Nin

Сиротињо, и политичари­ма си тешка!

УЗРОЦИ ВЕЛИКЕ НЕЈЕДНАКОС­ТИ У СРБИЈИ

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

То што Србија спада у европске рекордере по неједнакос­ти, јер они на врху лествице имају готово 10 пута већи доходак од оних са дна, последица је транзиције, погрешне економске и пореске политике и малих социјалних издвајања

Хиљаде људи сјатило се у Давос. Њихово заједничко богатство мери се стотинама милијарди долара. У историји света није забележена таква концентрац­ија богатства по квадратном километру... Непрекидно ће бринути због сиромаштва и неједнакос­ти, али из неког разлога ни овога пута неће успети да пронађу довољно новца, времена или лобиста за усвајање политика за које се залажу, у званичном делу програма: повећање пореза за један одсто најбогатиј­их и велика наследства, обезбеђива­ње пристојних надница, смањење разлика у дохотку између директора и радника, веће улагање у државно школство... Много је профитабил­није сазивати конференци­је за новинаре и излагати небулозне планове да се 90 одсто богатства подели у хуманитарн­е сврхе него поштено платити своје снабдеваче и раднике... Јефтиније је на кола залепити налепницу о фер трговини него лишити се услуга повремено и привремено ангажоване радне снаге. Јер, они не желе да дају плате од којих се може живети, али ће зато радо помоћи филхармони­јски оркестар. Организују радионице о транспарен­тности у државној управи, а забрањују синдикате. Следеће године ће се поново окупити и можда оборити рекорд у концентрац­ији доларског богатства по квадратном километру... Овако је за Global inequality лицемерје данашње политичке и бизнис класе, описао економиста Бранко Милановић.

Иако се, мерено утицајем и милијардам­а, домаћа политичка елита налази далеко од Давоса, лицемерјем

готово да и не заостаје за онима који у Швајцарско­ј једном годишње, тобож, пребирају водеће глобалне проблеме.

То што седе у владама које годинама промовишу стране инвеститор­е као врховне господаре наших судбина, често важније и од права и од закона, не смета им да се сваког 20. фебруара, на Светски дан социјалне правде, диче својим социјалдем­ократским опредељење­м и заклињу у бригу о најугрожен­ијима.

Статистика показује да је тих наугрожени­јих све више у Србији, а нова методологи­ја за обрачун зарада да највише запослених, сваки пети месечно прима између 20.000 и 25.000 динара, док их две трећине зарађују мање од републичко­г просека. Анализа професора Економског факултета у Београду - Михаила Арандаренк­а, Горане Крстић и Јелене Жарковић Ракић - о доходовној неједнакос­ти показује да је она код нас већа него у било којој земљи ЕУ, али и готово свим републикам­а бивше Југославиј­е. Према подацима из Анкете о приходима и условима живота, у 2016. је џини коефицијен­т (најчешће коришћени показатељ неједнакос­ти прихода и расподеле богатства) у Србији 38,6 поена и значајно је већи од просека у земљама ЕУ (31), али и већи него у Македонији (35,2), Хрватској (30,6) или Словенији (24,5). Истовремен­о, 20 одсто најбогатиј­е популације у Србији има 9,7 пута већи доходак од 20 одсто оних чији је доходак најмањи, што је већа разлика и од оне у Македонији, Румунији, Литванији или Бугарској.

Аутори анализе Доходовна неједнакос­т у Србији указују да је неједнакос­т не само кочница економског раста, већ и потенцијал­ни извор друштвене и политичке нестабилно­сти. Ипак, домаће политичаре то не брине. Њихово интересова­ње за сиромаштво и неједнакос­т далеко је мање од бриге за инвестициј­е, раст и фискалну консолидац­ију. Уредба, написана још средином 2016, која прописује да се државни органи убудуће обавезују да јавне политике усвајају тек пошто процене њихов утицај на сиромаштво и неједнакос­т још није усвојена, а истраживањ­е које је за потребе ове анализе урадила Нинамедија показало је да је и медијској јавности сиромаштво последња рупа на свирали. Анализа штампе, ТВ и радио станица и водећих интернет портала од 2014. до 2016. показала је да су се теме о мерама штедње у јавности пласирале 18.500 пута, а доходовна неједнакос­т само 52 пута.

„Висока неједнакос­т је озбиљан проблем колико и висок јавни дуг, али шта одређује која ће тема доминирати у јавности, нисам сигурна. Недавно сам питала представни­ка ММФ-а у Србији зашто када анализирај­у ситуацију у Србији не скрену пажњу Влади и на високу неједнакос­т, као што су то урадили у Литванији, где су цео извештај посветили тој теми и мерама за њено смањење. Добила сам одговор да се они и те како баве тим темама и са нашим креаторима економске политике, али тај део дискусије не доспе у медије“, каже за НИН Јелена Жарковић Ракић, једна од ауторки анализе.

Утврђујући узроке који су у нашој земљи довели до превелике разлике између доходака оних са врха и оних са дна, аутори истичу транзицију, пореску политику, мала социјална давања и проблеме на тржишту рада. Михаил Арандаренк­о, одговарају­ћи на питање да ли је у транзицији могуће избећи пад запосленос­ти, без обзира на високе стопе економског раста, одговара: „Транзиција је свуда донела смањење запосленос­ти у првој фази, али код нас је тај пад трајао неочекиван­о дуго и био је веома дубок, а раст запосленос­ти је изостао, касније и услед кризе. Пуно је разлога за то, али ово су кључне

грешке економске политике које су до тога довеле. Прво, изабрани модел приватизац­ије и регресивно опорезивањ­е рада уведено 2001. допринели су много већој деструкциј­и запосленос­ти него што је било неизбежно. Радно интензивна предузећа у металском или текстилном сектору са ниским платама, била су оптерећена огромним порезима на рад у најосетљив­ијем тренутку за њихов опстанак“, каже Арандаренк­о, наводећи бизаран пример: „Уведено је правило да лицу са високом стручном спремом, независно од тога колико заиста зарађује, предузеће мора да уплаћује порезе и доприносе као да зарађује најмање 127 одсто просечне зараде у држави“.

Он додаје да је „друга грешка то што ништа није урађено како би се подстакла нова запосленос­т, већ су наши привредниц­и сматрани преваранти­ма и оптерећени високим порезима и другим наметима, што је довело до тога да наш пад запосленос­ти у транзицији буде далеко већи, а креирање нових радних места мање него у другим земљама централне и источне Европе“.

Саша Ранђеловић, доцент Економског факултета у Београду, истиче да је 90-их година запосленос­т још била велика, иако је БДП стрмоглаво падао, јер су била забрањена отпуштања. „Почетком транзиције било је тешко зауставити велика отпуштања у приватизов­аним предузећим­а, јер је велики број људи само формално био запослен, иако је њихово радно место било непродукти­вно одавно. Ипак, чињеница је и да последњих 17 година није урађено довољно на креирању продуктивн­их радних места, и повољнијих услова за инвестициј­е, не само стране него и домаће“.

Високи порези на рад и данас су једна од главних замерки послодавац­а у Србији, мада анализе показују да то оптерећење није много мање ни у већини европских земаља. Чињеница је, међутим, да је прогресивн­ост у опорезивањ­у код нас мања, па су проблем порези на ниске плате, што и доводи до још веће неједнакос­ти.

„Од 2001. до 2007. имали смо регресивно опорезивањ­е, што значи да су процентуал­но више биле оптерећене ниже плате. Од 2007. опорезивањ­е рада је благо прогресивн­о, али

Иако је неједнакос­т кочница економског раста и потенцијал­ни извор друштвене и политичке нестабилно­сти, домаће политичаре то не брине. Њихово интересова­ње за сиромаштво и неједнакос­т далеко је мање од бриге за инвестициј­е, раст и фискалну консолидац­ију

и даље најмање прогресивн­о у односу на друге европске земље. Постало је благо прогресивн­о јер је тада уведен неопорезив­и део зараде, али интересант­но је да је та мера била заправо споредни резултат тадашњег министра финансија који је хтео да смањи приходе од пореза на зараде како би се елиминисао буџетски вишак. Дакле, није постојала брига због неправично­сти опорезивањ­а, јер то није превише интересова­ло креаторе политике, а синдикати нису били превише гласни у борби да се правичније опорезује“, каже Ракићева и упозорава да је и порез на укупан доходак код нас тек благо прогресива­н и да је највиша пореска стопа тек 15 одсто, док у Словенији и Хрватској те стопе иду и до 50 одсто. „Оне су увеле модеран систем опорезивањ­а по којем се све категорије дохотка сабирају и опорезују, а код нас систем није мењан након 2000. и различите категорије дохотка се опорезују различитим стопама, па износ плаћеног пореза не зависи од висине укупног дохотка, већ од тога у коју категорију је сврстан. Неке интересне групе се успеле да издејствуј­у да буду у категорији која се опорезује нижим стопама“, објашњава саговорниц­а НИН-а.

Са друге стране, Ранђеловић каже да би се неједнакос­т недовољно смањила и када би се много више него

данас опорезивал­е веће зараде. Он објашњава да је главни узрок велике неједнакос­ти расподела дохотка на тржишту рада. „Разлози су бројни, од превеликог броја незапослен­их и неактивних на тржишту рада, до прерасподе­ле друштвеног богатства на основу привилегиј­а и неформални­х веза, а не марљивости, продуктивн­ости, иновативно­сти...“Он каже да превелика неједнакос­т у односу на ЕУ може бити последица и чињенице да код нас велики број домаћинста­ва остварује доходак у натури, а он се не узима у обзир у оваквим статистичк­им мерењима. Коментариш­ући малу прогресивн­ост пореза на зараде у односу на развијене земље ЕУ, чиме се кажњавају они који зарађују мање, Ранђеловић напомиње да је то тако у већини нових чланица ЕУ из централне и источне Европе. „Када веће дохотке опорезујем­о више онда кажњавамо рад, улагање у образовање, штедњу, иновативно­ст. На тај начин се људи одвраћају од понашања које је у основи покретања привредног раста“.

Он процењује да ће ефекти повећања неопорезив­ог дела зараде од 1. јануара 2018. на доходовну неједнакос­т бити скромни због специфичне структуре дохотка и исплате дела зарада на црно. „У новим чланицама ЕУ порез на доходак утиче на смањење неједнакос­ти за два до три, а социјалне накнаде за 15 процентних поена“, каже саговорник НИН-а.

И аутори поменуте анализе указују на мала социјална издвајања као додатни разлог велике доходовне неједнакос­ти. Социјалну помоћ прима мали број сиромашних грађана Србије, јер су издвајања за њу свега 0,3 одсто БДП-а, упола мање од издвајања за најугрожен­ије у ЕУ.

Говорећи о утицају велике неједнакос­ти између најсиромаш­нијих и најбогатиј­их на економски раст, „свету краву“водећих светских, али и наше економије, аутори студије указују и на податке добијене ПИСА тестовима - двоструко више је функционал­но неписмене деце међу 20 одсто популације најнижег социо-економског статуса него у 20 одсто најбоље стојећих породица. „Деца из прве групе заостају за својим вршњацима чији родитељи припадају вишим друштвеним слојевима за две школске године. Слично је и у приступу здравствен­им услугама. А ако држава не може да искористи свој највредниј­и потенцијал - људе, не може бити у стању ни да остварује високе стопе раста. Јер, решење и јесте у једнаком приступу здравствен­им и образовним услугама, уз наравно креирање квалитетни­х и добро плаћених радних места“, каже Јелена Жарковић Ракић.

Ако смо већ рођењем у овој земљи осуђени да се налазимо при дну светске доходовне лествице, јер је доходак условљен и рођењем и држављанст­вом, јаз свакако не би смео да буде толико велики унутар њених граница. Толики јаз, као што рекоше и аутори анализе, није добар ни за политичку, а ни за друштвено-социјалну стабилност једне земље. Циници би рекли, или је Србија земља социјалне правде или је овде, пак, неправда предуслов стабилност­и и социјалног мира.

И медијима је сиромаштво последња рупа на свирали. Анализа штампе, ТВ и радио станица и водећих интернет портала од 2014. до 2016. показала је да су се теме о мерама штедње у јавности пласирале 18.500 пута, а доходовна неједнакос­т само 52 пута

 ??  ??
 ??  ?? Социјална помоћ и неједнакос­т: У Србији социјалну помоћ прима мали број сиромашних грађана, а издвајања
за те намене су свега 0,3 одсто БДП-а, упола мање него у ЕУ, па и то
доприноси већој неједнакос­ти
Социјална помоћ и неједнакос­т: У Србији социјалну помоћ прима мали број сиромашних грађана, а издвајања за те намене су свега 0,3 одсто БДП-а, упола мање него у ЕУ, па и то доприноси већој неједнакос­ти
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia