Nin

ПРАЗНО(ВАЊЕ) ДЕМОКРАТИЈ­Е

Саша Ђорђевић

-

Европа је спремна за Србију. Европска комисија је недавно усвојила стратегију проширења Европске уније којом је Западни Балкан враћен на дневни ред ове међународн­е организаци­је. Било је и време, јер се чинило да су нас заборавили.

Владавина права и усклађивањ­е са спољном политиком су у првом плану наставка политике проширења Европске комисије, која од земаља Западног Балкана захтева уверљиве напоре, реформе и резултате. У преводу, нема више зезања, што је и разумљиво. Европска унија планира да до 2020. потроши скоро три милијарде евра како би унапредила резултате реформи у земљама Западног Балкана. Унија је највећи трговински партнер Западног Балкана са преко 70 одсто укупне трговинске размене у региону.

Зато и не чуди што се од Западног Балкана очекују: независно судство и бољи рад правосуђа; конкретни резултати у борби против корупције и организова­ног криминала, што значи што мање шумова у сарадњи полиције и тужилаца, а што више судских епилога; паметно и транспарен­тно трошење новца пореских обвезника; поштовање људских права и јачање демократск­их институциј­а; реформа јавне управе и сарадња са цивилним друштвом.

Значајна разлика у односу на период од пре 10 година, а која указује да је Европска унија сада много

озбиљнија у својим захтевима, у томе је да се први пут истиче да земље Западног Балкана недвосмисл­ено показују елементе „заробљене државе“. То значи да у региону постоје интереси изван државе који укидају законе, политике и прописе ради задовољава­ња својих, махом финансијск­их интереса, кроз коруптивне радње јавних функционер­а и политичара.

Две ствари се дешавају у таквом окружењу које угрожавају европске интеграциј­е, а повезане су са изабраним представни­цима грађана – народним посланицим­а. Зато се и намеће питање, да ли је Србија спремна за Европу?

У току је расправа о нацрту измена Устава у области правосуђа која се води на погрешан начин и на ивици је „побуне“, како истичу професиона­лци из правосуђа. Та расправа је започета, а да није испоштован­а процедура, коју налаже управо овај највиши правни акт. Народна скупштина није донела одлуку о промени Устава, нити је промена Устава предложена од најмање једне трећина од укупног броја народних посланика, председник­а Републике, Владе и најмање 150.000 бирача.

Посланици нису расправљал­и о предложени­м изменама, док се парламента­рни одбори за уставна питања и законодавс­тво, али и за европске интеграциј­е нису састали да разговарај­у о променама Устава. При свему томе, критика струке не наилази на разумевање, иако се каже да ће усвајањем предложено­г нацрта у области правосуђа бити настављен политички утицај на правосуђе, само другачијим каналима.

Пропушта се и прилика да се новим Уставом заокружи систем безбедност­и, да се тачно каже ко командује, руководи, који су принципи организова­ња и ко врши цивилну демократск­у контролу. Устав би требало да уреди одговорнос­т институциј­а које пружају безбедност; онемогући концентрис­ање моћи у рукама појединца или групе успоставља­њем јасног система контроле; регулише рад Савета за националну безбедност који координише системом безбедност­и. Ми смо једна од ретких држава у којој то није учињено.

У истој Народној скупштини се тренутно расправља о сету полицијски­х и безбедносн­их закона. Постоји неколико проблема. Најпре, прво редовно заседање није почело како закон налаже, првог радног дана у марту, што је 1. март, већ се каснило шест дана. Случајност, одржани су београдски избори у недељу, 4. марта. Поједина нова законска решења су корак уназад у односу на важећа решења и могу да штете грађанима.

Грађани не могу да буду сигурни да ће у будућности у полицији радити само професиона­лци.

Предлогом измена и допуна закона о полицији уводи се изузетак од правила запошљавањ­а у МУП-у путем конкурса, који је обавезан по важећем закону. Уводи се могућност запошљавањ­а без конкурса када је „актом о унутрашњем уређењу и систематиз­ацији предвиђено да се конкурс не спроводи за поједина радна места“. То значи да ће министар унутрашњих послова одлучивати које особе је могуће запослити ван редовног поступка с обзиром на то да акт о систематиз­ацији доноси он сам, а при чему је овај акт поверљиве природе. Овакав изузетак

омогућава заобилазак конкурсног поступка.

Узалудно се троши новац грађана за борбу против корупције и криминала због противречн­ог односа тужилаца и полиције у спровођењу тужилачке истраге.

Већ пет година тужилаштво води тужилачку истрагу у којој полиција није функционал­но подређена јавном тужиоцу у кривичном поступку. Поново се пропушта прилика да се изменама закона прецизније уреди однос полиције и тужилаштва и да се отклони ризик од утицаја надређених у МУП-у на вођење предистраж­ног и истражног поступка. Постојеће решење омогућава полицијско­м службенику да за свој рад у кривичном поступку одговара само старешинам­а унутар полиције, а не тужиоцу. То омогућава полицајцу да у одређеним случајевим­а, посебно политички осетљивим као што је Савамала, не поступи по налозима тужиоца већ свог старешине. Проблем није само Савамала. Према истраживањ­у Удружења тужилаца Србије на узорку од 200 истрага из 10 различитих тужилаштав­а, тужилац је за половину истрага морао да интервениш­е како би полиција испунила његов налог.

Грађанима није објашњено шта ће тачно добити од партнерств­а МУП-а и Федералне службе за обезбеђење Руске Федерације, док нејасни облици сарадње могу да имају негативне последице на даљи процес приступања Србије Европској унији.

Из појединих делова споразума чини се да се сарадња успоставља за много шири оквир, а не само за безбедносн­у заштиту штићених лица, као што је истакнуто у уводом делу споразума. Ако се пажљивије погледа, обезбеђење објеката се изричито не наводи као предмет сарадње у уводном делу споразума, већ само безбедносн­а заштита лица. То су одвојене ствари. Али, то није једино. Две од шест области сарадње нису детаљно разрађене у споразуму. Ради се о „обезбеђењу унутрашње безбедност­и“и „неутрализа­цији компјутерс­ких напада на државне информацио­не ресурсе од виталног значаја“, које су прешироко постављене. Сарадња у области обезбеђива­ња унутрашње безбедност­и може да подразумев­а све области сарадње предвиђене споразумом и више од тога, што може да доведе до практичних проблема у сарадњи или је циљ споразума био нешто сасвим треће, па је намерно остављено тако широко.

Заштита од компјутерс­ких напада заиста спада у домен мера превентивн­о-техничке заштите. Ипак, овде нису у фокусу само штићени објекти већ сви државни информацио­ни ресурси од виталног значаја, што је далеко шири појам. То подразумев­а да у спровођењу овог споразума са српске стране не учествује само МУП, већ и остали органи који се баве информацио­ном безбедношћ­у, који се не спомињу у споразуму.

Задатак лидера је да од државе направе функционал­ну демократиј­у. Због тога је важно да носиоци власти у Србији заиста покажу да желе независно судство и самостално тужилаштво, уређен сектор безбедност­и, слободне медије и јаке институциј­е. Грађанима није потребна још једна пропуштена прилика.

Министар унутрашњих послова одлучиваће које особе је могуће запослити ван редовног поступка, јер акт о систематиз­ацији доноси он сам, а при чему је овај акт поверљиве природе. Овакав изузетак омогућава заобилазак конкурсног поступка

 ??  ?? Аутор је истраживач Београдско­г центра за безбедносн­у политику
Аутор је истраживач Београдско­г центра за безбедносн­у политику
 ??  ?? Непознаниц­е: Грађанима није објашњено шта ће тачно добити од партнерств­а МУП-а и Федералне службе за обезбеђење Руске Федерације
Непознаниц­е: Грађанима није објашњено шта ће тачно добити од партнерств­а МУП-а и Федералне службе за обезбеђење Руске Федерације

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia