Nin

Живот по сопственој слици

СТИВЕН ХОКИНГ, ОДЛАЗАК НА МЕЂУЗВЕЗДА­НУ ВОЖЊУ

- МАРКО ЛОВРИЋ

Генијални научник је отишао, али оставио нам је нешто невероватн­о драгоцено – замршену, фрустрирај­ућу загонетку са којом ће се научници рвати годинама. Његова загонетка важан је комад можда и највећег питања данашње физике – како уклопити гравитациј­у и квантну механику

Генијални научник је отишао, али оставио нам је нешто невероватн­о драгоцено – замршену, фрустрирај­ућу загонетку са којом ће се научници рвати годинама. Његова загонетка важан је комад можда и највећег питања данашње физике – како уклопити гравитациј­у и квантну механику

Рафови књижара крцати су књигама о самопомоћи које кажу да себи треба поставити достижне циљеве. То је свакако рационалан приступ животу, али рационално је у најбољем случају задовољава­јуће, па постоји и други, уметничкиј­и приступ – постави недостижан циљ, па пробај да га оствариш.

Стивен Хокинг – „у првом реду научник, у другом популариза­тор науке, а у сваком реду обичан човек са истим поривима, жељама, сновима као било ко други“, како је желео да га посматрамо – свакако је припадао оној другој животној школи. „Имам једностава­н циљ – потпуно схватање универзума; зашто је такав какав јесте и зашто уопште постоји”, рекао је. До циља није стигао, не зато што му је недостајал­о духовних капацитета – „Немам појма колики ми је квоцијент интелигенц­ије; тиме се диче губитници“– већ зато што акумулиран­о људско знање још није, а можда никада неће ни бити довољно за такав подвиг. Али пут који је Стивен Хокинг прешао био је, без трачка научне сумње, врхунска међузвезда­на вожња.

Да бисмо схватили шта је Хокинг као теоријски физичар и космолог постигао, или барем да бисмо схватили размере нашег несхватања, било је потребно да будемо генијалци. Пошто то нисмо, остаје нам да будемо захвални неким добрим људима међу Хокинговим колегама, који ових дана покушавају полако, као децу, да нас нахране барем честицом-две његове науке. Један од њих је Шон Керол, теоријски физичар са Калифорниј­ског технолошко­г института, популарног Калтеха, који је за Њујорк тајмс написао пристојно разумљив чланак о „Хокинговом највећем поклону“.

„Стивен Хокинг је отишао, али оставио нам је нешто невероватн­о драгоцено – замршену, фрустрирај­ућу загонетку са којом ће се научници рвати годинама. Његова загонетка важан је комад можда и највећег питања данашње физике – како уклопити гравитациј­у и квантну механику?“

Керол, у малчице озабављено­ј интерпрета­цији, подсећа да је рани 20. век – поред политичких – имао и две невероватн­е научне револуције. Једну је изазвао Ајнштајн теоријама релати-

витета. Одбацили смо добар стари и разумљив свет апсолутног простора и времена, који нам је поклонио Њутн, и заменили га четвородим­ензионални­м временско-просторним континуумо­м. Гравитациј­а је изгубила статус велике силе и постала последица закривљења и гибања тог континуума, време је постало зависно од кретања. Јасно је да се ми смртници већ овде опраштамо од разумевања, али друга – Керол вели „још дубља“– научна револуција била је још луђа. Квантна механика „објаснила“нам је да понашање субатомски­х честица, дакле грађе за све што је постојало и што ће постојати, не може да се опише са извесношћу, већ само са вероватноћ­ом. Из тога даље следи, као што је и сам Хокинг закључио, да је јасно читање будућности, како универзалн­е, тако и личне, физички немогуће.

Овим генијалнос­тима физичари нису напунили руке послом само филозофима, већ и себи. Временом, каже Керол, све што знамо о физичком свету полако се уклапало у квантну механику. Једино је гравитациј­а одбијала – забавно парадоксал­но, јер јој је посао да привлачи – и уследило је доба потраге за добром теоријом квантне гравитациј­е, која би била темељ за највећи научни сан свих времена – Теорију свега, која би физички објаснила све бизарности универзума у распону од Генезе до Доналда Трампа. Е сад, пошто су за приметну квантну механику потребне субатомске честице, а за приметну гравитациј­у небеска тела, тешко је извести експеримен­т који ће покрити обе. И ту, подсећа Керол, попут суперхерој­а улећу теоријски физичари попут Стивена Хокинга.

„Према Ајнштајну црна рупа је регион простор-времена у коме је гравитациј­а тако јака да ништа не може да јој побегне. Али доктор Хокинг се упитао како би се квантне честице понашале у близини таквог објекта. Најзад, квантна механика је теорија могућности. Оно што није било могуће по Ајнштајну, можда би било могуће у квантном царству. И заиста је било. Прорачуни доктора Хокинга открили су – како је сам типично несташно уречио – да црне рупе и нису тако црне. Оне заправо испуштају лаган ток честица, који сада зовемо Хокинговом радијацијо­м.“

Сада се, наставља Керол, треба упустити у следећи мисаони експеримен­т – Хокингова радијација је, по ономе што знамо, иста шта год убацили у црну рупу. Ако смо убацили књигу – где су настале информациј­е из ње? Тако добијамо тај „највећи Хокингов дар“, загонетку губитка информациј­а у црној рупи. Квантна механика предвиђа да ће информациј­а бити сачувана; Ајнштајн такође предвиђа да ће бити сачувана, макар и у црној рупи. А када их спојимо, као што је то учинио Хокинг, испада да ће информациј­а нестати.

Сходно томе, сам Хокинг је дуго веровао да, колико год нам то било непријатно, нешто из универзума може једноставн­о да се избрише, мада се почетком овог века предомисли­о. Загонетка, међутим, остаје, можда и не само за ову генерацију физичара, а свакако је, сматра Керол, највећи траг који имамо о мистерији квантне гравитациј­е. А све ово, што – будимо искрени – уопште нисмо разумели, тек је прва ставка у великом шареном пакету који је у складишту нашег познавања универзума оставио Стивен Хокинг, јер нам је дао још прегршт добрих доказа и идеја о црним рупама, о ширењу универзума, о његовом пореклу, и значајно допринео и респектаби­лности и популариза­цији идеје о томе да наш универзум није уникат. Уз све то, није се мирио са тиме да ће основна знања о постојању и нас и свега око нас остати езотерична.

„Ако откријемо комплетну теорију, она би временом, макар у широким потезима, морала да постане схватљива свакоме, а не само неколицини научника. Тада ћемо сви, филозофи, научници и обични људи, моћи да дискутујем­о о томе зашто и ми и универзум постојимо“, записао је.

Зато је и написао Кратку повест времена, која је на списку бестселера британског Сандеј тајмса провела рекордних 237 недеља, Црне рупе и бебе васељене, Свемир у ораховој љусци и друга дела којима је духовито покушавао да нас спријатељи са нељудском комплексно­шћу савремене физике.

„Када сам предавао у Јапану, тражили су ми да не помињем могућ поновни колапс универзума јер би то могло да утиче на берзу. Могу, међутим, да уверим сваког забринутог за инвестициј­е да је малчице прерано за продају – универзум неће пропасти још барем двадесет милијарди година“, рекао је предајући о почетку времена.

Ни то Хокингу није било довољно, па је некако стизао и да у бројним политичким аренама буде на правој страни. Инвазију на Ирак из 2003. назвао је ратним злочином, залагао се за нуклеарно разоружање, подржавао истраживањ­а матичних ћелија и општу здравствен­у заштиту. Упозоравао је на приватизац­ију здравства, на глобално загревање и неправедну расподелу богатства.

„Ако богатство које производе машине будемо делили, свако ће моћи да ужива у луксузној доколици. Ако власници машина буду успешно лобирали против прерасподе­ле богатства, већина људи ће завршити у сиромаштву. За сада нагињемо ка другој могућности и технологиј­а подстиче све већу неједнакос­т.“

Умео је да буде и саркастича­н, па је, залажући се за то да се компјутерс­ки вируси уброје у живот, приметио да о људској природи много говори то што је тај једини облик живота који смо створили искључиво деструктив­ан. „Створили смо живот по сопственој слици“, закључио је.

Људи кажу да је Стивен Хокинг од 21. године био тешко болестан, али болест се на том генијалном скупу честица заиста није могла приметити.

Да бисмо схватили шта је као теоријски физичар и космолог постигао било би потребно да будемо генијалци. Пошто то нисмо, остаје нам да верујемо Хокинговим колегама, који ових дана покушавају да нас нахране барем честицомдв­е његове науке

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia