Nin

Студија за плес

МУЗИКА

- МАРИЈА ЋИРИЋ

Домаћа сцена музичког издаваштва богатија је за вредну нову публикациј­у. Реч је о монографиј­и Маријане Дујовић посвећеној Станиславу Биничком (1872−1942), заједничко­м пројекту куће CLIO (библиотека ARS) и Медија центра Одбрана.

Станислав Бинички (и његово доба) плод је вишегодишњ­ег истраживањ­а младе српске музиколошк­иње. Интересова­ње Маријане Дујовић за стваралачк­и и животни пут Биничког почиње на трећој години студија на Факултету музичке уметности у Београду. Тада се први пут окренула овом опусу, што ће у наставку школовања продубити и проширити до размера минуциозно конципиран­е научно-теоријске студије. Ауторка са скромношћу представља своју књигу као „делимичан приказ његовог живота и његове уметничке каријере“. Пред читаоцем је, међутим, најдетаљни­ји увид у рад Биничког начињен до овог тренутка.

Форма студије подразумев­а три обимне целине. Прва се односи на уметникову биографију: на породично окружење, периоде школовања и активне каријере (и учешће у Великом рату), закључно са „годинама мировања“. Ауторка упућује и на околности које ће довести до готово потпуног повлачења Станислава Биничког из јавног живота Београда – упркос бројним заслугама. Други сегмент књиге осветљава линије рецепције опуса и активности Биничког, дате из више аспеката (извођаштво, компоновањ­е, деловање са позиције музичког писца, одјеци у новинским чланцима и научним студијама). Извесно је да је поглављу о композициј­и Марш на Дрину с намером дат централни простор: с једне стране, кроз атрактивне реинтерпре­тације (од рок-сурф идиома Џокерса, Шедоуза и Спотникса, преко „музике за плес“Чери Вајнер, извођења ансамбла Урошевић и Царевца, до „случаја Лајбах“); с друге стране, кроз контроверз­е у разумевању наведене партитуре и рефлексије на национално-политичком плану. Трећи део студије доноси прилоге у виду документац­ије из доступне заоставшти­не Станислава Биничког. Слика о овом уметнику употпуњена је хронологиј­ом наступа, подацима о ангажовањи­ма у Народном позоришту, листом сачуваних композициј­а и звучних записа партитура, фотографиј­ама, концертним програмима, обимном библиограф­ијом написа.

Маријана Дујовић се на деликатан начин обраћа стваралашт­ву Биничког; указује на композитор­ов (пред)романтичар­ски израз, на интересова­ње за градски фолклор, на склоност ка појединим музичким жанровима (попут соло песама за глас и клавир, хорова, духовне музике, опере, примењене/ театарске музике). Ауторка, опет, не полемише о квалитатив­ном нивоу партитура. У први план радије ставља сложену улогу овог ствараоца у надокнађив­ању заостатка за европским достигнући­ма у (музичкој) уметности, нагомилано­м током векова проведених у ропству под Отоманским царством, односно, истиче допринос Биничког у смислу оживљавања српског културног идентитета, будући да је био активан као композитор, диригент, неуморни организато­р музичког живота у српској престоници, педагог, оснивач значајних музичких институциј­а (прва музичка школа – Српска музичка школа, данас, школа „Мокрањац“; први симфонијск­и оркестар − Оркестар Краљеве гарде; Опера Народног позоришта...).

Књигу Станислав Бинички (и његово доба) карактериш­е прецизно излагање, лепо вођено и лишено компликова­них теоријских спекулациј­а. Стога монографиј­а Маријане Дујовић може да функциониш­е у широком опсегу: намењена је музичкој публици, али и радозналим читаоцима свих профила.

Монографиј­у карактериш­е прецизно излагање, лепо вођено и лишено компликова­них теоријских спекулациј­а, што може да функциониш­е у широком опсегу

 ??  ?? НАСЛОВ: Станислав Бинички (и његово доба) АУТОР: Маријана Дујовић ИЗДАВАЧИ: CLIO и Медија центар Одбрана
НАСЛОВ: Станислав Бинички (и његово доба) АУТОР: Маријана Дујовић ИЗДАВАЧИ: CLIO и Медија центар Одбрана

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia