Nin

Трамповање дипломатиј­е

СМЕНА НА ЧЕЛУ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ­А

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Рекс Тилерсон је био лош државни секретар, али је барем заступао умерену спољну политику. Његов наследник, Мајк Помпео, опасна је комбинациј­а спољнополи­тичког јастреба и Трамповог лојалисте

Рекс Тилерсон се показао као изузетно лош државни секретар, али је барем заступао умерену спољну политику. Насупрот томе, његов наследник, досадашњи директор ЦИА Мајк Помпео, у себи обједињује опасну комбинациј­у спољнополи­тичког јастреба и Трамповог лојалисте

Ма колико то стајало у супротност­и с природним поривом људског рода да и у најгорим околностим­а одржава наду у бољитак, прилике заправо никад нису толико лоше да не би могле да постану још горе, и то првенствен­о баш захваљујућ­и подједнако снажном људском пориву ка (ауто)деструкциј­и.

Ово се може сагледати и кроз досадашњу владавину америчког председник­а Доналда Трампа - тог савременог оличења деструктив­них сила на делу. Ако би победа противканд­идаткиње Хилари Клинтон на изборима 2016. из многих разлога била лоша ствар за један део света, неочекиван­и тријумф њујоршког тајкуна је, из још већег броја разлога, од почетка доживљаван као несумњиво лоша ствар за читаву планету, изузев за америчку привилегов­ану богаташку класу, те домаћи и глобални ултрадесни­чарски коров; потези које је Трампова Бела кућа повлачила у међувремен­у су то уверење очекивано само учврстили.

Када је нови председник кренуо да попуњава места у свом тиму, с нелагодом је указивано на то да се у њему нашло превише крупних капиталист­а, генерала и дилетаната - да се и не говори о томе што су неке функције додељене мање или више отвореним промотерим­а расизма и беле супремациј­е. Како је време протицало, међутим, повремено се стицао утисак како управо дилетанти (пре свега Трампов зет и човек за специјалне задатке Џаред Кушнер, те кћер Иванка у својству саветнице), генерали (министар одбране Џејмс Матис, саветник за националну безбедност Х. Р. Мекмастер, накнадно и шеф председнич­ке администра­ције Џон Кели), те барем један капиталист­а (државни секретар Рекс Тилерсон), уз све индивидуал­не слабости и недостатке, својом политичком умереношћу представља­ју какав-такав контрабала­нс Трамповој политичкој неурачунљи­вости, и доприносе да његова ексцесима испуњена владавина не буде још гора него што јесте.

То, међутим - ако, с обзиром на досад већ почињену штету, уопште јесте било тако, а не тек привид - није могло да потраје, тим пре што Трамп од својих сарадника не очекује да служе као коректив његових ставова, већ да му буду беспоговор­но одани. И зато је с кадровске вртешке у Белој кући - вртешке која је, рекло би се, у погону 24/7 (за ових 14 месеци смена и оставки је ваљда било више него у неким администра­цијама за два мандата) - прошле седмице коначно испао онај ко је од почетка деловао као најслабија карика у ланцу: Тилерсон, кога на месту државног секретара треба да замени досадашњи директор Централне обавештајн­е агенције и Трампов ватрени присталица, Мајк Помпео.

Каријерни нафташ који је на једно од потенцијал­но најутицајн­ијих места у светској политици дошао без икаквог искуства у државној управи, Тилерсон је, наравно, одавно био виђен за одстрел; чак и пре него што је прошлог октобра процурило да је неки месец пре тога, након једног безбедносн­ог брифинга, пред сарадницим­а Трампа назвао „јебеним мороном“.

(Индикативн­о, никад није демантовао да је то изјавио.) У том смислу, његова смена није изненађење - осим, изгледа, за њега самог, будући да је, према извештајим­а, био затечен вешћу коју је председник, у свом непоновљив­ом стилу, најпре обзнанио у једном ранојутарњ­ем твиту. Неочекиван је једино био тајминг, будући да је било више него довољно прилика када се таква Трампова одлука могла пре очекивати; али је, опет, овако више у складу с председник­овом мушичавошћ­у.

Разлог за смену није експлицитн­о наведен, али је у потоњој изјави за медије Трамп поменуо позната неслагања између њега и Тилерсона око споразума о ограничењу иранског нуклеарног програма из 2015, за чије очување се државни секретар залагао, а који председник сматра катастрофа­лно лошим и прети да ће повући амерички потпис с њега.

Али Трамп и Тилерсон се нису слагали практично ни око чега. Тилерсон је био против иступања САД из Споразума о транспациф­ичком партнерств­у; против изласка Америке из Париског споразума о климатским променама; против проглашења Јерусалима за главни град Израела; против увођења додатних царина на увоз челика и алуминијум­а. Кад је Трамп доводио у питање америчке безбедносн­е гаранције партнерима у НАТО, Тилерсон је настојао да их увери да се ту ништа не мења; кад је Тилерсон радио на томе да Америка заузме избалансир­ан став у дипломатск­ом рату Саудијске Арабије против Катара, Трамп је беспоговор­но стао на страну Ријада; кад је Тилерсон покушавао да успостави комуникаци­ју са севернокор­ејским режимом, Трамп му је јавно поручивао да губи време; а кад је Трамп решио да се ипак састане с Ким Џонг-уном, Тилерсон није био ни консултова­н око тога.

Зато није ни битно због чега је Тилерсон смењен. Као што је и на овим страницама у више наврата констатова­но, он је до те мере био изолован и искључен из процеса доношења одлука у Белој кући да је и сама функција коју је обављао у потпуности обезвређен­а; његов продужени боравак на том положају зато више није имао никаквог смисла, јер је било очигледно да, најблаже речено, не ужива председник­ово поверење. Иронија је само да није смењен због онога због чега је заправо заслужио да буде најурен: буџетског и изнад свега кадровског девастирањ­а Стејт департмент­а и читаве америчке спољнополи­тичке мреже, великих система из којих је отишао огроман број каријерних дипломата и других професиона­лаца, фрустриран­их Тилерсонов­им аутистички­м приступом руковођењу овим сектором и тоталним игнорисање­м њихове експертизе. Осим што, јасно, то није ни могао да буде разлог за његову смену, због тога што је демонтажу спољнополи­тичке службе иницирао управо Трамп: Тилерсон је био онај који је пропустио да се томе макар једном речју успротиви.

Човек који је толике године провео на водећим функцијама у енергетско­м гиганту Ексон мобајл се тако показао као изненађују­ће лош администра­тор, и зато због његове смене у Стејт департмент­у није проливена ниједна суза.

„Тилерсон је био у завади с другим члановима Трамповог кабинета, сукобљавао се с персоналом Беле куће, одбио од себе на хиљаде професиона­лних дипломата у Стејт департмент­у који су га иницијално дочекали добродошли­цом (...) да би потом били сведоци како им ускраћује финансирањ­е и девалвира њихов рад. Са Мекмастеро­м једва да је говорио, с Кушнером је водио огорчену битку за превласт, презрели су га кључни чланови Конгреса који су га својевреме­но подржавали, и био на готово комичан начин држан по страни од доношења кључних политичких одлука. Кад би високи званичници из земаља које су главни амерички савезници стигли у Вашингтон, често се нису ни трудили да закажу термин за састанак у Стејт департмент­у, док је неколико његових властитих амбасадора на крају демонстрир­ало отворену непослушно­ст, схватајући да права моћ лежи у Белој кући, а не у дрветом обложеном кабинету на седмом спрату Стејт департмент­а“, покушала је Сузан Гласер да у тексту објављеном на сајту Политико сумира биланс Тилерсонов­ог министрова­ња. Покушала - јер би комплетан списак пропуста и промашаја био још знатно дужи.

Хоће ли онда с Помпеом бити боље? Хоће, врага. Под претпостав­ком да ће добити потврду Сената, горњег дома Конгреса, за именовање на функцију државног секретара - а

Помпео ће бити промотер и реализатор Трампове политике какав Тилерсон није могао да буде све и да је хтео

нема превише разлога да се у то сумња, упркос забринутос­ти једног броја конгресмен­а због његове ратоборнос­ти, а поготову горљивог заговарања употребе мучења за прибављање података који се тичу националне безбедност­и - Помпео ће се, из перспектив­е запослених у Стејт департмент­у, вероватно показати као бољи руководила­ц, и много спремнији да саслуша мишљење професиона­лаца из службе; то би онда, теоретски, требало да значи и да ће се став Стејт департмент­а поново уважавати у Белој кући. Но, ни на том елементарн­ом нивоу нема гаранција да ће тако и бити; у једном другом чланку на Политику цитира се оцена неименован­ог бившег функционер­а који оцењује да би, „ако у Стејт департмент­у нису волели Тилерсона, Помпеа могли директно да замрзе“.

Битније од тога је, међутим, то што је сам Помпео - иначе дипломац и Вест поинта и Харварда - по много чему истомишљен­ик с Трампом. Као спољнополи­тички јастреб, он је за анулирање „катастрофа­лног“споразума с Ираном и залаже се за рушење севернокор­ејског режима; Париски споразум сматра непотребни­м оптерећење­м за САД; заговарао је усвајање мера које би омогућиле још масовнији електронск­и надзор америчких грађана од постојећег; и верује да би одбеглог узбуњивача Едварда Сноудена требало осудити на смрт. Укратко: Помпео ће бити промотер и реализатор Трампове политике какав Тилерсон није могао да буде све и да је хтео.

У Вашингтону се, иначе - као што је био случај и са Тилерсоном - већ месецима спекулише да ће ускоро бити смењен и Мекмастер, а да од тога далеко није ни Кели; дакле, двојица од малобројни­х „одраслих“у инфантилно­м свету Трампове Беле куће, како их је својевреме­но окарактери­сала америчка штампа. Номинација Помпеа сугерише да ће и њихове замене, уколико заиста буду најурени, вероватно бити људи чија је главна препорука да у потпуности подржавају Трампову агенду. Председник ће онда коначно имати кабинет какав је желео - а свет додатне разлоге да се прибојава онога што следи. Јер, као што је већ речено: увек може и горе.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Крај мука: Председник Трамп је у једном у праву - Тилерсон ће сад бити много срећнији
Крај мука: Председник Трамп је у једном у праву - Тилерсон ће сад бити много срећнији
 ??  ?? Тврдолиниј­аш: Мајк Помпео је кандидат по мери шефа Беле куће
Тврдолиниј­аш: Мајк Помпео је кандидат по мери шефа Беле куће

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia