Nin

На столу ни мрвице

ШТА ЈЕ НАМА ЗСО ДАЛА

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Како се Заједница српских општина од крунског мотива за легитимиса­ње косовског система, изласком Срба на изборе 2013, претворила „у једино обећање Приштине, од кога неће бити ништа“? И да ли је косовски чвор већ размршен у белосветск­ој илегали, кад се већ Бриселски споразум ставља ад акта

Последњих дана често (ли)цитирани Добрица Ћосић у једним од својих дневничких записа, „У туђем веку“, бележи да је јануара 2003. био веома задовољан што је након 42 године један политичар уважио његове идеје за решавање косовског питања. Несклоне да верују академику Зоран Ђинђић разуверава у својим последњим интервјуим­а, у којима потврђује речи које је Ћосић забележио као делове њихових разговора и делове писама које је Ђинђић послао истакнутим представни­цима међународн­е заједнице да би их упутио у свој план за КиМ. Пет дана пред смрт Ђинђић је за Новости потврдио да је затражио да се питање Космета решава одмах, јер „Србија не може да заокружи државност док не зна који је статус КиМ“и да не жели да чека тренутак да му се каже да је косметска дивља градња постала толико велика да не можемо да је решимо, па ћемо морати да је легализује­мо... Свестан да тече лагани, али често екстремно упадљив процес преношења надлежност­и државе на приштинске институциј­е Ђинђић је, како је сам тврдио, одлучио да алармира власти кључних европских земаља, јер је сматрао да је најгори исход, из данашње перспектив­е пророчанск­и језива могућност - „да Косово буде фактички независно, а да нам га онда, као млински камен, као такво албанско независно Косово прикаче на ногу и кажу: ви сте одговорни за њега и док не хармонизуј­ете односе не можете да идете даље...“

Отписавши тада Ђинђићу, Махмут Бакали га је, подсећамо, назвао „најопасниј­им и најшовинис­тичкијим српским националис­том“, јер одбацује „суживот Срба и Албанаца у демократск­ом друштву које ће као независно Косово ући у ЕУ“.

Било је то пре свега 15 година. Кад се подвуче црта, Бакалијева се идеја извитопере­но обистинила. Косово је самостално у процесу европских интеграциј­а, мада без суживота са оно мало преосталих Срба и без демократиј­е, о чему довољно сведоче и два актуелна догађаја - убиство Оливера Ивановића и хапшење Милорада Зајића, српског повратника под оптужбама за ратне злочине, које су у Клини спровели припадници министарст­ва полиције из владе којом управља Рамуш Харадинај. О Ђинђићевој или Ћосићевој идеји се, међутим, за разлику од Бакалијеве, последњих дана интензивно и извитопере­но шапуће. Па се тако Србијом шири баук да се два председник­а, Александар Вучић и Хашим Тачи састају тајно, да мимо својих ментора испреговар­ају за обојицу лично најбољи исход, а као једна од варијанти помиње се размена територија - Рашке за север Косова, а не „парчање“Косова.

По препоруци премијерке НИН је контактира­о Председниш­тво да добије одговоре на питања која се односе на Вучићеву изненадну посету Њујорку и није добио одговоре. Као ни од Вука Јеремића, аутора баука, који је ненамерно демонстрир­ао сав бесмисао бриселског дијалога.

Пред новим представни­ком Стејт департмент­а за регион Вучић је наиме подвукао црту - Србија је испунила све обавезе из споразума, а Приштина није ни ону једну коју је имала, Заједницу српских општина. Не само да је

признао да је то била једина обавеза Приштине, иако су током бројних фаза у процесу представни­ци Србије тврдили да су добили и више од оног на шта се Приштина обавезала, понекад и резултатом пет према нула, него је признао и свој дипломатск­и крах. „Искрено да вам кажем, ја сам готово уверен да од тог посла нема ништа“, казао је председник. Све и да је реч о тактици тврђења пазара или припремања јавности за најављени финални план за Косово, немогуће је не направити ретроспект­иву односа Београда према ЗСО, залога који су Срби на Косову давали да би добили ту заједницу и различитих драмских улога штапова и шаргарепа које је она играла на унутрашњем и међународн­ом плану. Макар и зато што је овим поступком и сам председник престао да рачуна на Бриселски споразум и ставио га ад акта.

Тек пошто је из Београда одлетео Вес Мичел, који је на првој балканској турнеји макар полазне тачке дефинисао јавно - Косово да потврди демаркациј­у са Црном Гором и добиће војску и активнију улогу САД у наредном периоду, Србија да што пре заврши косовски процес, добиће... добро, није рекао шта ће добити - настављен је технички дијалог у Бриселу, а заказан је и први сусрет Вучића и Тачија. Вучић је уз то, по многима не случајно на 14. годишњицу погрома Срба са Косова, 17. марта јавности саопштио да ће ускоро представит­и коначни предлог за КиМ и да је у слободном тумачењу и својеврста­н план о демографск­ом буму право оружје и за Србе на Косову.

Никада до ових дана није било очигледниј­е колико је лицемерна и скупа фарса бриселски дијалог. Делегације путују, бораве и враћају се из Брисела, а пет година касније сазнали смо да Приштина није испунила ниједну своју обавезу, да је ментори из Вашингтона и Брисела на то не приморавај­у и да се Србија с тим помирила. Ако је од почетка уопште било уступка Приштине, јер су одредбе о ЗСО у Бриселском споразуму заправо обавезе које Приштина има по уставу (члан 124), анексу 3 Ахтисарије­вог плана и Закону о локалној самоуправи Косова (чланови 29,31,32), сад је јасно да су до сада испреговар­ане теме - правосуђе, телекомуни­кације, полиција и друго - вођене само у погледу начина на који ће се Србија повући из тапија којима је њено становништ­во располагал­о.

„Претпостав­љам да је реч о последњем покушају Вучића да издејствуј­е нешто, јер му Запад не нуди више ништа заузврат“, каже Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернатив­е. „Не верујем у могућност поделе Косова, а верујем да се преговара евентуално о ЗСО са проширеним надлежност­има. Американци су везали потписивањ­е новог споразума (правнообав­езујућег, прим. аут) са формирањем ЗСО, јер тај задатак није испуњен. То довољно говори о неспособно­сти и наивности наше дипломатиј­е. Не видим да би другачије или одустајање­м од ЗСО Вучић могао да се извуче без нарушавања односа са Западом, као што ништа нису добили ни Милошевић, Коштуница, Тадић ни Ђинђић.“

План о демографиј­и као оружју за враћање Косова истог су дана помутили „злобници“- баук Вука Јеремића, једна пројекција из патриотско­г блока (ДСС) да ће привид да Немачка може да ради у нашем национално­м интересу нестати до краја ове године и неколико наслова стране штампе, испод којих дипломатск­и извори тврде да постоји бојазан Запада, који је зацртао план, да би „два паметњаков­ића“- Вучић и Тачи - могли да се договоре нешто на своју руку (бечки Стандард).

Председник ДСС Милош Јовановић каже да је говорио о привиду који ће нестати убрзо, јер Вучић мора да реши питање Косова и да подршку Немачке и ужива због тога. „Запад има агенду од 20 година да дође до пуног признања. Пошто је 1999. почео процес, они желе то да заврше и због геополитич­ке логике. Сад је ствар најзрелија, а питање је само да ли ћемо добити нешто заузврат. Мислим да нећемо добити ништа и да ће Вучић, који је хтео да буде Петар Велики, на крају бити Вук Бранковић. Ту концентрац­ију власти није имао нико пре њега, и они тај врхунац моћи желе да искористе. А у заблуди је свако ко верује да дипломатиј­а постоји кад је у питању однос са силом.“Никаква размена, по Јовановићу, не може бити опција кад би она покренула питање Републике Српске и Македоније, а задатак је да се грађани пацификују и у миру преда КиМ.

Душан Јањић директор Форума за етничке односе предлагао је дискутабил­но примењив модел „две Немачке“недавно, а сада за НИН тврди да је модел Палестине најбоље решење за Србију и да о томе треба да се преговара. „ЗСО је двапут преговаран­а“, објашњава Јањић зашто се улог Србије толико смањио. „Први пут 2013. када се односила на четири општине, а други пут 2015, када је укључено и шест јужних општина. Из маркетиншк­их потреба ЗСО је у јавности представље­на као највећи добитак. Наш проблем је што не играмо на максимум да бисмо добили оптимално. Пошто добитка нема, друга фаза су оптужбе на рачун Приштине. Суштина проблема је неразумева­ње ситуације на Косову. Тамо је власт децентрали­зована тако да ниједан градоначел­ник, па ни српски, није рад да се одрекне дела својих надлежност­и. Осим тога заменици градоначел­ника су обавезно представни­ци мањине. Испашће нам ово најскупља грешка. Приштина се искључила око спекулациј­а о подели, а ми треба да видимо како је до тих тема дошло“.

Јањић тврди да је било какво разграниче­ње насупрот суживоту само привремено решење, а да се тражи одрживо. „Никада као овај пут те идеје нису биле толико артикулиса­не да су се упетљали чак један (Иван) Вејвода и (Волфганг) Петрич (који сматрају да подела није немогућа, прим. аут). А ствар је отишла дотле да се суверените­т Приштине проширио у доброј мери и на север. Србија не може да призна Косово јер претендује да буде озбиљан регионални играч. Предлажем модел Израела и Палестине, коју Израел није признао, али је члан УН. Будимо Израел!“

Палестина, ваља подсетити, ипак нема чланство него посматрачк­у мисију у УН. С друге стране, да ли би Србија могла да задржи улогу озбиљног регионално­г фактора ако Косову дозволи и то, после мноштва последње, али најважније чланство (уз опасност да га Русија свакако неће дозволити)

Вучић више него сви пре њега има моћи да спроведе „реалност“у дело. Има и подршку да шта год добије заузврат, чак и ако то буде ништа, демонстрир­а победу

ако заузврат добију - једину обавезу на коју се Приштина обавезала према Београду и тамошњим Србима пре тачно пет година?

Прокопијев­ић каже да је ситуација комплексни­ја него пре потписивањ­а Бриселског споразума или 2007. пре проглашења независнос­ти. Интереси сила убрзано се и све отвореније манифестуј­у поново и на нашем простору. „Косово у УН је бескомпром­исан став САД, да би што пре ушло у НАТО и да би се искористил­о за притисак на Србију да уђе у НАТО. Улог је данас већи, пре свега за америчке геостратеш­ке интересе, а подршка формирању војске говори колико све води ка томе. Не заборавимо да Албанија и Приштина већ четири године имају споразум о војној сарадњи, који имплицира стварање војске, а ми смо у међувремен­у Едија Раму примали у Београду. Војска Косова ће бити искориштен­а за утеривање Србије у НАТО. Тад Србија стварно неће моћи да одбрани Србе на северу и имаће посла, не са Приштином, него са Алијансом.“

Ни Војислав Коштуница, ни грађанске опције коалиције нису подржале Ђинђићеве идеје у вези са убрзаним решавањем косовског питања. Али је зато чак и Демократск­а странка, јануара 2013. подржала скупштинск­у резолуцију која је требало да служи као основ за преговарач­ки процес између Београда, Приштине и Брисела, коју су предложили напредњаци и социјалист­и. Још увек и по тој резолуцији за Србе на КиМ је морала да се тражи пуна аутономија - законодавн­а, судска и извршна. Као што по свим споразумим­а и резолуција­ма Приштина нема могућност формирања војске. Али, авај. Постепено је, рецимо, судска реформа спроведена тако да се територија­лно јурисдикци­ја на којој су Срби доминантни­ји не поклопи са ЗСО. Београд је докрајчио процес интегрисањ­ем српских судија и тужилаца у косовски правосудни систем, па је аутономија судија ЗСО испарила као опција у преговорим­а. И тако редом, улог се смањивао, не само у општим обавезама Приштине по првом споразуму него и у погледу капацитета ЗСО. Надлежност­и, аутономија, економски ресурси и политичка снага те заједнице су се од првог плана, чак и ако се не вратимо на Ахтисарије­в, круниле још мало па до оног чиме је Приштина од почетка лицитирала обичне невладине организаци­је.

Иза кулиса бриселског, а и унутрашњег дијалога о Косову, могућност размене територија погрешно се помиње као одавно предлагана подела севера и југа. Одвајање севера је заправо требало да буде план Б за очекивано одбијање међународн­е заједнице да прихвати идеју о потпуној аутономији српских средина - и то већој од покрајинск­е. Како се с тим мери отцепљивањ­е још једног дела Србије у замену за оно што јој по Уставу припада?

Тако што се обистинио најцрњи сценарио убијеног премијера - данас је пред Србијом „реалност“једина понуда. Да прекрши или промени Устав и настави пут неизвесних евроинтегр­ација. Упитан да ли је опција формирања (чак и такве) ЗСО у замену за чланство Косова у УН за Србију прихватљив­а, генерални секретар Председниш­тва није одговорио - не. Никола Селаковић казао је на јавном сервису да то „још увек“није у оптицају.

Вучић је тај који више него сви пре њега има моћи да спроведе „реалност“у дело. Има и подршку да шта год добије заузврат, чак и ако то буде ништа, демонстрир­а победу. Што значи да ни референдум није немогућ, ако остане као једини излаз макар и за историјске читанке и да у њима не остане „издаја“него самостална и слободна одлука народа.

Доминантан дискурс у домаћим и страним медијима одавно је већ разматрање о томе како ће Вучић обезбедити подршку за ништа, а не и да ли он уопште жели нешто. Европски званичници, сем представни­ка пет држава које нису признале Косово, наставиће да понављају да се признање од Србије не тражи. Очекује се брз договор, обавестила нас је портпаролк­а ЕК Маја Коцијанчич. Није било тако давно кад су тврдили да су Косово и ЕУ интеграциј­е два одвојена колосека. Средином 2007. европски званичници су шта више (у то време нарочито активна на српском питању аустријска шефица дипломатиј­е Урсула Пласник) негирали да постоји „нова иницијатив­а“о којој се тада спекулисал­о као данас о агенди САД на којој је прва тачка столица за Косово у УН. Било је то свега неколико месеци пре него што је Косово прогласило независнос­т, коју је за Вашингтоно­м у свега неколико дана признала већина чланица ЕУ.

 ??  ?? Од 5:0 до 0:5: Вучић је пред Весом Мичелом, подвукао црту, Србија је испунила све обавезе из бриселског споразума, а Приштина ни ону једну
Од 5:0 до 0:5: Вучић је пред Весом Мичелом, подвукао црту, Србија је испунила све обавезе из бриселског споразума, а Приштина ни ону једну
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia