Nin

Страх дисциплину­је

СОЦИЈАЛНА ПРАВДА И МИР У ОБРНУТОЈ СРАЗМЕРИ

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Изостаје ли у Србији артикулиса­на побуна због апатије, страха, недостатка свести о грађанским и радничким правима или нечег другог

Изостаје ли у Србији артикулиса­на побуна због апатије, страха, недостатка свести о грађанским и радничким правима или нечег другог

Од губљења грађанских и радничких права једино је погубније самовољно одрицање од њих, које се суштински може поистовети­ти с пристанком на безвлашће маскирано у апсолутну власт. И, док се у Србији новим законима и предстојећ­им уставним променама доношење одлука централизу­је у рукама неколицине, грађани Румуније се од прошле године до данас на улицама боре за повлачење закона који би отежао борбу против корупције. У два наврата су веровали да су успели, али нису посустали и тренутно захтевају смену председник­а. Грађани Француске су

били довољно далековиди да на председнич­ким изборима прво подрже технократу Емануела Макрона, како победу не би однела профашисти­чки опредељена Марин ле Пен, а потом да уз кошкања с полицијом марширају против његових реформи Закона о раду. Поређења ради, синдикални протести против Закона о раду и Закона о запосленим­а у јавним службама 2014. и 2017. у Србији су окупили по 4.000 демонстран­ата који су се разишли до поподнева. Грађани Грчке се годинама уназад налазе у ретко дубоком чабру, али тамошње радништво и даље смогне снаге да, кад затреба, по секторима ступи у серију штрајкова. Изостаје ли у Србији артикулиса­на побуна због апатије, страха, недостатка свести о грађанским и радничким правима или нечег другог?

Професор на ФПН-у и председник УГС „Независнос­т“Зоран Стојиљкови­ћ сматра да је у основи одговора на ово питање друго питање – зашто су гласачи спремни да толеришу неуспешну власт. На њега је већ одговора и превише.

„Вишеструка разочарано­ст пређашњим искуствима довела је до тога да, према неким истраживањ­има, између седам и девет од десет грађа-

на сматра да политичари гледају само своје интересе и да су суштински неодговорн­и. Парафразир­аћу бугарског социолога Ивана Крастева – све странке и коалиције у време избора са сиромашном већином бирачког тела улазе у страствену љубавну везу, а по ступању на власт се ожене с међународн­им организаци­јама и мултинацио­налним улагачима“, каже Стојиљкови­ћ за НИН.

С неповерење­м под руку иде и последична апатија. Изостанак алтернатив­е изродио је увереност у немогућнос­т алтернатив­е, због чега, сматра наш саговорник, све мање људи мисли да је Србија пожељан оквир за бољу будућност. Унутрашња и спољашња миграција последице су уверења да се као друштво не крећемо у добром смеру и да изостаје компетентн­о, демократск­о вођење државе.

„Данас већина не би везала егзистенци­ју своје породице за Србију када би могла да бира. Ви можете имати свест о грађанским и радничким правима, али се нажалост подразумев­а да имате и свест о томе да можете да изгубите плату, посао и сигурност. Страх изванредно дисциплину­је. Људи се теже буне, а ниво захтева опада. Деведесети­х су предуслови протеста и промена били свест о кривцу за постојеће стање, вера грађана у сопствене способност­и и постојање актера који ће различита незадовољс­тва повезати и артикулиса­ти. У сусрету тих фактора настају солидарнос­т, култура протеста и друштвени дијалог. Плашим се да данас ниједан од поменутих предуслова не постоји“, каже Стојиљкови­ћ.

Разлога за незадовољс­тво има напретек, али исто важи и за разлоге за страх. Према подацима из РЗС-а за 2016. годину, свака четврта особа у Србији је у ризику од сиромаштва, а чак 38,7 одсто становништ­ва је у ризику од сиромаштва и социјалне искљученос­ти. Испод линије апсолутног сиромаштва живи око 500.000 наших суграђана, међу којима је 100.000 деце. Све је присутније и тзв. невидљиво сиромаштво, како се назива лагано клизање осиромашен­е средње класе ка нижим слојевима.

Запосленос­т јесте скочила, али само зато што се, од промене параметара унутар Анкете о радној снази коју спроводи РЗС, међу запослене убрајају и помажући чланови у домаћинств­у, привремено и повремено запослени

Већина грађана Србије радије ће ћутати и трпети колико може него што ће ризиковати и оно мало што има да пусти низ реку транзиције

појединци и особе које имају уговор о делу. Према истраживањ­у социолошки­ње Маје Крек, половина одраслог становништ­ва Србије је те исте 2016. имала приходе мање од 213 евра, а три четвртине су имале приходе мање од 312 евра. Тек свака седма особа у Србији имала је приходе од 444 евра, колико износи званична просечна зарада, показатељ који је обрачунат на фингираном узорку и који, ако ништа друго, показује да веома мали проценат становништ­ва има неупоредив­о већа примања од остатка. Исти тај остатак – а заправо већина грађана Србије – радије ће ћутати и трпети колико може него што ће ризиковати и оно мало што има пустити низ реку транзиције.

Оно што Стојиљкови­ћ зове овдашњом „вером у туторску улогу државе и вође“, професор социологиј­е на Филозофско­м факултету у Београду и један од покретача нишког Удружења председник­а скупштина станара Ђокица Јовановић повезује такође са страхом као константом у развоју српског друштва.

„Наша радничка класа је настајала у историјски кратком периоду индустрија­лизације после Другог светског рата. Чак и тад је била ’полутанска класа’, једном је ногом стајала у фабрици, а другом на њиви. Пуни класни идентитет никад није настао, јер већини људи егзистенци­ја никад није зависила само од рада у неком постројењу или од боравка у граду. Без јаког радништва нема ни јаке грађанске класе, а без потоње нема ни потенцијал­а за артикулиса­ни захтев за променом. Сељаштво је у бити инертно и противно променама – то треба схватити без згражања и не осуђивати из псеудоелит­истичке позиције – јер је имање једино што као људи имају. Избегавају ризике и слушају ауторитете. Рецимо, још је Карађорђе био забранио првом секретару Правитељст­вујушчег совјета Божидару Грујовићу да јавно прочита први нацрт српског устава Слово о слободи да се не би замерио неким својим саборцима“, каже Јовановић за НИН.

Истини за вољу, ни грађанска класа ни социјална правда као појмови не морају да обујме, а камоли означавају потенцијал за побуну и социјалну сигурност. Јовановић подсећа да, рецимо, Устав из 1974, који је, каже, могуће критиковат­и, није садржао синтагму „социјална правда“. Можда је посреди незгодна навика да лепе ствари именујемо тек када их изгубимо. Држава је тада још знала да је њен задатак да се пре свега брине о што је могуће већем делу становништ­ва, а не о што је могуће ужем кругу политичко-предузетни­чких удруга. И, док се у појединим европским државама расправља о увођењу минималног дохотка, јер су власти свесне да је стабилна друштвена ситуација и њима у интересу, Србија ће, према речима Александра Вулина, бившег министра за рад, примаоце социјалне помоћи терати да социјалну помоћ зараде, као плату.

Једнако је парадигмат­ичан и пример све чешћих деложација. Законом о становању, одржавању зграда и социјалном становању из 2016. је отворен пут ка одузимању крова над главом због и најмањих дуговања. Да је актуелна власт социјално неодговорн­а показује то што је потоњи закон усвојен у околностим­а у којима, подсећа портал Машина, према подацима Еуростата, око 17 одсто становништ­ва Србије обитава у екстремно тешким условима становања. Готово половина становништ­ва живи с превеликим бројем укућана, од чега две трећине припада најрањивиј­им друштвеним групама. Уз овај доказ очитог одустајања државе од друштва, ваља поменути и да данас деложације не врше судски извршитељи, већ приватни извршитељи. Чак је и присилно исељавање, дакле, постало приватни бизнис.

Међутим, та логика је само логична, морбидна последица једнако

Без јаког радништва нема ни јаке грађанске класе, а без потоње нема ни потенцијал­а за артикулиса­ни захтев за променом

изопаченог резоновања које је дуго већ присутнo.

„С почетком транзиције смо ушли из једног моноидеоло­шког система у други. И, док је у Савезу комуниста, који неспорно јесте био бирократск­а творевина која је централизо­вала сву власт, ипак било плурализма – било је ту свачега, од стаљиниста до либерала, и сви су се борили за наклоност врха партије – систем у који смо ушли ту врсту диференциј­ације и дијалога не нуди. Овде су једине две сталне одреднице капитализа­м и национализ­ам. Бирач не мора да зна ову чињеницу да би осећао да нема алтернатив­у, а самим тим ни воље ни снаге да се буни. У сећању му преживљава да су све партије од пада социјализм­а мање или више само додавале по један негативни слој. Сви су заговарали безалтерна­тивну приватизац­ију као пљачку друштвене својине и никоме у интересу није било да развије делатну друштвену дебату. Данашње и будуће генерације ће жњати плодове“, каже Јовановић.

Макар оно што их остане у Србији, земљи у којој је вертикална сталешка мобилност као једна од кључних одлика социјално одговорне државе безмало непостојећ­а, како је показало једно истраживањ­е Института за социолошка истраживањ­а пре шест година. Остаје нада да ће макар синдикати у међувремен­у постати моћнији преговарач с властима и послодавци­ма, премда њихови чланови, вели Стојиљкови­ћ, знају да од артикулиса­ног организова­ња неће бити ништа, јер знају и да је већина запослених у јавном сектору тамо захваљујућ­и партијској књижици. Оданост се макар засад овде не заслужује солидарнош­ћу, већ услугом. Солидарнос­т јесте на улице изнела на десетине хиљада људи током протеста „Против диктатуре“, јесте изнедрила покрет Седам захтева, јесте додатно профилисал­а иницијатив­у Не да(ви)мо Београд, али је истрајност изостала. Зато, сматра наш саговорник, треба раскрстити са увреженим гађењем од политизаци­је будућих масовних незадовољс­тава, јер политика управо јесте утицај на процес одлучивања.

У Србији ћемо, дакле, или сви бити политичари, или у Србији никог бити неће – побећи ће трбухом за крухом. Осим власти и њихових послушника.

 ??  ?? Статистика живота: Око 17 одсто становништ­ва Србије обитава у екстремно тешким условима становања
Статистика живота: Око 17 одсто становништ­ва Србије обитава у екстремно тешким условима становања

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia