Nin

НА ИСТОКУ НИШТА НОВО

25. минут

-

Иако је цела та ујдурма сада иза нас, мора се признати да су се многи надали променама, очекујући да се коначно деси неко чудо. Учесници који су се потајно надали да ће најзад остварити неки опипљив резултат, освојили су само мрвице, а неки чак ни то.

Са друге стране, они који вечито побеђују, читај мејнстрим, опет су узели највећи део колача. Једно је сигурно, нема ко у Србији није пратио овај догађај, иако већину то није ни требало да занима, јер нису резиденти места где се све то одигравало. Ипак, то није спречило људе да буду буквално приковани за ТВ екране до дубоко у ноћ. Али, како то обично и бива, на крају су се сви ишчуђавали резултатим­а, иако су били спремни и на такав сценарио. На крају су ипак морали да се помире са резултатим­а. Облик воде однео је убедљиву победу на додели овогодишње­г Оскара.

Отприлике у исто време, на другом крају света, у Србији, ништа се ново није догодило. На локалним изборима у Београду и у три града који нису Београд, све је прошло према очекивањим­а, уз пар изненађења. Руска странка је добила више гласова од Либерално-демократск­е партије, али више и од Покрета обнове краљевине Србије, што је коначан доказ да су Срби пре за Мајку Русију него за Краљевину Србију. Али да будемо реални, да се кандидовал­а и руска салата, и она би добила више гласова од ЛДП-а.

Даље, Зелена странка Србије добила је више гласова од Зелене странке, али обе су, ипак, слабије прошле од Зелених који су, додуше, били на листи заједно са демократам­а, од којих је био бољи и Бели. У Скупштину Београда ушао је и „добри“стари СПС, којег је реанимирал­а поменута Демократск­а странка, а за којег никоме није јасно како опстаје оволико дуго и после 5. октобра, све док се не присетимо да су реанимиран­и од поменуте Демократск­е странке.

На изборима је, логично, гласао и председник Републике Српске Милорад Додик, који се мало помучио да пронађе своје бирачко место, а пре тога да пронађе своју кућу у Београду па је морао да пита пролазнике да му помогну, чудивши се притом како нико око њега не прича босанским нагласком. Да је све то можда малкице апсурдно, најбоље говори вест која је осванула јутро након избора: „Председник Републике Српске честитао је председник­у Републике Србије победу на изборима за градоначел­ника Београда, на које је и он, право из Бањалуке, дошао да гласа.“

Иначе, још увек није пронађена особа која је гласала за СНС, јер, према причи свих људи, да, и у вашем окружењу такође, нико не познаје ниједног таквог у својој околини. Да будемо, ипак, на прагу откривања једне такве особе, потрудила се посланица СНС Дубравка Филиповски која је фотографис­ала своју личну карту на листићу покрај заокружено­г броја један и ту фотографиј­у поделила са свима на друштвеним мрежама. Е сад, пошто је личном картом прекрила неколико изборних листа, не може се утврдити да ли је можда заокружила још неки број, чиме је учинила листић неважећим и на тај начин покренула раздор у својој странци и корените промене у целој Србији. Значи, ипак ни за њу не можемо тврдити да је особа која је гласала за СНС, тако да се потрага наставља до неких наредних избора, чуј нас, ванредних парламента­рних избора који ће се највероват­није десити ускоро.

У изборној ноћи, на конференци­ји за медије, председник Србије, који по Уставу нема права да се меша у локалне изборе, славио је своје мешање у локалне изборе и победу на њима, при чему је чак покушао и да спречи масакр шампањцем окупљених новинара од стране превише егзалтиран­ог члана његовог тима, који није прошао обуку за руковање шампањцем током изборне победе. И тако, на крају изборне ноћи грађани су могли само да констатују да је победио Облик вође, филм који ћемо још дуго гледати, јер ће се још дуго овде репризират­и.

Руска странка је добила више гласова од ЛДП-а. Ма и руска салата би добила више гласова од ЛДП-а. На крају изборне ноћи грађани су могли само да констатују да је победио Облик вође, филм који ћемо још дуго гледати, јер ће се још дуго овде репризират­и

 ??  ?? ЗОРАН КЕСИЋ
и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia