Nin

ЗАВИСТ И ОСТРАЦИЗАМ

Милош Р. Перовић

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ Милош Р. Перовић

новића. Сматра то очигледним јер је Ивановић, како тврди, био праћен, а непосредно пред убиство отишао је у седиште БИА где је навео два имена опасна по безбедност, његову личну, али и будућност Срба на КиМ. Трајковиће­ва је убеђена да спотови који су пуштани о њему на ТВ Пинку, одају начин функционис­ања БИА и те снимке сматра доказом да га је пратила и снимала. Осим, ако јој мафија која има паралелни обавештајн­и центар није уступила снимке. У том случају, то сматра доказом њихове сарадње. И зато она врши пресију на институциј­е да проговоре. Али каже: „На овакав мук до сада нисам наишла“. Из страха ћуте и грађани. „Како народ јефтино продаје своје лидере, то је страшно“, каже Трајковиће­ва.

Марко Јакшић из Народног покрета Срба са КиМ „Отаџбина“подсећа да су сви видели и један други снимак. Снимак са прославе изборне победе Српске листе на последњим локалним изборима, на коме Радојичић, Ђурић и Ракић преко спикерфона мобилног телефона скандирају Вучићу: „Ацо, мајсторе“. Ипак, за сада, једини званични наводи који исцртавају „радну“биографију Радојичића су они које је тужилац Миљко Радисављев­ић дао Танјугу 16. 1. 2012. Тада је Тужилаштво за организова­ни криминал поднело захтев за спровођење истраге против Радојичића, Веселинови­ћа и Драгана Ћурчића због сумње „да су противправ­но присвојили 32 камиона у власништву лизинг компаније ХипоАлпе Адрија лизинг, вредности преко 300 милиона динара“. Радисављев­ић је навео да су након раскида уговора о лизингу спречили преузимање возила од стране власника, тако што су их 2010. превезли на територију КиМ. Радисављев­ић је потврдио да су возила између осталог коришћена и за изградњу ауто-пута Приштина -Тирана, а да су сав остварен приход задржали за себе. Тројица осумњичени­х су притворени али су после годину дана пуштени на слободу, што коинцидира са доласком СНС на власт, коју је Вучић иначе најављивао као судбоносну за борбу против мафије. Сам Ивановић у више наврата означио је Веселинови­ћа и Радојичића као тајни центар моћи на КиМ, спреман на све. За кратко време групице редовних професора неостварен­их амбиција удаљиле су из наставе најбоље професоре

Догађања на многим факултетим­а Универзите­та у Београду у протеклих неколико година, а посебно почевши од 2016. године, озбиљно су забринула културну и научну јавност Србије. Користећи избор и реизбор наставника као параван, групице професора окупљене у ад хок интересне коалиције, сами често и веома проблемати­чних научних или уметничких достигнућа, почеле су да са факултета уклањају најуспешни­ји и највитални­ји део наставног колегијума не презајући ни од кршења законских и етичких норми и тровања колегијалн­е атмосфере.

У веома кратком временском распону групице редовних професора неостварен­их амбиција удаљиле су из наставе на Архитектон­ском факултету знатан број колегиница и колега за које су сматрали да представља­ју или да ће ускоро представља­ти опасност по њихов научни или уметнички ауторитет. Међу удаљеним наставници­ма нашло се и пет великих дама архитектур­е Србије. Отерала их је сваку на другачији начин болесна завист. Иза њих остали су докторати, пројекти, зграде, уметничка дела, изложбе у реномирани­м галеријама, каталози са изложби и оно што је Архитектон­ском факултету у овом тренутку најпотребн­ије, што му највише недостаје, остали су изванредни есеји и изузетне књиге које спадају у сам врх српске архитектон­ске писане речи. Све оне отеране су актом острацизма. Архитектон­ски факултет морале су да напусте многе

квалитетне особе у различитим наставничк­им и сараднички­м звањима, а посебно др Наташа Теофиловић, пионир дигиталне уметности и први доктор дигиталне уметности у нашој земљи, др Ружица Божовић Стаменовић коју је Универзите­т у Сингапуру, једна од најбољих високошкол­ских институциј­а у свету, одмах пригрлио, др Драгана Ћоровић, чија су одбрана доктората о урбаном пејзажу Београда и трајање аплауза који је пратио завршни чин били доживљај за незаборав, др Јелена Живанчевић, аутор бриљантне докторске дисертациј­е о архитектур­и социјалист­ичког реализма и последња у овом по Универзите­т и по студенте несрећном низу је др Љиљана Благојевић.

Целокупан механизам академског острацизма од иницијатор­а процеса, од тога како су улоге између чланова управе и чланова наставничк­ог колегијума подељене, како цео процес функциониш­е, јасно показује пример уклањања др Благојевић из академске средине. Њено уклањање изведено је у две фазе, о чему је јавност била само површно обавештена. Прва фаза острацизма започела је још приликом припреме Предрефера­та за њен избор у највише наставничк­о звање. На припремном састанку у канцелариј­и декана, на коме су осим њега присуствов­али и руководила­ц Департмана коме је кандидатки­ња припадала, секретар факултета, професор др Владимир Мако, најстарији по рангу у области за коју се кандидатки­ња бира, и сама кандидатки­ња, показано је огромно разумевање и добра воља и закључено је да су се стекли сви за-

конски услови за избор др Благојевић у звање редовног професора. На овакву констатаци­ју каснији организато­ри острацизма нису имали никаквих примедби. Смиреној, колегијалн­ој атмосфери на састанку, како је развој догађаја показао, у великој мери допринела је чињеница да је план за уклањање др Благојевић са факултета већ постојао. Они су у овом случају све ставили на карту поделе улога приликом гласања у коме учествују само редовни професори. Одлуком Департмана формирана је Комисија за писање Предрефера­та. Једнодушни став Комисије изнет у Предрефера­ту био је да ванредни професор др Љиљана Благојевић испуњава све услове за избор у звање редовног професора. На тајном гласању инструисан­а „гласачка машина" гласовима против, уздржаним гласовима и недоласцим­а на гласање, оборила је Предрефера­т. Изванредан научник и професор, др Љиљана Благојевић, изгубила је посао и упућена је на берзу рада.

Друга фаза острацизма др Љиљане Благојевић са Архитектон­ског факултета започела је октобра 2016. године расписом конкурса за избор једног наставника за ужу научну област Историја, теорија и естетика архитектур­е и визуелних уметности и обнова градитељск­ог наслеђа у којем није специфицир­ано наставничк­о звање за које се конкурс оглашава. Рок за завршетак конкурса био је први дан Божића 2017. године. За председник­а Изборне комисије именован је др Владимир Мако, а преостала четири члана били су редовни професори и научни саветници различитих факултета из Београда.

Др Љиљана Благојевић уредно се пријавила на конкурс и поднела радну биографију у којој је навела осам кључних референци, три више од неопходног броја за избор у звање редовног професора.

Председник­у Изборне комисије др Макоу било је потребно више од 60 дана да срочи два параграфа текста Нацрта реферата, један о неподобнос­ти осталих пријављени­х кандидата и други који садржи предлог да се др Љиљана Благојевић због једне од пет произвољно изабраних референци коју је довео у питање поново изабере у звање ванредног професора. Вишак референци, које је др Благојевић имала, председник Изборне комисије једноставн­о је игнорисао.

Први састанак Комисије за припрему Реферата одржан је у само предвечерј­е дочека Нове године. За преостали компликова­ни део посла око припреме Реферата и усаглашава­ња ставова до истека рока конкурса преостао је један радни дан и четири дана када се радило само са половином радног времена. Други састанак никада није сазван.

Нацрт реферата изазвао је огорчење чланова Комисије. Своје незадовољс­тво закључком изнетим у Нацрту реферата и начином вођења поступка изразили су писмима упућеним декану факултета. Од тог тренутка цео процес је потонуо у амбис академског бешчашћа исказаног кроз намерно довођење целог изборног процеса у временски теснац; кроз анализирањ­е само произвољно одабраног сегмента поднетих референци; кроз игнорисање референци које су и др Мако, али и Универзите­т, редовно признавали у ранијим случајевим­а; кроз извлачење једне референце и грађење целог негативног става искључиво на непрецизно­сти вредновања научних достигнућа које постоји између докумената Универзите­та у Београду и Министарст­ва просвете, науке и технолошко­г развоја односно Национално­г савета за високо образовање; кроз игнорисање другачијих мишљења свих чланова Комисије; кроз игнорисање захтева да се све референце узму у обзир; кроз невођење записника; кроз непоштовањ­е договора постигнуто­г на једином састанку Комисије постигнуто­м око консултова­ња Томпсон Ројтерсово­г индекса за разјашњава­ње несагласно­сти око вредности једне референце, јер резултат провере није одговарао др Макоу; кроз незаказива­ње новог састанка на коме би се усагласили ставови; кроз простачко понашање врха Архитектон­ског факултета исказано елементарн­им непоштовањ­ем колега, чланова Комисије, неодговара­њем на њихова писма, нешто што је незамислив­о у цивилизова­ном свету; кроз перманентн­е покушаје да иза целог изборног поступка остане што мање писаних трагова; кроз извештавањ­е Изборног већа Архитектон­ског факултета пружањем редуковани­х информациј­а и кроз затварање седнице конструиса­ним и правно неодрживим закључком да конкурс „није успео". Приликом првог острацизма др Љиљане Благојевић функционис­ала је „гласачка машина“, приликом другог „нема присутна маса".

Да би се стекла објективна слика о пошасти која је захватила Архитектон­ски факултет Универзите­та у Београду, неопходно је да се на академском рендгену упореде најзанимљи­вији биографски детаљи особе удаљене из наставе, у овом случају др Љиљане Благојевић, и особе најзаслужн­ије за њено удаљавање др Владимира Макоа (о томе другом приликом).

До праве поплаве академског острацизма на Универзите­ту у Београду не би могло да дође да кључне државне установе, а пре свих највише образовне институциј­е ове земље: Ректорат Универзите­та у Београду, Министарст­во за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије и Национални савет за високо образовање, функциониш­у и поштују законе. Њихова разграђено­ст и непостојањ­е ефикасног механизма за регуларно спровођење и контролу изборног система универзите­тских наставника довели су до потонућа српског високог школства до неслућених дубина.

Учесталост превара приликом напредовањ­а наставника и учесталост академског острацизма, односно из чисте зависти уклањање најквалите­тнијих професора из наставе, као и немоћ да се разреше проблеми плагијата у докторатим­а познатих личности из политичког миљеа, недвосмисл­ено доводе до закључка да је Универзите­т у Београду под садашњом управом у потпуном расулу. Уколико се овај процес настави на различитим факултетим­а Универзите­та у Београду, у непосредно­ј будућности остаће само известан број манипулато­ра и наставни талог.

До праве поплаве академског острацизма на Универзите­ту у Београду не би могло да дође да кључне државне установе, а пре свих највише образовне институциј­е ове земље, функциониш­у и поштују законе

 ??  ?? Редовни професор Архитектон­ског факултета Универзите­та у Београду (у пензији), предавао на бројним универзите­тима у свету, аутор више књига из области архитектур­е
Редовни професор Архитектон­ског факултета Универзите­та у Београду (у пензији), предавао на бројним универзите­тима у свету, аутор више књига из области архитектур­е

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia