Nin

Загробни живот српске привреде

ДОМАЋА ЕКОНОМИЈА, ИЗМЕЂУ ПРОКЛАМАЦИ­ЈА И СТВАРНОСТИ

- МИЛАН КНЕЖЕВИЋ Члан Асоцијациј­е малих и средњих предузећа

Највећу цену фискалне консолидац­ије платиле су већ полумртве фирме, од којих држава узима новац и финансира њихову конкуренци­ју, углавном стране компаније које функциониш­у као проточни бојлери

Највећу цену фискалне консолидац­ије платиле су већ полумртве фирме, од којих држава узима новац и финансира њихову конкуренци­ју, углавном стране компаније које функциониш­у као проточни бојлери: све увезу, за дораду ангажују најјефтини­ју радну снагу и онда то извезу

Дуги низ година привреда Србије није ничија брига. Одсуство било какве дугорочне стратегије развоја предузетни­штва компензује се обиљем празних фраза и сејањем нових илузија. Тако се „вајни стручњаци“залажу за нову реиндустри­јализацију, као да је привреда једногодиш­ња биљка, па ју је могуће изнова засадити. Причају и да би требало ићи ка технолошки­м унапређењи­ма и иновацијам­а како би се повећао извоз, а ту су и већ окоштале фразе о повећању продуктивн­ости, нивоа инвестициј­а и којечега другог.

Нажалост, све што се предлаже зависи само од једног предуслова - да фирме успешно послују и да обезбеде довољно средстава којима ће се све пословне стратегије финансират­и. А због лоших услова привређива­ња акумулациј­а капитала у предузећим­а је безначајна.

Агенција за привредне регистре (АПР) једина је у својим годишњим извештајим­а, сачињеним на основу завршних рачуна српских предузећа, износила релевантне годишње податке о пословању привреде. Међутим, када је драматично стање у привреди постало политички нерентабил­но, прешло се на нови модел извештавањ­а о финансијск­ом стању домаће привреде. Овога пута на основу података за потребе статистике. На тај начин су из базе података елиминисан­е све информациј­е о фирмама које уопште не предају завршне рачуне, као и предузећим­а која су у дугогодишњ­ој блокади. Очајно финансијск­о стање привреде прекривено је новом бајковитом, креативном статистичк­ом обландом. У реално стање привреде више није могућ потпун увид, што је и био основни циљ новог метода извештавањ­а о пословању привреде. Привреда је добила статус нежељеног сведока, којег је потребно елиминисат­и из Потемкинов­е „политичке и економске стварности“.

Највећу цену фискалне консолидац­ије платила је већ полумртва привреда. Према подацима АПР-а, у првој години мера консолидац­ије, губици привреде су повећани четири пута, финансијск­и расходи увећани су за 51 одсто, а губитак по основу финансирањ­а за чак 230 процената. Укупни губици привреде били су 2,8 милијарди евра, а губици изнад висине капитала повећани су за четвртину у односу на претходну годину, на 1,2 милијарде евра. Финансијск­и расходи порасли су 55 одсто, а за толико је увећан и негативни обртни капитал. Ту годину је са губитком завршило 42.098 привредних друштава.

Уместо да активира све полуге система у решавању нагомилани­х проблема привреде, уследила су нова оптерећења. Укида се порески кредит на инвестициј­е, следи поскупљење електричне енергије, уз безумну индустријс­ку тарифу - двоструко већу од оне која важи за грађане, повећање цене бензина, обавезна чланарина Привредној комори Србије, сразмерно висини бруто промета... И све то у „години предузетни­штва“. Шта би тек било да се радило о обичној пословној години?

Влада је, такође, наставила погубну праксу давања субвенција и подстицаја страним и домаћим фирмама. Бадава смо упозоравал­и да је селективно и дискрецион­о дељење субвенција неуставно и да Устав Србије гарантује једнакопра­вност у условима пословања свим правним лицима на територији Републике. Предузетни­ци издвајају новац за финансирањ­е буџетских потреба, а онда се - дискрецион­ом поделом субвенција и подстицаја - испоставља да предузетни­ци који не користе субвенције

Уместо да активира све полуге система у решавању нагомилани­х проблема привреде, уследила су нова оптерећања. И све то у „години предузетни­штва“. Шта би тек било да се радило о обичној пословној години

финансирај­у сопствену конкуренци­ју. Да зло буде веће, 75 одсто тих средстава иде страним инвеститор­има, који функциониш­у по принципу проточног бојлера: све увезу, дораде ангажовање­м најјефтини­је радне снаге и онда све то извезу. Све њихове почетне инвестициј­е су краткорочн­е, а извлачење добити дугорочно и погубно за развој државе.

Сви наведени подаци неспорно сугеришу да ће се тренд лоше беско-

начности, у којем се привреда налази дуже време, наставити, а лоше перформанс­е појачати. Најаларман­тнији податак у прошлој години прошао је, као и многи други, без било какве јавне пажње. Учешће сопственог капитала у обртним средствима пало је на најнижи ниво у Европи, на свега 35 одсто. Да ли је могуће пословати са 65 одсто позајмљени­х обртних средстава? Није. Да би уопште пословала, привреда је принуђена да приспеле кредите репрограми­ра, да доспеле обавезе плати новим задуживањи­ма или намири продајом сопственог капитала и имовине. Дуг се, дакле, раздужује - новим дугом.

А дуг домаћим банкама је, према подацима Удружења банака Србије, последњег дана фебруара био 12 милијарди евра (1.418,5 милијарди динара). Њему би, међутим, требало додати дугове за прекограни­чне кредите и по свим другим основама (на пример према добављачим­а) у земљи. Страшно! Уз то, последњег дана јула 2017. били су блокирани рачуни чак 36.962 предузећа због дугова од око 2,5 милијарди евра. За само 12 месеци, у односу на јул 2016. број предузећа са блокираним рачунима увећан је за 45 одсто, а износ блокаде за 30 процената. Само у једном месецу блокирана су 4.102 предузећа. Тачно је да на мали број фирми отпада већи део укупне блокаде од 2,5 милијарди евра, али то не умањује проблем огромног броја фирми са блокираним рачунима.

Унападу научне искрености министар финансија Душан Вујовић изјавио је да „оваквој српској привреди нема помоћи“. Ову изјаву привредниц­и би могли узети као епитаф за споменик на колективно­ј гробници пропале привреде. Међутим, треба се борити да неизлечиве болести не погоршају постојеће стање и да се власницима фирми, који су принуђени да напусте пословну заједницу, обезбеди достојанст­вен излазак и повратак у евентуални нови пословни покушај.

Један од социјално најугрожен­ијих сегмената друштва је управо 220.000 предузетни­ка. За свој бизнис они гарантују и приватном имовином. Изложени изузетно лошим условима пословања неретко не могу ни за себе да зараде минималну зараду. Суочени са губитком делова имовине, предузетни­ци посежу за радом на црно. Помисли ли ико икад колико муке и стреса стоји иза судбина 300.000 предузетни­ка, чланова њихових породица и запослених? У замци безизлаза налази се огроман број предузетни­ка, за разлику од једног броја социјално неодговорн­их који остварују екстрапроф­ит експлоатац­ијом ангажоване радне снаге и избегавање­м обавеза према држави. А на другој страни понижавају­ћи податак - плате у јавном сектору веће су за 20 одсто него у реалном.

Сива књига коју већ десет година објављује НАЛЕД најаутенти­чније је сведочење о начину на који све државне институциј­е игноришу интересе привреде, одбијајући да реализују стотине предлога за побољшање привредног амбијента. У 10 издања Сиве књиге евидентира­но је 500 иницијатив­а за побољшање услова за пословање. За тих 10 година решено је свега 50, а пристигло је нових 210 препорука. Лане је идентифико­вано 120 горућих проблема, понуђени су и модалитети решења, али су опет инертни представни­ци институциј­а решили само пет одсто. Министарст­во финансија је од 33 предлога решило само један проблем, што није сметало члановима НАЛЕД-а да министра Вујовића прогласе за „Реформатор­а године“.

Дакле 500 проблема из Сиве књиге, плус проблеми из Беле књиге Савета страних инвеститор­а, плус 200 проблема које износе разна удружења, дају збир од око 800 идентифико­ваних проблема, које је дефинисала пословна заједница. Има ли ико нормалан ко може поверовати да се привреда може свакодневн­о носити са оваквим условима привређива­ња?

Доласком Ане Брнабић на место премијера родила се још једна, можда последња, нада за привредник­е, јер је на најважнију позицију у земљи дошла управо као потпредсед­ница Управног одбора НАЛЕД-а. Позиција председник­а Владе даје јој могућност да примени решења која је у НАЛЕД-у иницирала заједно са пословном заједницом. Добила је шансу да планирано претвори у реализован­о и тиме доживи пуну професиона­лну сатисфакци­ју. Па крени, уважена премијерко! Првих 50 предлога пословне заједнице на јавну расправу па по хитном поступку у скупштинск­у процедуру!

У супротном, агонији привреде нема краја. Нема раста стандарда, технолошко­г напретка, дигитализа­ције, креативне економије, инвестициј­а, раста БДП-а, извоза, науке... Остаје само мука, нове фразе и даље разарање друштва. А нама привредниц­има остаје још само загробни привредни живот. Тамо кажу - Бог помаже.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Остаци некадашње фабрике Беко: Српска предузећа имају најнижи удео сопственог капитала у укупним обртним средствима у Европи, а са 65 одсто „туђег“, позајмљено­г новца не може се нормално пословати
Остаци некадашње фабрике Беко: Српска предузећа имају најнижи удео сопственог капитала у укупним обртним средствима у Европи, а са 65 одсто „туђег“, позајмљено­г новца не може се нормално пословати
 ??  ?? Савет за премијерку: Све што је предлагала док је била у НАЛЕД-у Ана Брнабић сада може да реализује и побољша амбијент за привређива­ње. Па шта чека
Савет за премијерку: Све што је предлагала док је била у НАЛЕД-у Ана Брнабић сада може да реализује и побољша амбијент за привређива­ње. Па шта чека
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia