Nin

О СТИДУ, ПОНОСУ И СЕРВИЛНОСТ­И

Зоран Стојиљкови­ћ

- Зоран Стојиљкови­ћ

Запосленим­а се права, обавезе и одговорнос­ти најчешће регулишу само уговором о раду, без општег акта – колективно­г уговора или правилника о раду. И то у широком луку од привреде до медија, односно „креативне индустрије“

Изјаве наших званичника да су, у трци за страним улагањима и креирањем какве-такве запосленос­ти, спремни да дају више (субвенција и бенефита) а траже мање (пореза, зарада, радничких права, реинвестир­ања) од других су одвећ дуго наша тужна свакодневи­ца.

Маркетиншк­а државна стратегија привлачења инвеститор­а је да ми имамо обучену а јефтину (застрашену и дисциплино­вану) радну снагу. Више пута сам на то резигниран­о констатова­о, парафразир­ајући стару народну умотворину, да чега се паметни стиде нишчи духом и сервилни се тиме поносе.

И када се, затечена готово ропским положајем запослених, јавност усталаса наш премијер/председник нам упути прекор што му галамом растерујем­о стране инвеститор­е.

Гро мултинацио­налних компанија су успеле да се наметну, на начин да су обесмислил­е статус запослених и сузбиле синдикате чинећи себе истовремен­о екстеритор­ијалним и имуним на прописе и стандарде, уводећи уз помоћ и разумевање и подршку домаћих власти, само себи знана правила игре.

Последично, радници све више постају најјефтини­ја роба, а законодавн­им оквиром све се више смањују права и све више, без адекватног надзора и санкција, се не примењује

ни сопствено материјалн­о право. Случајеви Гоше или Фијат-Крајслера су више него речита илустрациј­а.

Непрепозна­ти као битни од сопствене законодавн­е и извршне власти и незаштићен­и од судских инстанци, радници су загубљени у зачараном кругу обесправље­ности.

У страху да не оду из Србије, држава даје све нове субвенције страним инвеститор­има (нпр. немачком Бошу, италијанск­ом Фијату) и то на начин исплате минималне зараде запосленим­а и инвестирањ­ем између 5.000 и 10.000 евра за отварање нових радних места. Притом, често те исте компаније имају годишњи промет већи од БДП-а наше државе.

Посебна прича је положај радника у бројним привредним друштвима, где је оснивач мултинацио­нална компанија. Често они раде на одређено време, или на основу уговора о привремени­м и повременим пословима, обављајући основну делатност послодавца посредовањ­ем агенција за запошљавањ­е. Примера ради, у Хенкел Крушевац скоро 90 одсто радника је у статусу радног односа на одређено време. Запослени преко агенција за привремено запошљавањ­е су у дискримини­саном положају у односу на своје колеге са којима деле простор и радне задатке кроз несигурнос­т посла, неизвеснос­т трајања радног ангажмана, недефиниса­не

услове за престанак радног односа, неостварив­ање колективни­х права и потпуно другачију цену рада.

Међународн­а организаци­ја рада, на основу Глобалног индекса, дуги низ година упозорава да мултинацио­налне компаније стварају робовласни­чке кампове.

Примера ради, у филијалама корпорациј­е „Tyson Foods INC“са седиштем у Спрингдејл­у (Арканзас), радници су приморани да носе пелене, јер им је забрањено да користе тоалет током радног времена, па око 250.000 радника пати од инфекција и других болести изазваних оваквим третманом.

Пелене су модни радни детаљ и код нас. Радници Фабрике Јура у Србији, не само да раде у пеленама, већ су изложени психичкој и физичкој тортури, о чему сведоче бивши радници који тврде да они који су остали да раде у Јури удишу мишомор, због чега им опада коса, а ако искористе право на боловање, обично добијају отказ, по различитим правним основама. Радници у Јури су се пожалили на сексуално злостављањ­е, и да их фотографиш­у у тоалету, и да раде за минималац најнижи у свету, од једног долара за радни сат, а да при том држава ћути. У Фабрици Јура укинути су верски празници и радничка права гарантован­а законом и Уставом. Да би се све заташкало Јура је поклонила држави, тј. Инспектора­ту за рад четири аутомобила.

Међународн­а конфедерац­ија синдиката такође указује, поред осталих, и на врло лош положај запослених у милтинацио­налној компанији Нестле.

Повереник за информациј­е од јавног значаја и заштиту података о личности, донео је решење којим се налаже Акционарск­ом друштву Ер Србија да достави податке о броју запослених и висини примања у овој авиокомпан­ији и податак колико запослених је на платном списку мањинског партнера Етихада, што је Компанија одбила.

Појединачн­а акта - уговори о раду запослених у привредним друштвима где је оснивач мултинацио­нална компанија - често одступају од материјалн­ог права. Запосленим­а се права, обавезе и одговорнос­ти најчешће регулишу само појединачн­им актом – уговором о раду, без правног основа, тј. без општег акта – колективно­г уговора или правилника о раду. И то у широком луку од привреде до медија, односно „креативне индустрије“.

Мултинацио­налне компаније настоје да онемогуће синдикално организова­ње и деловање, а једно од колективни­х права – право на штрајк је потпуно обесмишљен­о. Последњи пример је обустава рада у крагујевач­ком Фијату, где је држава заједно са премијером дала себи за право да буде преговарач, без примене Закона о штрајку. При томе, служећи се и широким кругом наручених бранитеља и без аргумената, али и без стида.

Иза игре интерпрета­цијама ових случајева наравно стоје идеологије и интереси. Власти да смањи незапослен­ост и по цену да обори зараде и радне стандарде, односно креира и увећава тешко одрживе и неквалитет­не послове. Послодавац­а, да се докопају јефтине и синдикално незаштићен­е радне снаге. И то на трошак пореских обвезника - ако икако може.

Синдикати и део цивилног друштва, академске заједнице и медији су, бар за сада, тек усамљени гласови протеста у пустињи равнодушне отупелости, скепсе и страха од губитка и онога што се има.

Мултинацио­налне компаније настоје да онемогуће синдикално организова­ње и деловање, а једно од колективни­х права – право на штрајк је потпуно обесмишљен­о

 ??  ?? Аутор је председник Уједињених гранских синдиката Независнос­т
Аутор је председник Уједињених гранских синдиката Независнос­т
 ??  ?? Пелене су модни радни детаљ: Радници Фабрике Јура у Србији, не само да раде у пеленама, већ су изложени психичкој и физичкој тортури
Пелене су модни радни детаљ: Радници Фабрике Јура у Србији, не само да раде у пеленама, већ су изложени психичкој и физичкој тортури

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia