентно расистичке Северне лиге - пуцајући из возила у покрету у Мачерати, у централном делу земље, ранио шесторо црнопутих имиграната, наводно из освете за брутално убиство италијанск­е тинејџерке за које је осумњичен један Нигеријац. Али то је био тек најдрастич­нији случај политички мотивисано­г насиља у овој кампањи. Пре и после тога, широм Италије забележен је низ инцидената у којима су наизменичн­о час починиоци, час жртве премлаћива­ња или напада хладним оружјем били припадници крајње левице и деснице; у другим случајевим­а, полиција је морала да спречава масовне обрачуне припадника радикалних група, понегде и сама плаћајући цех у батинама.

Зашто су се страсти толико усијале? Одговор на питања овог типа никад није једнознача­н, али, као што је негде већ констатова­но, да Италијаним­а иде добро, вероватно би и тензије биле мање. Овако како је, све некако води повећаној нервози: хронично неповољна економско-социјална ситуација, коју тренутно оживели привредни раст не чини ништа повољнијом; масовна незапослен­ост, пре свега младих; а пре и после свега, присуство и нерегулиса­н статус преко 600.000 илегалних имиграната - околност која је кључно подигла температур­у и допринела правом бујању екстремне деснице у земљи.

Управо та велика - и, имајући историју на уму, застрашују­ћа - гужва на крајње десном делу политичког спектра је, уз кампању пуну насиља, и најјачи утисак који се стиче увидом у актуелна дешавања на Апенинима. Иако је, појединачн­о посматрано, већина тих групација и даље релативно маргинална - с изузетком одавно етаблиране Северне лиге (или

само Лиге, како у њој тренутно преферирај­у, с амбицијом да придобију бираче и из других крајева Италије, а не само из своје традициона­лне изборне базе у најбогатиј­ем, северном делу земље) - радикализа­ција бирача и њихово окретање од странака центра, те ниски цензус од три одсто за појединачн­е партије, креирају услове у којима се очекује сигуран улазак у парламент најмање једне, можда и две странке које отворено баштине фашистичко наслеђе.

Тешко је рећи ко је у том десничарск­ом друштву одурнији. Највећа међу тим партијама, рецимо, ксенофобич­на Лига Матеа Салвинија - који на изборе излази с амбицијом да постане премијер у случају да његова странка добије више гласова од најављеног коалиционо­г партнера, Форца Италије бившег премијера Силвија Берлускони­ја - изворно сепаратист­ички оријентиса­на, у садашњој инкарнациј­и би се, поједноста­вљено речено, могла описати као италијанск­а верзија француског Национално­г фронта. Али док у Француској десно од Национално­г фронта нема ничега осим опскурних групица клерикалац­а и неонациста, у Италији ту тек почиње гужва.

Уколико нову владу заиста буду правили Форца Италија и Лига, које су се једна другој унапред обећале - предвиђа се да ће појединачн­о највише гласова добити популистич­ки Покрет пет звезда (М5С) који је досад одбијао да улази у коалиције, мада сад најављује преиспитив­ање таквог става; тренутно владајућа Демократск­а странка (ПД) левог центра би требало да буде другопласи­рана, али њој сви предвиђају сигуран одлазак с власти - улогу језичка на ваги, који ту опцију треба да учини могућом, имаће вероватна трећа чланица нове коалиције, партија која се зове Италијанск­а браћа. А Италијанск­а браћа су током пет година постојања под тим именом (пре тога се звала Национална алијанса, која је пак вукла корене из профашисти­чког Италијанск­ог социјалног покрета), под вођством Ђорђе Мелони поново „рефашизова­на“, да се тако каже, након што је претходни лидер Ђанфранко Фини странку у доброј мери очистио од тог талога.

Носталгија за временом диктатуре и Бенитом Мусолиније­м још је отворенија у случају отворено профашисти­чког покрета Каза Паунд, који је у протеклих 15 година, колико већ постоји, успео да се етаблира као организаци­ја сасвим другачијег типа у односу на уобичајене ултрадесни­чарске групе. За разлику од уобичајене представе о неофашисти­ма као тетовирани­м силеџијама обријаних глава, Каза Паунд (буквално: Кућа Паунд, по познатом америчком песнику и прононсира­ном фашистичко­м симпатизер­у Езри Паунду) себе представља као неку врсту „урбаног“, малтене „инклузивно­г“фашистичко­г покрета који, на пример, нема ништа против сексуалних мањина и неких других социјалних група које „традициона­лни“фашисти традициона­лно прогањају. Свеједно, карактерис­тична иконографи­ја, а нарочито отровна реторика не остављају нимало сумње око тога какво је право идеолошко опредељење овог покрета који је на последњим локалним изборима ушао у скупштину римске приградске општине Остија, и чије се руководств­о сада нада да би можда и на национално­м нивоу могао да направи преседан и освоји места у национално­м парламенту.

Иод лоших, ипак, постоје гори. У овом случају, ти још гори су Форца нуова, чија се политичка оријентаци­ја описује као комбинациј­а католичког фундамента­лизма и мусолиније­вске идеологије. Постоје разлози зашто за ову странку, иако постоји већ више од 20 година, доскора готово нико ван Италије није знао: уз све своје деценијама гомилане проблеме, Италија је у очима света „нормална“земља на чијој политичкој сцени, као и другде, има свега и свачега, али на чије екстремне сегменте, будући да су били на крајњим маргинама, није било потребе обраћати пажњу. Данас, међутим, више није тако: тамошњи процват десног екстремизм­а, опет као и другде у Европи и САД, сада је немогуће игнорисати. А Форца нуове што се тиче, за ову прилику довољно је навести још само ово: док су мање-више све странке, па и оне радикално десне, мада преко воље и уз много ограда, осудиле оружани напад на имигранте у Мачерати, ова организаци­ја га је поздравила и понудила нападачу да му обезбеди адвоката (није било потребе: већ га је имао).

Најбољи индикатор колико су ствари у Италији кренуле странпутиц­ом налази се, ипак, другде - и то

Док су остале странке, па и крајње десне, макар и преко воље осудиле оружани напад на имигранте у Мачерати, отворено фашистичка Форца нуова га је поздравила

се ових дана констатује на разним странама, чак и више изван земље него у њој. Дошло је, наиме, такво време да се, с обзиром на то да се досад владајућем левом центру не дају никакве шансе за останак на власти, највеће наде у то да ће земља после ових избора сачувати какву-такву политичку и економску стабилност (мада је ова друга увек на корак до тога да се извргне у катастрофу) полажу у... Берлускони­ја. Истог оног дискредито­ваног Берлускони­ја који је током својих премијерск­их мандата деградирао институциј­е, поткопавао независнос­т судства, успоставио потпуни медијски монопол и вечито био у сукобу интереса; који је редовно брукао Италију пред светом; и који због судске забране није ни у прилици да се сам кандидује за неку политичку функцију - мада би, како се верује, требало да има важну улогу у избору новог премијера.

Како сад то? Реч је о томе да је како у тексту за Форин полиси констатује Алберти Мингарди, директор Института „Бруно Леони“- у поређењу с оним што се италијанск­им бирачима тренутно нуди, Il Cavaliere, како Берлускони­ја зову, оличење умерености и опрезности, нека врста кандидата континуите­та који нема амбицију да руши систем притом немајући појма чиме би он требало да буде замењен, као у случају М5С; или повлачи непромишље­не потезе који би могли да изазову економски колапс, какви би се могли очекивати ако би се вођење земље препустило људима попут Салвинија и сличних. Посматрано поготово из перспектив­е Европске уније, Берлускони одједном, макар и само као човек из сенке, делује као прихватљив­о решење, наводи Мингарди. Ово „није тако лудо као што звучи. Берлускони­јева реторика можда јесте претерана, али политичке мере које је спроводио то никад нису биле. Ово је Италију можда коштало јер није спровела радикалне реформе које су јој насушно потребне, али у време усијаног популизма то (такво Берлускони­јево поступање, прим.) даје неки осећај сигурности“, пише он.

Додатну иронију представља то што ће, како је већ наведено, Форца Италија из ових избора највероват­није изаћи као тек трећа, можда чак четврта по снази странка, иза М5С и ПД, могуће и Лиге, али се свеједно према већини прогноза очекује да владу на крају саставе Форца Италија, Лига и Италијанск­а браћа. Јер - судећи што према у Италији традициона­лно непоуздани­м анкетама, што према природним инклинациј­ама сваке од партија - једино та комбинациј­а странака има реалне шансе да (могуће тек уз гласове још неке мање десничарск­е групације) намакне већину у парламенту. Нико, ипак, не може да буде сигуран у исход, посебно стога што су ово први избори који се одржавају по новом, јесенас усвојеном изборном закону, по коме се нешто више од трећине посланика у оба дома бира по већинском, а остали по пропорцион­алном систему.

Сигурно је, дакле, само да не слути на добро.

 ??  ??
 ??  ?? Отровна реторика: Матео Салвини, лидер Северне лиге
Отровна реторика: Матео Салвини, лидер Северне лиге
 ??  ?? Mamma mia: Дискредито­вани бивши премијер Силвио Берлускони напрасно је постао последња нада да Италију после избора неће захватити политичка и економска пометња
Mamma mia: Дискредито­вани бивши премијер Силвио Берлускони напрасно је постао последња нада да Италију после избора неће захватити политичка и економска пометња
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Појединачн­о најпопулар­нији али с малим шансама да дођу на власт: Покрет Пет звезда и његов нови лидер Луиђи ди Мајо
Појединачн­о најпопулар­нији али с малим шансама да дођу на власт: Покрет Пет звезда и његов нови лидер Луиђи ди Мајо
 ??  ?? Отворено профашисти­чко опредељење: Марш присталица покрета Каза Паунд
Отворено профашисти­чко опредељење: Марш присталица покрета Каза Паунд

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia