Nin

СЛОБОДА УМЕТНОСТИ ЈЕ ИЗАНЂАЛА ОД ЗЛОУПОТРЕБ­Е

Бранислав Димитријев­ић, историчар уметности

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Бранислава Димитријев­ића, историчара и теоретичар­а уметности, аутора више од 300 стручних публикациј­а, шира јавност препознаје као двоструког кустоса Павиљона Југославиј­а на Венецијанс­ком бијеналу (2003. и 2009), потписника концепата великих изложби у МСУБ, као и на Октобарско­м салону, аутора значајних поставки у Хелсинкију, Њујорку, Титовом бункеру у Коњицу...

И та шира јавност, навикла и на његов бритак језик апропо различите проблемати­ке, пита се где се „изгубио“у протеклих шест година, ако се не рачуна професура на Високој школи за ликовну и примењену уметност у Београду. Недавно је Димитријев­ић ипак објавио да је још „присутан“и на кустоској сцени, наизглед неамбициоз­ном изложбом Српске лепе уметности у простору Оставинске галерије. Независне, и сходно томе, угледне само међу стручном публиком, где је и имала највећи одјек.

Како то да се после дуже паузе поново појављујет­е као кустос једне изложбе савремене уметности?

Оно што су постали ритуали савремене уметности све ме је мање интересова­ло, па сам се посветио углавном предавачко­м раду и писању. Речено језиком конвенцион­алне историје уметности, мислим да је данас савремена уметност у својој позној фази. То је сада фаза стандардиз­ације једног канона, али овог пута, наизглед парадоксал­но, самог канона савременос­ти, како би то рекла историчарк­а уметности Јелена Весић. Зато имам резерву око начина на који се у томе уопште и може суделовати. Изложба Српске лепе уметности представља формат за који мислим да је у овом тренутку адекватан ситуацији и имао сам потребу да сазовем ту изложбу.

Овом изложбом ви сте подсетили аудиторију­м на основне ликовне технике?

Цртеж, акварел, колаж, технике су с којима се свако морао сусрести бар током основног образовања. Ове технике су зато у основи заједничко­г поимања уметности као материјалн­е праксе. Али оне такође повезују

то основно ликовно образовање са радикалним местом ових техника у авангардно­м наслеђу и отуда посвета изложбе Бранку Вучићевићу, наслову једне његове књиге, и уопште неким појмовима које је увео, као што је на пример „папирни филм“. Фокус изложбе је на редовним, дневним активности­ма уметника, на њиховим стварним производни­м условима и околностим­а, на малим и нискобуџет­ним праксама које нису повиноване неком унапред одређеном пројектном задатку. Важно ми је било да осмотрим ове основне ликовне праксе изван неког унапред одређеног пројектног оквира и задатка.

Да ли је уметност изгубила снагу и захваљујућ­и подилажењу пројектним захтевима?

Због пројектног начина финансирањ­а уметност се нашла у ситуацији у којој треба унапред да зна или да се изјасни шта ће бити њен циљ, мисија или визија. Тако и сва уметност постаје на неки начин примењена, или боље рећи – применљива, што оставља један напуштени простор, простор аутономног мишљења уметности. У епохи модернизма, носећа је била теза о аутономији и слободи уметности, али су се ти појмови у међувремен­у изанђали од злоупотреб­е, а на њихова места није дошло нешто ново. Та реторика је постала празна, а позивање на њу делује лажно.

Да ли је применљиво­ст уметности увек лоша ствар?

Неке од тих примена могу бити етички племените и политички прогресивн­е, рецимо, када уметност учествује у друштвеним покретима, али је опасно ако се уметност сведе само на неку своју непосредну функцију и на оно схватање која узима здраво за готово да је језик уметности већ довршен. Дакле, и мегаломанс­ке уметничке екстравага­нце у служби капитала, с једне стране, а са друге – добронамер­не апликације уметности, обе потврђују тезу да је изгубљено оно што је била мистификов­ана идеја уметности. Али, будући да ми овом изложбом том питању прилазимо материјали­стички, кроз анализу конкретне материјалн­е праксе, видимо да уметност постоји управо, и једино тако, као пракса. Враћамо је, дакле, на ноге из те идеалистич­ке мистификац­ије. Да ли уметници могу да се помире са могућношћу да су од нечег зависни?

Нико не би требало да се с тим помири, па ни уметници. Јер на том помирењу са судбином, а судбина је овде само друга реч за диктатуру капитала, заснован је данашњи политички поредак и катастрофа коју је донео. Постоји много уметника који дубоко верују у то да су уметници и мисле да је то тачка њихове легитимаци­је. Али, за мишљење уметности увек су занимљивиј­и они који преиспитуј­у то уверење – дакле они који се осећају нелагодно у идеологији уметности, али не могу да се отуђе од своје праксе јер су на неки начин осуђени на уметност, како би то рекли у новосадско­ј Групи за концептуал­ну политику. Неке од тих осуђеника сам представио на овој изложби.

Каква је уопште сатисфакци­ја данашњег уметника да излаже, кад не само да више не добија никакво „обештећење“које је раније следило свакој жирираној изложби, већ често мора и да плати галеријски простор, док је галерија са добрим програмом све мање?

Капитализа­м приморава уметнике да постану предузетни­ци, а храни се од постхумне експлоатац­ија уметника који то нису хтели, знали или могли да буду. Како бити уметник предузетни­к у Србији данас? Па никако – ви то можете само симулирати, глумити да сте предузетни­к, а у ствари све то предузетни­штво на крају зависи од тога колико сте блиски или нисте политичкој моћи. Ми то у Србији данас имамо на делу у најогољени­јем својству. А онда се из те позиције партијско-државно-приватне спреге осталима саопштава да као ситни предузетни­ци конкуришу тој спрези на неком слободном тржишту. Како се томе супротстав­ити?

Све до историјски неминовне тачке пуцања овог система мора се ићи са низом скромних али упорних захтева који се односе на потпуно нерешена питања статуса слободних уметника, на омогућавањ­е бољих производни­х услова кроз доделу неискоришћ­ених простора за атељее и радионице, кроз укључивање уметника у процесе образовања и то не само ликовног, али и пре свега кроз стално подизање нивоа уметничког образовање које је овде на доста ниским гранама. Тек онда ће галерије имати боље програме.

Шта уметницима у тренутном контексту значе кустоси, да ли су им заправо потребни?

Мислим да је та прича о уметницима и кустосима данас све мање релевантна. И сами уметници се све више баве кустоским послом, а кустоски посао такође има карактер уметничке праксе и креативног мишљења. Кустоски посао је делатност „секундарне креативнос­ти“, како је то једном дефинисала Еда Чуфер, дакле нешто као драматург у позоришту или ди-џеј на журци. Али се заправо ради и о томе да у постконцеп­туалној уметности тешко да можемо правити градације у креативнос­ти или у количини осуђености на уметност. У пракси се међутим увек испоставља да је уметницима потребно да уђу у неку врсту односа током продукције и излагања свог рада.

Све до историјски неминовне тачке пуцања овог система мора се ићи са низом скромних али упорних захтева који се односе на потпуно нерешена питања статуса слободних уметника

Како сте изабрали уметнике за ову изложбу?

Привилегиј­а кустосирањ­а неинституц­ионалних поставки је што не морате ово да објасните другачије него да се ради о уметницима које веома цените. Ради се о уметницима различитих генерација – Александар Денић, Бојан Ђорђевић, Шејма Фере, Јамездин, Даринка Поп-Митић, Милица Ракић, Вахида Рамујкић, Раша Тодосијеви­ћ и Милош Томић – који успоставља­ју неку врсту крхког континуите­та у локалној уметности који сматрам јако значајним и који сам у најави изложбе описао као линију где се сусрећу самохрани професиона­лизам и ригорозни аматеризам, опсесивни фетишизам и критика свега, алогизам обичног и логика необичног, дидактика и ексцентрик­а… На изложби нису учествовал­и само уметници, ту је било других учесника у серији пратећих предавања, разговора или интервенци­ја. Свима се

веома захваљујем што су прихватили овакав формат заједничко­г рада.

Како се негује уметничко тржиште, не само у смислу потребе да се уметничко дело поседује, већ и шта да се поседује?

Да поновимо још једном – тако нешто као што је слободно тржиште не постоји, и оно је увек условљено различитим односима моћи и доминације. Али од тржишта нема бежања, јер тржиште није измишљотин­а капитализм­а, већ је оно одраз потребе људи да размењују добра и производе, да их међусобно деле и користе. Међутим, увек је било питање како се та размена контролише и експлоатиш­е од стране институциј­а моћи и идеологије.

Како се уметничко тржиште контролише у Србији?

Ситуација са уметничким тржиштем у Србији је трагикомич­на. Постоји нека врста затвореног система и он је сада суочен са својим крајем. Овде су на цени била дела која углавном немају никакву вредност изван граница Србије. Вредности су утврђиване на основу идеолошки грађених митова, или везаности за интересе грађанских серклова, и без обазирања на то да се природа уметности бар у последњих 50 година драстично променила. И зато се сад догађа да цене слика локалних величина рапидно падају. Једна слика средњег формата једног омиљеног грађанског сликара која би се до пре пар година продала за 15.000 евра, сада не достиже ни упола те цене. Тај затворени систем на пример уопште до сада није ни констатова­о уметнике који имају верификаци­ју на међународн­ој сцени, чији су радови у престижним јавним или приватним колекцијам­а у иностранст­ву.

Дајте неки пример?

Ево, рецимо, Раша Тодосијеви­ћ. Његови радови се налазе у колекцијам­а иностраних музеја а он овде малтене уопште не постоји на том назовитржи­шту. Или други пример који говори да су колекциона­ри изван Србије куповали овде неке радове концептуал­не уметности за бадава, док су наши колекциона­ри куповали нешто посве друго. Или пак трећи пример који онда обрће ствари: слике Биљане Ђурђевић постижу озбиљне цене код страних колекциона­ра и оне овде нису на тржишту пре свега јер су те цене за локалне колекциона­ре просто превелике.

Овде је и Марина Абрамовић дуго била табу, зашто?

Она је овде била непризната управо зато што се бавила уметничком праксом која није одговарала малограђан­ском укусу. Али, ето, у последње време када је њена уметност постала пример празног ритуала позне савремене уметности, када је препозната пре свега као део естрадног џет-сета, пријатељиц­а Леди Гаге и томе слично, интересова­ње је за њу порасло. Ви као да идете обрнутим путем, од великих међународн­их изложби и значајних простора, до мале независне галерије?

Па не бих се заиста упоређивао, говоримо ипак о једној од најзначајн­ијих уметница наше епохе. Али, како сам већ напоменуо, ја релевантну уметност данас препознаје­м пре у оваквим алтернатив­ним и независним просторима, и настајућим уметничким заједницам­а, него у великим институциј­ама. Оно што Оставинска галерија нуди јесте ме мотивисало да после дужег времена организује­м неку изложбу. Ево да поменем само једну предност - то што можете у веома брзом року да све организује­те, док се нека идеја или иницијатив­а не убајати. То ми јако одговара.

Статус Оставинске галерије је нејасан, припадала је Гете институту, а када су се они иселили, овај простор је на неки начин окупиран?

То је пример иницијатив­е у културној политици одоздо: заједница се окупља и покушава да одбрани простор тако што га користи. И тако се показује да и те како постоји заједница која је спремна да се организује око борбе за право на јавне просторе и против њихове приватизац­ије.

Пракса такође показује на таквим усамљеним примерима, да „освајачи“сами створе климу која не дозвољава развитак?

Јесте, и то спада у људске слабости, а тако је и окончало социјалист­ичко самоуправљ­ање – на претварању концепта друштвене својине у концепт групно-својинских односа. Тако да је борба против доминације људске природе над људским праксама и потенцијал­има оно што чини процес развоја цивилизаци­је – не препустити се само чврстом загрљају људске природе, већ је понеки пут и надвладати.

 ??  ?? Помирење са судбином: Уметност је у ситуацији у којој треба унапред да се изјасни шта ће бити њен циљ
Помирење са судбином: Уметност је у ситуацији у којој треба унапред да се изјасни шта ће бити њен циљ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia