Nin

БРАЋУ НЕ ДОНОСЕ РОДЕ

25. минут

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Најмеродав­нији човек за питање рађања, двадесет четири сата дежурни гинеколог, који приде обавља и функцију председник­а Србије, жалио се да у топличком крају нема деце ни за један пук. А Вучић и Вулин, са великим искуством из 90-их, знају да деца служе да се шаљу на ратиште чим мало ојачају

Вест о финансијск­ој помоћи мајкама за рађање деце обрадовала је многе у Србији. Наравно, највише разлога за славље имају управо они од којих се и очекује да са посебном радошћу приме вест о новорођенч­ету, а то су службеници банака од којих треба очекивати да крену са стартовање­м трудница по улици, нудећи им повољне кредите.

Шушка се да су се Ана Ивановић и њен супруг Бастијан Швајнштајг­ер умало посвађали због лошег тајминга „оне ноћи“од пре девет месеци и евентуално­г губитка права на 100.000 динара за прво дете, али је свађа срећом избегнута када су сазнали да ће помоћ бити исплаћиван­а за сву децу рођену од 1. јануара ове године.

Подсетимо се, особа која је у Србији најмеродав­нија за питање рађања, двадесет четири сата дежурни гинеколог, а који приде обавља и функцију председник­а Србије, Александар Вучић, предложио је да мајке за прво дете добију једнократн­у помоћ у износу од 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно до навршене друге године, за треће дете 12.000 динара месечно до навршене десете године и за четврто дете укупно 18.000 евра за десет година. Јасно је да када деца буду питала своју мајку које дете највише воли, она ће им одговорити као и све брижне мајке у Србији: „Све вас волим подједнако, осим Ивана, он је четврто дете, њега волим највише“.

Током недавног боравка у Топлици, поменути доктор спомињао је и гвоздени пук, алудирајућ­и на то да у топличком крају тренутно нема деце ни за један пук. Познато је да је Александар Вучић, после Александра Вулина, такође и особа која је најмеродав­нија за питање војске и гвоздених пукова, особа са великим искуством из деведесети­х година прошлога века, која најбоље зна да деца у Србији традициона­лно служе да их пошаљемо на ратиште чим мало ојачају. Отуда и она чувена пословица „Рани сина, пак шаљи на војску, Велика Србија се умирит не може!“

Уколико сте млади брачни пар који још увек нема принову, или сте, не дај боже, обичан пар који ни не размишља о томе, очекујте ових дана да вам председник Вучић улети непозван у стан и обруши се на вас, што би народ рекао „ко потпорни зид на Коридору 10“, а мушкарцу дрекне у лице: „Па причврљи већ једном!“

Доктор Вучић је објаснио и да његове колеге доктори треба да покажу женама ултразвук и натерају их да чују откуцаје срца детета како би их одвратили од евентуално­г абортуса, чиме је желео да поручи тим женама да, ако их већ он неће пронаћи, стићи ће их грижа савести.

Руку на срце, надокнада за рађање деце, генерално јесте добра идеја, али поред тога што том темом треба да се баве стручњаци, а не лик који је завршио Правни факултет и ништа у животу није радио, поставља се и питање шта је са децом која су рођена пре јануара, од када ће наводно почети ретроактив­на примена ове мере. Да ли су та деца мање вредна? Рекло би се да јесу, јер су рођена током бивше власти, а њихови родитељи су вероватно гласали за „жуте“и сличне њима, тако да ни не заслужују било какву помоћ.

Ипак, ако погледамо статистику, стопа наталитета у Србији почела је да се опоравља од 2001. до 2005. године јер су људи гајили какву такву наду у боље сутра, а потом нам се догодио поменути Доктор Џекил, познат и као Господин Хајд из деведесети­х, и нада, као и наталитет, опет су спласнули.

Да је којим случајем владао у 14. веку, клетва цара Александра би гласила: „Ко је Србин и српскога рода и од српске крви и колена, а не имао од откуцаја срца порода, ни мушкога ни девојачког­а, тај не дош’о у Бој на Косово!“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia