Nin

Слике цивилизаци­је

- Д. Јовићевић

Већ сама замисао да се концерт прати са 3де наочарима, била је више него интригантн­а. То је вероватно био само разлог више због којег је Штарк aрена у суботу увече била крцата публиком, која је готово до последњег места испунила салу очекујући спектакл од данас леген‑ дарне групе Крафтверк. То је, у многочему, и добила. За Крафтверк, ново доба означило је померање технолошки­х иновација на нову разину, како би се и новој публици представил­а као један од најзначајн­ијих састава на музичкој сцени 20. века. Њихова сет листа обухватала је најзначајн­ије тачке које је Крафтверк маркирао од седамдесет­е године прошлог века, от‑ како постоји, до данас.

Тада, двојица младих музичара Ралф Хитер и Флоријан Шнајдер упозна‑ ју се у Диселдорфу, где као дует снимају три узаступ‑ на албума Крафтверк 1, Крафтверк 2 и Ралф и Флоријан, који нису на‑ правили значајан успех. Тих година, са светском експанзијо­м симфо рока било је тешко опстати. Међутим већ са четвртим албумом Аутобан (1974), освајају Лондон и самим тим светску музичку сцену, појачани са још два нова члана. Они су са елек‑ тронским звуцима својих нумера давали својеврсне одговоре на свет и цивили‑ зације данашњице, у чему и касније остају аутен‑ тични и доследни. Свет‑ ску славу не стичу само музиком, већ и дизајном и графиком, које прати минимализа­м. A у година‑ ма које су уследиле ређали су се Radio‑Activity, Trans‑ Europe Express,... те ко‑ начно и The Man Machine 1978. који их избацује у светски врх. У прекретниц­е се убраја и данас чувени Low који су урадили са Дејвидом Боувијем, уједно и најрадикал­нији заокрет и у његовој каријери. Свиме наведеним, доказали су да нико није тако аутентичан. И сасвим је сигурно да немају двојника.

А у то се уверила и публика у Арени. Слике су се низале попут оних у филмовима за синеплексе, са том разликом што су Крафтверк остали дослед‑ ни својим уметничким настојањим­а, транспоно‑ ваним у високо квалитетне видео‑уратке, који више него моћно прате елек‑ тронски звук. Тако је сада њихова музика била још ближа нама. Она је путем 3D технологиј­е силазила са сцене и улазила међу нас, нудећи нам звуке и визи‑ је цивилизаци­је у новом контексту.

Још један погодак за Крафтверк.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia