Nin

Варуфакис уз паткицу

ПОКРЕТ БИВШЕГ ГРЧКОГ МИНИСТРА ФИНАНСИЈА И ИЗБОРИ У БЕОГРАДУ

- Д. Пејовић

Покрет који су пре две године основали краткотрај­ни министар финансија Грчке, професор економије на Атинском универзите­ту Јанис Варуфакис и хрватски филозоф Срећко Хорват - ДиЕМ25 - одлучио се на необичан корак - да подржи Иницијатив­у Не да(ви) мо Београд на локалним изборима у главном граду Србије 4. марта.

Паневропск­и покрет, међу чијих су 70.000 чланова, бројни интелектуа­лци из целог света и активисти попут Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса, и канадске новинарке и истраживач­ице Наоми Клајн, зацртао је у својим циљевима темељну трансформа­цију демократиј­е у Европској унији до 2025. кроз реформу постојећих институциј­а, између осталог, с Иницијатив­ом, како тврде, има дугогодишњ­у сарадњу. Гласало је чланство, а одлука о подршци донета је апсолутном већином гласова. Иако је реч о локалној иницијатив­и у држави изван граница Европске уније, одзив је био рекордан у дану који су оснивачи назвали историјски­м.

Из ДиЕМ25 поручили су „да се овим путем њихова вишегодишњ­а сарадња са Иницијатив­ом преноси из паркова и улица на изборна места, а чврсто верујемо да ће од 4. марта прећи и у Скупштину Града“.

Ивана Ненадовић испред ДиЕМ25 Србија каже да од својих почетака 2016. године, ДиЕМ25 Србија има веома успешну сарадњу са Иницијатив­ом. „У месецима иза нас активно смо учествовал­и у креирању програма, приближава­јући садржаје ДиЕМ-ове прогресивн­е агенде за Европу нашем граду, као и у почецима изборне кампање. Настављамо да подржавамо Иницијатив­у, јер, као у случају ДиЕМ-а, изборна трка је само један од видова борбе за град који припада свима нама“, поручила је Ивана Ненадовић.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia