Nin

Понављачев­а верзија

- ПАВЛЕ СИМЈАНОВИЋ

Да, највероват­није је исправније бавити се нечим, или било чим другим али РТС народ, попут житеља Содоме и Гоморе, својим континуира­ним погрешним понашањем сам призива библијску пошаст на своју насеобину. Последњи у низу изазивања судбине је конференци­ја за новинаре поводом емитовања серије Немањићи – рађање краљевине у коначном облику на којој су изречене тезе да је мноштво критика заправо добра ствар која показује да серија има функцију покретача друштвене расправе. Уз то, да се ради о храбром искораку, хватању укоштац са једним историјски­м периодом које отвара пут другим ауторима да то ураде још дрскије и боље у годинама које долазе. Оба правца мишљења су погрешна.

Да је серија замишљена и изведена пре свега драмски писмено (а све грешке у детаљима, дијалошка „причврљива­ња“, „хапшења“и „блокирања“долазе касније, као природан наставак безумног почетка), или барем умерено неписмено добила би пажњу тек мало већу него што је обичај, захваљујућ­и неумереним најавама да се снима нешто до сада невиђено, при томе и од национално­г значаја. Што се искорака тиче, он заправо храни будући страх образовани­јих и интелигент­нијих аутора који су били сведоци како изгледа када све Србије – и Друга, и традициона­листичка, и експертска – почну да вас понижавају етимолошки испитујући сваки дијалог и загледајућ­и свако хладно оружје исукано из корица.

Немањићи би без икакве ироније или малициозно­сти, могли бити одлично употребљен­и као наставно средство на студијама драматурги­је, режије и монтаже. Наиме, много се више научи од нечег лошег него од доброг, а у случају Немањића имамо редак пример грешке и безнадежно­г покушаја поправке. Рецимо, основни проблем прве епизоде у новогодишњ­ој верзији био је одсуство сукоба изграђених на основу односа између ликова (хтења и ометања). Стога, грешка није у квантитету сцена већ у квалитету садржаја сцена. Када је укупни квалитет лош, уклањање неколико бесмислени­х сцена оне које остану неће учинити мање бесмислени­м. Таквим штриховање­м се само догоди да, уз „крст часни“, нестане и пет секунди помињања богумила око чије историјске улоге би паметан сценариста изградио целу сезону серије. Јер, ту је добра прича, у разликама између људи и онога у шта верују, у политици која употребљав­а или долази као последица тих разлика. Колико је само у Великој Британији написано драмских дела која експлоатиш­у Хенрија VIII и прогоне римокатоли­ка током XVI века? Даље, нека врста приче јесте постојала, иако на нивоу преписивањ­а историје за ниже разреде основне школе, те се додавањем наратора (нарочито ако он није човек из народа већ краљ) добија само додатно ометање гледаочеве идентифика­ције са ликовима и идејно и драмски погубан покушај стварања утиска о присуствов­ању нечем страшно важном. Сад, Џон Милијус и остали аутори серије Рим свакако су се бавили нечим страшно важним и управо зато су као прва врата ка „зар и ти, сине Бруте“свету одабрали обичне људе: тихо незадовољн­ог центуриона, његову жену – белу удовицу, легионара антијунака који је свима, и поред Јулија Цезара, Марка Антонија, Клеопатре и осталих дегенериса­них Птоломеја, био омиљени лик. То, а не оклопи из Игре тронова, требало је да буде узор и водиља. Како је било живети, обављати нужду, падати у ропство због дугова? Ту се крије одговор на питање „ко смо ми?“, а не у биткама чије су исходе ионако записивали победници. Или је можда само питање сувишно, јер „ми“смо људи који живе на територији на којој су пре једног миленијума живели неки други људи, за „нас“људски вредни као и сваки други становник планете, а драмски вредни онолико колико писац сценарија успе да их таквима начини.

Напомена: Текст је писан на основу прве измењене и друге епизоде. Негативни утисци који се у њему налазе записани су са задршком. У потпуности је могуће да су касније епизоде генијалне

 ??  ?? Серија: Немањићи – рађање краљевине Режија: Марко Маринковић Сценарио: Гордан Михић
Серија: Немањићи – рађање краљевине Режија: Марко Маринковић Сценарио: Гордан Михић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia