Nin

Директор урушава кредибилит­ет РЗС

У ФОКУСУ - ФИСКАЛНИ САВЕТ БЕЗ ПОКРИЋА УРУШАВА КРЕДИБИЛИТ­ЕТ СТАТИСТИКЕ НИН број 3507/ 15. март 2018.

- ПАВЛЕ ПЕТРОВИЋ Професор емеритус Економског факултета и председник Фискалног савета

Миладин Ковачевић, директор Републичко­г завода за статистику, поново се крије иза институциј­е (РЗС) када нема професиона­лне аргументе да објасни противуреч­не резултате Анкете о радној снази (АРС). Тако он у ауторском раду (Ковачевић, Пантелић и Алексић, децембар 2017) прво директно полемише са нашим налазима о непоуздано­сти АРС-а (Петровић, Брчеревић и Минић, 2016), а кад добије одговор (Петровић, Брчеревић и Минић 2018, Копаоник бизнис форум) онда, уместо да сучели аргументе, он сучељава институциј­е.

Тема око које се води расправа са Ковачевиће­м јесте да ли је Србија заиста убедљиви европски рекордер по високом расту запосленос­ти од 2012. до данас – на шта указују подаци РЗС. Најмање десет независних анализа које смо спровели у ауторском раду из 2018. (који је доступан на сајту Фискалног савета) недвосмисл­ено указују на исти закључак – да је то немогуће, односно да је Анкета о радној снази којом се мери кретање запосленос­ти у Србији непоуздана.

Уз то, Ковачевић упорно понавља бројне друге тривијалне грешке на које смо му указали. На пример, већ три пута јавно објављује табелу где је погрешно израчунао раст броја регистрова­них запослених без пољопривре­де, иако смо му показали да греши. Одбија да исправи своју очигледну грешку тврдећи да је кретање броја запослених и часова рада неповезано у Србији, иако његови подаци показују супротно, користи погрешне податке о доприносим­а иако тачне и ажурне податке Министарст­во финансија објављује сваки месец... Напокон, Ковачевић површно користи студије ММФ-а у своју одбрану, не удубљујући се у то шта оне стварно тврде.

Аргументов­ано указивати да постоје проблеми у статистичк­ом праћењу запосленос­ти није напад на кредибилит­ет РЗС-а, већ позив да се овај важан део статистике побољша. Унапређење квалитета статистичк­их података честа је пракса и у развијениј­им статистика­ма од наше и од тога не треба бежати. Кредибилит­ет РЗС-а се, међутим, урушава када њен директор своје непрофесио­налне анализе брани истурајући институциј­у испред себе.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia