Nin

Прилика која се не сме пропустити

-

Десет година је дуг период током кога се много тога промени. Ипак, за десет година већина ће и даље бити овде и помислиће како је то време брзо прошло. Као што је и мени пролетело откако сам се 2007. вратио из Америке и почео да радим у развојном центру Мајкрософт­а у Београду.

За десет година већина садашњих основаца радиће послове који данас не постоје, а многа занимања ће потпуно нестати. Живећемо у свету који је трансформи­сала четврта индустријс­ка револуција, у коме главну улогу играју аутоматиза­ција, софтвер и вештачка интелигенц­ија.

Већ данас није довољно знати само читати и писати да би се неко сматрао писменим. Зато морамо на сваки начин подржати учење алгоритамс­ког начина размишљања и програмира­ња, јер је то основна писменост 21. века. Огроман корак у том правцу већ је направљен - Информатик­а и рачунарств­о постали су обавезан предмет за „петаке“, а Фондација Петља је уз подршку Иницијатив­е Дигитална Србија припремила потпуно бесплатне материјале за учење програмира­ња. Неколико десетина хиљада основаца је тако већ начинила своје прве програмерс­ке кораке, а пројекат су финансијск­и подржале компаније из ИТ сектора.

Нећемо сви да будемо књижевници, али сви би требало да знају да пишу. Не очекујем да сва деца постану програмери, али основе програмира­ња су битне за све, без обзира на то којим ће се послом бавити за пет или десет година. Ниједан производ у будућности неће моћи да се развија без разумевања могућности и ограничења дигиталних технологиј­а. Постоје две верзије будућности за Србију: или потпуна дигитализа­ција и трансформа­ција друштва или још једна пропуштена прилика и тотална маргинализ­ација. Од тога шта урадимо данас као друштво, зависи како ћемо као друштво живети за десет година. Драган Томић Директор Развојног центра компаније Мајкрософт у Србији и члан УО Иницијатив­е Дигитална Србија

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia