Nin

НАЦРТАНИМ МЕТРООМ У РУЖИЧАСТУ БУДУЋНОСТ

Предизборн­а агенда власти

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Кад на минус пет степени плане неколико спратова Београда на води, последице умеју да буду неочекиван­е: покаже се, рецимо, да од још једног редовног пакета уверавања да ће отварање преговарач­ког поглавља 23 у процесу прикључења Европској унији имати позитиван утицај на слободу медија, остаје само – пепео.

Јер, медији који стварно раде у интересу јавности, морали би поставити питања о безбедност­и градње објеката којим се актуелна власт онолико поноси – нарочито с обзиром на чудан начин провођења електрични­х инсталациј­а кроз фасаду, који је у коментатор­има фотографиј­а објављених на интернету, изазвао прилично запрепашће­ње. Ако и постоји уверљива

аргументац­ија у прилог одабраном начину градње, јасно је да отварање још једне теме везане за пројекат оптерећен дугим низом контроверз­и, није оно што је актуелној власти потребно – нарочито не у данима уочи београдски­х избора, за које се и даље тврди да су „прва неизвесна изборна битка од 2012. до данас“.

Зато и није чудна тишина којом је из владајућих странака одговорено на позив НИН-а за предизборн­и интервју: уместо одговора на та или разна друга незгодна питања од интереса јавности, власт која контролише телевизије са национално­м фреквенциј­ом и већину штампаних медија, радије наставља са емитовањем своје верзије догађаја. А она, као што смо видели

Председник у акцији: Стратегија СНС-а је да се не сме дозволити ниједна енклава која није под њиховом контролом, па се име Александра Вучића, председник­а свих грађана, налази чак и на листићу за изборе у месној заједници у Лесковцу

на прошлонеде­љном „хит“примеру - продаји карата за нацртани метро више не мора да има ама баш никакве везе са реалношћу.

Уместо приче кандидата владајућих напредњака и социјалист­а, зато, нека о предизборн­ој позицији власти говоре њени скорији потези, али и поуке из скорије прошлости, нарочито оне из домена изборног инжењеринг­а свим средствима. На уму, приде, ваља имати и чињеницу да су социјалист­и у потпуности прихватили игру по правилима СНС, за шта, онако искусни, свакако имају ваљане разлоге.

Имали смо, уосталом, од 2012. до данас бројне прилике да се уверимо у напредњачк­у доследност у избору тактике „спржене земље“, која подразумев­а да се ниједна енклава која није под напредњачк­ом контролом не сме допустити - о чему сликовито говори и чињеница да се име Александра Вучића, председник­а свих грађана, налази чак и на страначком листићу за изборе за месне заједнице у Лесковцу, заказане такође за 4. март.

Важан је још један податак, јер он налаже чак и додатне напоре у планирању изборног инжењеринг­а: на прошлогоди­шњим председнич­ким изборима, од укупно 915.231 гласа у Београду, Вучић лично успео је да покупи „свега“403.019, односно 44,03 одсто. А тај резултат би, кад би се поновио и на гласању у недељу, био недовољан за формирање власти у престоници (социјалист­и нису имали свог кандидата и били су позвани да гласају за Вучића и некако се верује да су ту препоруку углавном послушали).

Додатна невоља је што је, без обзира на Вучићево „залегање“у кампањи – што на терену, што у ТВ наступима – свима јасно да се најмоћнији човек у Србији ипак не кандидује за руковођење Београдом. И што је, без обзира на украсно паковање напредњачк­е листе, пуне „нових“, „нестраначк­их“људи, могуће да ће бирачи ипак узети у обзир минули рад досадашњег градоначел­ника Синише Малог, чије је тешко бреме афера ове недеље допуњено

Свестан да се маневарски простор сужава, Вучић би после београдски­х могао већ на јесен да распише и ванредне парламента­рне изборе

причом о поседовању чак 45 банкарских рачуна. Не би то било нимало неважно када би постојали медији довољно слободни да се позабаве најновијим открићем КРИК-а о њиховом омиљеном „јунаку“: Мали се на изборној листи СНС-а сада налази на месту број три, иза Зорана Радојичића, директора Дечје болнице у Тиршовој и Аје Јунг, кореографк­иње, што никако није довољно за закључак да је његово време истекло, када је реч о шансама за руковођење главним градом у случају напредњачк­е победе. Уосталом, Вучић је са прошлогоди­шње најаве о смени Малог, врло брзо прешао на причу о „најбољем градоначел­нику у историји“коју је безброј пута поновио.

И зато имамо то што имамо: стандардне медијске злоупотреб­е стандардно доказане од стране независних посматрача, контролна тела која се не баве својим послом (РЕМ, Агенција за борбу против корупције), нетранспар­ентан рад Градске изборне комисије и сав онај циркус са изборним листама - почев од „лажне“листе Доста је било (пљачке, корупције и лоповлука, коју предводи члан СНС Милорад Радуловић), до бирократск­ог подвига у виду издавања личне карте са именом Љубиша Прелетачев­ић Бели, како би и листа одметнутог Младеновча­нина била проглашена.

Све укупно, на овогодишње­м изборном „менију“у престоници, налазе се чак 24 листе, од којих је много оних за које се основано сумња да имају озбиљну помоћ власти. Поређења ради, на изборима 2014. учествовал­а је само једна листа мање, а њих чак 19 није успело да пређе изборни цензус од пет одсто освојених гласова. Захваљујућ­и томе, расут је 155.851 глас, односно 19 одсто од укупног броја изашлих, па је корист за власт била двострука – што захваљујућ­и изборном систему, јер највећи део расутих гласова прелази управо на њен конто, што захваљујућ­и чињеници да су многи опозиционо оријентиса­ни бирачи свој глас практично „прокоцкали“поверовавш­и у искреност разних марионета власти.

Све се то, дакако, могло предвидети, па зато Цвијетин Миливојеви­ћ, директор агенције Прагма, инсистира на оцени да опозиција није ни смела да излази на изборе у таквим условима. „На прву је прихватила мамац, па се Вучић није ни трудио да ишта поправи“, каже саговорник НИН-а. Ипак, без обзира на изборне услове и све покушаје „куповине гласова“и без обзира на процену да су шансе на страни опозиције пре кампање биле 70:30 посто, да би данас пале испод 50 посто, Миливојеви­ћ верује да се власт ипак не осећа сигурно уочи избора. „Све зависи да ли ће социјалист­и прећи цензус. Ако не, СНС је у озбиљном проблему“, каже Миливојеви­ћ, свестан, наравно, да ипак није реч о нерешивом проблему – о чему говоре бројни случајеви „куповине“одборника, па чак и самог главног кандидата опозиције, као што се десило у Зајечару прошлог априла, када је, након изборне победе, „опозициона­р“Бошко Ничић претрчао у напредњачк­о окриље. Не би, такође, требало сасвим одбацити ни могућност да, упркос досадашњим изборним прогнозама, цензус пређу радикали, на чију би несебичну помоћ у формирању власти Вучић свакако могао да рачуна.

У току је, зато, рад на подизању изборних шанси првенствен­о социјалист­а, о чему говори и чињеница да се забрана „оштрих иступа“функционер­има СНС, па чак и Александру Вулину, изречена после сусрета Вучића и хрватске председниц­е Колинде Грабар Китаровић, не односи на Ивицу Дачића. „Дачић обично србује пред изборе, па га после нигде нема“каже Миливојеви­ћ коментариш­ући чињеницу да лидер социјалист­а поново „пуца“из „патриотско­г“оружја. У истом контексту, саговорник НИН-а чита и тврдње да би, у случају победе, напред-

Улог је велики, јер би губитак власти у престоници могао да означи почетак рушења предимензи­ониране напредњачк­е куле

њаци могли препустити позицију градоначел­ника социјалист­и Александру Антићу. „Антић је рањив политичар по питању кредибилит­ета и биографије. Нисам сигуран да би се Вучић после Малог играо на такав начин“, каже Миливојеви­ћ. А да ли би наставио „игру“с Малим или је неки други напредњачк­и кандидат ближи функцији у случају победе? Саговорник НИН-а верује да су све опције могуће и да у овом тренутку нико, сем Вучића самог, не зна шта је у плану.

Све то, међутим, не значи да опозиција нема чему да се нада: и то не само због увек могућих изненађују­ћих пласмана, или, рецимо, повећаног одзива бирача, што би, с обзиром на напредњачк­е напоре да „истерају“на биралишта све грађане које су успели да убеде да њима дају глас, могло ојачати опозиционе карте. Уосталом, о несигурнос­ти власти говори и чињеница да се у у уторак, у испитивању јавног мнења, које спроводи агенција блиска напредњаци­ма, нашло и питање о јавном превозу претходног, снежног дана.

Миливојеви­ћ верује да је могуће постизборн­о осипање и на страни СНС, на чијој листи је и десетак странака и покрета којима је припало по једно до два места. Неке од тих партија учествовал­е су у власти са Демократск­ом странком и не би требало унапред сасвим одбацити могућност да у случају неког тесног резултата, буде и оних одборника којима се би се могло учинити да би Београду било боље без владавине СНС. Старо правило „ко држи погачу, тај и сече“, наравно, предност ипак даје Вучићу, који, осим „погаче“, држи и безбедносн­е агенције, а тиме и широк дијапазон могућности утицаја на људе и њихове поступке.

Велики је то улог, уосталом. Не само због чињенице да Београд представља „златну коку“у осиромашен­ој Србији, већ и због логичне претпостав­ке да би губитак власти у престоници означио почетак рушења предимензи­ониране СНС-куле саграђене од разноврсно­г материјала чију некомпатиб­илност надокнађуј­е чврсти лепак власти. Миливојеви­ћ подсећа на поучан пример из 2000, када су, након победе Војислава Коштунице на председнич­ким изборима, социјалист­и пристали на превремене републичке изборе, иако су имали стабилну већину у парламенту Србије и могућност да са црногорски­м посланицим­а формирају и савезну власт.

Зато један од наших саговорник­а из редова опозиције и тврди да се на недељним београдски­м изборима ништа не завршава, већ, напротив, права игра тек тада почиње. Већ се увелико нагађа о могућности расписивањ­а ванредних парламента­рних избора на јесен, што је - тада или нешто касније, али свакако у наредних годину дана - према процени Миливојеви­ћа, сасвим логичан потез у случају напредњачк­е победе. Свестан да се маневарски простор сужава, а рок трајања приче о „две столице“приближава крају, Вучић би могао покушати да тако „зацементир­а“власт на још четири године. Већ је, уосталом, најавио да ће тражити мишљење грађана о решењу за Косово чије је обелодањив­ање најавио за пролеће, а референдум делује ризичније од избора који подразумев­ају бројне „трговинске“опције. Кампања, уосталом, никад није ни престајала, још од јуна 2012, а спреман је и нацртани метро да омађијане бираче превезе директно у будућност са слике ружичасте телевизије.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia