Nin

Отац нације

- Милан Ћулибрк

Власт у Србији је, изгледа, почела да учи на сопственим грешкама. Уместо да даје по 10.000 евра за сваког радника, од којих неки у пеленама - да због мале нужде не би послодавци­ма правили велике проблеме - раде за месечну плату од 200 евра, председник Србије Александар Вучић дошао је на идеју – да по 100 евра месечно даје мајкама за треће, а 150 евра за четврто дете. „И неће морати ништа да раде“, поручио је шеф државе који својим сународниц­има иначе замера да су нерадници.

Мора се, међутим, признати да је овакав предлог више него фер. Јесте да ће мајке са три и четири детета добијати мање од плата запослених у неким страним компанијам­а, које је држава частила милионима евра, али је то и сасвим логично. Ако ни због чега другог бар због тога што су пелене за одрасле скупље него оне за децу.

Додатна корист је што ће, вероватно, чим добију дечји додатак, незапослен­е мајке почети да се третирају као запослене, па ће се аутоматски смањити и стопа незапослен­ости у Србији. А кога брига што се на тај начин неће репродуков­ати само становништ­во, већ и сиротиња. Зато би, чини се, било много корисније да оно што је рекао у обраћању нацији Вучић каже неким послодавци­ма. Најпре онима за које воли да се похвали да их је лично довео, а имају гадан обичај да дају отказе женама чим остану у другом стању.

Не знам какви ће бити ефекти нових мера популацион­е политике, али нема сумње да би Вучић волео да остане упамћен као „отац нације“. Па ако већ не може по нечем другом, онда бар по мерама за повећање наталитета. Мада Милутин Мркоњић сигурно мисли да епитет оца нације не заслужује нико осим Слободана Милошевића, док је за многе то место резервисан­о за Добрицу Ћосића. А много очева - килаво дете. Ма, да је бар килаво. Људи моји, што је више „очева нације“, деце у Србији је све мање. И са донекле модификова­ним рецептом Драгана Марковића Палме – за госпођу са трећим дететом 100 евра – тешко да ће бити другачије. Уместо да чекају милостињу државе, за обрачун са белом кугом било би кудикамо боље да родитељи могу пристојно живети од својих плата. Да, за почетак, не морају и себи да купују пелене, ако им већ деца пишају у гаће. Ипак је најгоре кад ти се власт посере на главу.

А баш на то личи оно што се дешава последње три недеље. Због „стратешких мањкавости“у борби против прања новца и финансирањ­а тероризма прво је Србију на „црну листу“ставила Међународн­а организаци­ја за борбу против прања новца ФАТФ, а онда је добила „жути картон“и од Групе држава против корупције, тела Савета Европе (ГРЕКО). У нормалним земљама то би било довољно да се упале сви аларми и да држава озбиљно схвати да је ђаво однео шалу. А нас би неслане шале званичника могле одвести дођавола. Уместо да отклањају недостатке, они настоје да сакрију истину, вређајући нам интелигенц­ију. На званичном сајту Министарст­во правде тврди да „Србија убрзано ради на испуњавању препорука тела Савета Европе за борбу против корупције, од којих су готово све у већем делу већ испуњене, што је и наведено у извештају тог тела“. Министарка правде Нела Кубуровић то досољава тврдњом да „није тачно да Србија није спровела ниједну од препорука Савета Европе“и поручује: „Извештај треба поново прочитати и видети да тако не стоји.“

Као још неке „неверне Томе“послушао сам министарку и поново прочитао тај извештај. У њему дословно пише: „Србија није на задовољава­јући начин спровела ниједну од 13 препорука!“Ма, немогуће. Не би, ваљда, неко из Министарст­ва правде безочно лагао? Или су се само надали да нико неће бити толико залудан да стварно проверава шта је истина? А и кога брига шта пише ГРЕКО, кад одлуке доноси други неко.

Да зло буде веће, једна од препорука је да се посланицим­а обезбеде додатни рокови за подношење амандмана. Јесу ли ови из Савета Европе полудели? Знају ли да посланици владајуће коалиције ионако подносе стотине бесмислени­х амандмана. Шта ће тек да раде ако за то буду имали више времена од минут-два? При томе се из МиГ-ова 29, који додуше још нису полетели, а не зна се ни кад ће, види да је циљ власти да опозицији потроши време за расправу. А то ће тешко допринети већој транспарен­тности рада парламента. Чисто да се на јесен не изненадимо, јер је и то једна од препорука које Србија није испоштовал­а. А изгледа да и не намерава.

Због упозорења да се власт не бори против корупције, у другим земљама упалили би се сви аларми, јер би држава озбиљно схватила да је ђаво однео шалу. А нас неслане шале званичника могу одвести дођавола

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia