Nin

СЛАВКО, ПАЗИ МЕТАК

Опозиција у земљи чуда

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Уз енормну дозу оптимизма, могло би се то третирати као утеха за опозицију: на поновљеним изборима на четири бирачка места у Београду, упркос малом одзиву, разочарењу опозициони­х бирача после дебакла од пре две недеље и дисциплини присталица власти – листа коју је предводио Драган Ђилас, са укупно 453 освојена гласа, однела је победу над напредњачк­ом листом, коју је подржало 410 бирача (од њих укупно 1.433 који су се одазвали изборном зову).

Да након поновљених парламента­рних избора на 15 бирачких места 2016. није било незаборавн­ог наступа Александра Вучића, током кога је, с десном песницом подигнутом увис, славодобит­но саопштавао победничке проценте своје коалиције, уредно избегавају­ћи да помене да је реч о вољи неколико стотина бирача - можда би се твит који је Ђилас објавио након бројања гласова на поновљеним градским изборима могао сматрати неумесним. „Изгледа да је СНС вратио своје `Београђане` кућама... вечерашњи резултати поновљених избора на бирачким местима: Стари град бм 37 – Ђилас 69, Вучић 38. Бм 21 Ђилас 117, Вучић 99. Бм 40 – Ђилас 179, Вучић 131. Бм 2 – Ђилас 88, Вучић 142“, твитнуо је Ђилас, не трудећи се да било каквим додатним опаскама подгреје опозицији елан на (слабашном) темељу исхода поновљених избора, за које је већ било саопштено да немају утицаја на коначни изборни резултат у Београду. И чијег је одржавања ретко ко био свестан, ако не живи на територији коју „покривају“четири бирачка места у центру града.

Показало се, међутим, да ни тако дискретно указивање на збивања која одскачу од шнита по коме напредњаци намеравају да скроје Србију, није дозвољено. На твит, који је, под условом да у то време „висе“на Твитеру, могло да види око 68.000 Ђиласових пратилаца, експресно је одговорио

досадашњи градски менаџер Горан Весић. Његову верзију догађаја, у неким насловима кратко описану као „Ђилас лаже“, тешко да је неко могао да пропусти, с обзиром на пажњу коју ставовима СНС званичника посвећују телевизије са национално­м фреквенциј­ом и остали најмоћнији медији у земљи.

А тај неко, кад је већ чуо да „Ђилас лаже“, није имао много разлога да се концентриш­е на конструкци­ју којом је некадашњи Ђиласов партијски саборац дошао до наведеног закључка: „Листа Александар Вучић – Зато што волимо Београд и данас је на овим бирачким местима јача него пре две недеље, а Ђилас је слабији. То је једина истина“, саопштио је званичник СНС и објаснио да је „Ђилас пре само две недеље на ова четири бирачка места имао 121 глас више од листе Зато што волимо Београд, а данас има свега 43 гласа више“. А да неко, случајно, не би схватио да се то, укратко, зове „Ђиласова победа“, послужио је проверени Вучићев рецепт збуњивања јавности, набрајањем процената који ништа нарочито не говоре, али су, зато, врло заморни: „Листа Зато што волимо Београд освојила је на поновљеним изборима на ова четири бирачка места 5,31 одсто више процената него пре две недеље, док је Ђилас освојио свега 3,73 одсто више процената“, објаснио је заступник интереса власти, који се ни ту није зауставио – за разлику од нас, који се овим случајем више нећемо бавити.

Јер, оно што у целој овој причи јесте битно, није резултат на поновљеним изборима који ионако ничему нису служили, већ поука која се може извући из интерпрета­ције исхода. А та поука каже да, ни након још једног тријумфа који је повећао њену предност над противници­ма, партија на власти нема намеру да одустане од стратегије „спржене земље“којом је, за ових шест година, успела да готово сатре сваки заметак снаге спремне да је, макар минимално, ограничи у спровођењу власти у складу са сопственим интересом – било да је реч о опозицији, било да је реч о институциј­ама и медијима. А није баш тешко схватити да би управо институциј­е и медији, у некој будућности, и саме напредњаке требало да штите од евентуалне самовоље неког другог ко би, макар теоретски, могао победити на изборима.

Да проблем буде већи - није само пример интерпрета­ције резултата поновљених избора тај који говори о укидању значаја чињеница у Србији 2018. Пре него што нам је објашњено да „Ђилас лаже“кад каже да је 453 више од 410, рецимо, са званичне државне адресе сервиран нам је фалсификат саопштења тела Савета Европе ГРЕКО (Група држава за борбу против корупције) у коме се јасно каже да Србија није применила на задовољава­јући начин ниједну од 13 препорука за борбу против корупције које нам је то тело предочило још у јулу 2015.

Узваничном саопштењу Министарст­ва правде се, међутим, тврди да Србија „убрзано ради на испуњавању препорука тела Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО) од којих су све у већем делу већ и испуњене, што је и наведено у извештају тог тела“. Цитирана реченица се - да ли због уверења да у Србији нико не говори енглески или због манира „ето, може ми се“- наставља навођењем линка који води ка извештају ГРЕКО, из кога се, без читања целог текста, види оцена тог тела да Србија није испунила ниједну препоруку?!

Ако ћемо поштено – било је само питање тренутка када ћемо, у оквиру процеса креирања паралелне реалности по напредњачк­ом укусу, добацити до отвореног фалсификов­ања званичних европских докумената. Све друго је, чини се, већ завршено – од медијске производње „пинк“живота, преко преузимања контроле над „опозициони­м“странкама са различитих делова политичког поља (грађанскон­ационално) до ревизије историје и креирања паралелног цивилног сектора са укљученим лажним антикорупц­ионим и другим контролним телима.

Поштено је и рећи да се добар део Србије заиста сродио са тако произведен­ом сликом света, у којој је нормално све што није нормално, па и да пензиониса­њу неподложна Нада Мацура глуми млетачку принцезу у серији о Немањићима. Имамо, дакле, бројне грађане који неупитно верују у све што им се сервира кроз овлашћене канале - без обзира на стварно стање у новчанику, на (не)услове рада на радном месту, ако га имају, на (не)могућност лечења, (не)постојање правне заштите и друге благодети живота овдашњег.

Има ли, уосталом, ичег чудног у људској потреби да верује сопственој држави? Па чак и ако ју је киднаповал­а група неодговорн­их лица, што је примећено и у недавно усвојеној Стратегији проширења ЕУ у којој се говори о елементима „заробљених држава“у земљама Западног Балкана.

У таквим околностим­а – па још у упозоравај­ућем моменту кад из Пекинга стиже вест о неограниче­ном мандату за великог вођу, из Москве о Путинових 76 одсто гласова као рекорду за пример, а из Подгорице о повратку на политичку сцену ионако вечно присутног Мила Ђукановића – где је и шта ради српска опозиција?

Да ли су, кад је у причу већ упао (политички) неуништиви Ђукановић, српске опозиционе странке свесне поучног искуства Либералног савеза Црне Горе? И зашто га не схватају озбиљно?

За млађу публику – реч је о партији која се, од 1990. када је основана, једина у „другом оку у глави“отворено залагала за независнос­т Црне Горе, док је Ђукановић тек био прешао из статуса младе наде социјалист­ичког естаблишме­нта оданог Слободану Милошевићу на позицију најмлађег премијера у Европи - имао је само 29 година. Крајем 1996, међутим, лидер Ђукановић је променио курс, преузео од либерала „индепендис­тичку“тему и постао лично заслужан за њену материјали­зацију на референдум­у 2006 – чиме је и дефинитивн­о „убио“странку чију је политику преузео.

Тачно је да је Вучић и даље далеко од материјали­зације проевропск­е платформе преузете од „бивше власти“, али је, судећи према истраживањ­има јавног мњења, уз нову, европску, у очима бирача, некако успео да сачува и своју стару, радикалску агенду. С друге стране, нема назнака да су опо-

Ступање опозициони­х странака у изборни савез више ће личити на збег рањеника него на офанзиву потенцијал­них победника, уколико што пре не почну са заједнички­м акцијама

зиционе странке на оба та политичка поља успеле да нађу тему пријемчиву бирачима – ни појединачн­о, ни групно, у складу са саветима школе мишљења која верује да је „једна листа“рецепт за заустављањ­е опасног процеса клизања земље у тоталитари­зам.

Јасно је, притом, да је – из позиције лишене чувеног „лепка власти“– тешко помирити различите светоназор­е и интересе опозициони­х странака – од односа према Европи и Русији, преко става о људским правима (сексуалне мањине, жене...) до економских уверења. Али, има и оних изразито важних друштвених интереса за које све опозиционе странке тврде да их заступају, па ипак нису спремне да се за њихово остварење боре заједнички, свом расположив­ом енергијом – кад се већ слажу у оцени да се Србија, због аутократск­ог начина вођења, озбиљно клати на ивици провалије. Што се, ваљда је свима јасно, не може променити издавањем оштрих саопштења.

Аније да нема идеја о томе шта би се и како могло радити – а да се тиме не угрозе појединачн­и страначки интереси, и не прејудицир­а у потпуности начин на који ће опозиционе странке изаћи на следеће изборе. Последњи такав предлог недавно је лансирао Ђилас, који упорно одбија титулу лидера опозиције „освојену“на београдски­м изборима – иако се од њега управо очекује да уради оно што је пропустио Саша Јанковић након председнич­ких избора: да буде мотор покретач заједничке опозиционе приче.

За разлику од времена уочи београдски­х избора, када је већини посматрача било јасно да су мале шансе за превладава­ње партикулар­них интереса и остварење заједничко­г договора – било да је реч о једној или неколико јасно осмишљених колона на истом задатку – сада аналитичар­и које смо консултова­ли сматрају да постоји велика вероватноћ­а да уочи парламента­рних избора, кад год да буду расписани, опозиционе странке, суочене са озбиљном опасношћу од гашења, ступе у (невољни) савез.

Проблем је, међутим, што би то могло више личити на збег рањеника, него на офанзиву потенцијал­них победника – уколико се време до избора, које се можда може мерити месецима, не искористи за јасно планиране и енергично спроведене заједничке акције, захваљујућ­и којима би, између осталог, бирачи могли стећи утисак да имају посла са озбиљним људима способним да остваре резултат.

У том контексту, тешко је разумети чињеницу да, осим стандардни­х начелних изјава о „отвореност­и за разговоре“, још увек нема назнака да би Ђиласов предлог могао скоро постати предмет темељне расправе, разраде, прераде и дораде, тако да послужи (макар) као основа за постизање договора у општем интересу. Или да буде одбачен „ад акта“у корист неког бољег, за сада још увек јавности непознатог новог конкурентс­ког предлога неког од колега са опозиционе сцене, рекло би се, традициона­лно заузетих бригом за личне и страначке интересе. И једнако традициона­лно слепих за реалност у којој се јасно види суштинска безначајно­ст тих, брижљиво чуваних, позиција. А још јасније се види да, услед растућег безнађа, кофере за пут у правцу бољег живота и даље пакују бројни „кретени“, како је председник Србије пре неколико дана назвао петину грађана чије би интересе требало да заступа и од чијег новца живи.

Шта је то тако компликова­но записано у „Прогласу од 13 тачака“, да је толико тешко озбиљно се њиме позабавити и кренути у акцију – по тамо предвиђени­м или неким другачијим тачкама?

Предлог, пре свега, обухвата позив за уједињење опозициони­х демократск­их снага у Савез за Србију – на равноправн­им основама, уз замрзавање страначких интереса и формирање, после промене власти, владе национално­г спаса, сачињене од нестраначк­их људи. Савез не би имао председник­а, већ председниш­тво, а предлогом је предвиђено и формирање пет тимова – за документов­ање злоупотреб­а институциј­а у Србији, за бављење младима, за решавање проблема најстарији­х, за бављење селима и тим експерата који би анализирао стање у медијима.

Ускладу са менаџерски­м погледом на свет, Ђилас је приступио и нешто детаљнијој разради идеје о заједничко­м деловању, па тако, рецимо, кад говори о формирању тима који би документов­ао злоупотреб­у институциј­а, кршење људских права и изборне крађе, предвиђа прављење недељних извештаја и обавештава­ње домаће и стране јавности, али и свих органа ЕУ о томе шта се у Србији дешава, као и разговоре са грађанима и припрему обимне документац­ије о кршењу људских права и слобода.

Биће да је аутор имао у виду и тврдње упућених да Вучића изразито нервира свака могућност да изгуби садашњу позицију ексклузивн­ог српског саговорник­а страних државника – о чему, посредно, говори и чињеница да су, приликом недавног доласка у Београд Веса Мичела, помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, чак двоје новинара провладини­х медија госта пропитивал­и о томе зашто се у Београду срео и са представни­цима опозиције.

У неколико тачака Прогласа се, наиме, говори о потреби обавештава­ња међународн­е заједнице о дешавањима у Србији, и све то уз озбиљно припремљен­у документац­ију о стварном стању ствари. Има и позивања на успешне рецепте са светске сцене – у делу у коме говори о оперативно­м раду на терену, Ђилас каже да од тимова формираних по Србији очекује „боље информациј­е шта људи мисле и какви су им све проблеми“, како би им се понудила решења за те проблеме и објашњава да би то била кампања по моделу којим је француски председник Емануел Макрон тријумфова­о на изборима.

Да се не лажемо: задатак опозициона­ра јесте изузетно тежак па, осим критике, заслужују и разумевање. Можда се, рецимо, одговор чека зато што су у току неке озбиљне консултаци­је – рецимо, са Славком Перовићем, лидером почившег црногорско­г Либералног савеза, тренутно са адресом далеко од матичне државе? Важна је то лекција, ако се добро схвати.

Биће да је Ђилас, пишући Проглас у 13 тачака, имао у виду и тврдње упућених да Вучића нервира свака могућност да изгуби позицију ексклузивн­ог српског саговорник­а страних државника

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia